Anadolu Ajansı tarafından
22 Ocak, 2024 00:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Devlet desteğiyle ormancılık makineleri geliştiren firmadan 4 ülkeye ihracat

blank

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da devlet desteğiyle ormancılık makineleri geliştiren firma, ürünlerini 4 ülkeye ihraç ediyor.

Bulancak ilçesinde 1980'de kurulan aile şirketi yaklaşık 3 yıldır Giresun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteriyor.

İhracata yönelik üretim yapan firma, KOSGEB'den makine, ekipman ve istihdam desteği içeren 4 AR-GE projesi için destek aldı.

Tomruk çekme, yükleme, ağaç tırmanma ve budama robotu ile toprak eleme makinesi geliştiren firma, kendi kaynaklarıyla 3 ürün daha ortaya çıkardı.

Patentini aldığı ürünleri Fransa, İsviçre, Almanya ve Ukrayna'ya ihraç eden firma, bu yıl 10 ülkeye ihracat hedefliyor.

Firma ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) hibe desteğiyle fabrikanın çatısına kurduğu güneş enerjisi sistemiyle kendi elektriğini üreterek karbon ayak izi salımını da düşürdü.

Zere Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Zere, AA muhabirine, dış pazardan gelen ihracat odaklı talepleri karşılamak için ormancılık alanında tamamı patentli ürünler ürettiklerini söyledi.

Giresun 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımlarının ardından büyümeye ve ihracata başladıklarını belirten Zere, ormancılık faaliyetlerinin yapıldığı Avusturya, Slovenya, Rusya ve Polonya gibi ülkelere ürün satmaya çalışarak ihracat pazarını büyütmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Zere, AR-GE çalışmalarına önem verdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Giresun Üniversitesi ile işbirliği yapıyoruz, sürekli AR-GE girişimlerimiz var. KOSGEB destekli AR-GE çalışmasıyla patentini aldığımız 4 ürünü geliştirdik. AR-GE çalışmalarımızı KOSGEB üzerinden yapıyoruz ki hem kayıt altına alıyoruz hem de üretimde destekler alarak ürünlerimizi hızlı ve kolay finansman avantajıyla ortaya çıkarıyoruz."

- "Tomruk yükleme vinciyle Avrupa pazarında rekabetçi olduk"

KOSGEB'in, istihdam kadrosundan bulundurulması gereken makineye kadar destek sağladığını ifade eden Zere, "Öz sermayemizin tamamı yerine yüzde 70'i kadar bir hibe desteği var. Devletimiz dünyaya ihraç edilebilecek ürünlerin ortaya çıkarılmasında bize ciddi destekler sağlıyor." dedi.

Zere, tomruk yükleme vinci yaptıklarını belirterek "3 yıldır bu vincimiz piyasada çalışıyor, bu ürünle de Avrupa pazarında rekabetçi olduk, İsveç sacından yaptık." diye konuştu.

Ağaç tırmanma ve budama robotunun AR-GE çalışmalarını da bitirdiklerini anlatan Zere, bazı yazılım ve teknik verilerle ilgili testlerinin devam ettiğini kaydetti.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bafra’da 3 şehit için 110 yıl sonra anma programı

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Bafra ilçesine bağlı İnezü Koşuca Mahallesi’nde, 1. Dünya Savaşı’nda şehit düşen 3 asker için 110 yıl sonra anma programı düzenlendi.
Şehit torunu İrfan Er tarafından İnezü Koşuca Mahallesi Aile Sıhhati Merkezi önünde organize edilen aktiflikte, Hacı İbrahim Er’in oğulları olan Şehit Şaban, Şehit Mehmet Karaca ve Şehit Kurt İbrahim için dualar edildi, kabirlerine memleketlerinden getirilen topraklar konuldu.
Program, İrfan Er’in his yüklü konuşmasıyla başladı. Er konuşmasında, dedelerinin vatan uğruna cepheye gidiş öykülerini ve 110 yıllık arayışın sonunda şehitlik bilgilerinin netleştiğini anlattı. Er, "Bu topraklarda yaşayan, 1890’lı yıllarda 4 evladını savaşa gönderen Hacı İbrahim’in torunlarıyız. Sırf biri geri döndü. 110 yıl geçti, bulunmaz dediler lakin yaptığımız çalışmalar sonucu şehit olduklarını öğrendik" dedi.
Bafra İlçe Müftü Vekili Abdülkadir Kılıç da şehitlik mertebesiyle ilgili konuşma yaparak şehitler için dua etti. Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise "Şehit torunu İrfan Er tarafından gerçekleştirilen bu manalı aktiflikte yer almaktan gurur duyuyoruz. Aziz şehitlerimizin anısını yaşatmaya ve emanetlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz" tabirlerini kullandı.
Konuşmaların akabinde din vazifelileri tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okundu. Bayburt ve Trabzon’daki kabirlerden alınan şehit toprakları, dualar eşliğinde Türk bayrağına sarılı halde, İnezü Koşuca Mahallesi Camii yanındaki anıt mezarlığa konuldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.