Fazla kuruyemiş tüketimi sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 28.02.2024 16:24
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişi fazla tüketmenin kolesterol yüksekliğine sebep olabileceğini ve sindirim sistemine olumsuz etki edebileceğini bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, sağlıklı bir atıştırmalık olarak düşünülen kuruyemiş gereğinden fazla tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen kuruyemiş fazla tüketilmesi durumunda insan vücudu için zararlı bir besin halini alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini aksi taktirde bir çok hastalığa davetiye çıkarabileceğini belirtti.

Taşkıran, tüketilen gıdaların vücut sistemlerinin işleyişi ve sağlığıyla yakından ilgisi olduğuna dikkati çekerek, ” Kuruyemişlere baktığımız zaman içeriğindeki mikro ve makro besinler itibariyle çok zengin bir içeriğe sahip. Kuruyemişin içerdiği mikrobesinler, fitobesinler, antioksidanlar, doymamış Omega 3 yağ asitleri ve içindeki vitamin ve minareller nedeniyle sağlıklı bir gıda olup çok ciddi manada olumlu etkileri var. Fakat kuruyemişler karbonhidrat ve kalori de barındırdıkları için fazla tüketildiği zaman bir takım zararlarıyla da karşılaşabiliriz. Bu sebeple günlük bir avuç kuruyemiş tüketmek içerdiği vitaminler ve minareller bakımından vücudumuza bir takım olumlu yönleri vardır.” ifadelerini kullandı.

Kuruyemişlerin sindirim sistemine olumlu etkileri olduğunu ve içerdiği E vitamini sayesinde cildin güzelleşmesine katkı sağladığını aktaran, Taşkıran, kuruyemişin beyin ve nörolojik açıdan da çok ciddi faydalarının olduğundan bahsetti.

Taşkıran, bağışıklık sistemi ile ilgili birçok sıkıntıda kuruyemişlerin olumlu etkilerinin mevcut olduğunu belirterek, “Aynı zamanda, tırnaklarımızda ve iç organlarımızda oluşabilecek rahatsızlıkların da önüne geçebilme özelliği vardır. Kuruyemişler çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Fakat ne kadar çok ısıya maruz kalırsa içerdiği olumlu etkileri de azalmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca çiğ tüketmek daha faydalıdır. Kuruyemişi mide boşken tüketmek daha faydalı oluyor çünkü tokken etkileri azalabiliyor. Özellikle kahvaltı öğünlerimizde tüketmek vücudumuza oldukça fayda sağlayacaktır. Kilo vermek isteyen ve iki öğün beslenmeye çalışanlar, kahvaltı öğününe kuruyemişleri dahil ederlerse uzun süre tokluk sağlanabilir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Kuruyemişlerin faydalı gıdalar olsa da birtakım zararlarının da mevcut olduğunun altını çizen Taşkıran, şunları kaydetti:

“Fazla tüketildiği zaman kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Bazı insanlarda da sindirim sistemine olumsuz etki edebilir. Kuruyemişlerin içerdiği tuz oranı yüksekse ve fazla tüketilirse tansiyon hastalarının tansiyonunu yükseltebilir. Böbrek hastalığı olan insanların kuruyemişi oldukça dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Çünkü kuruyemişler magnezyum ve potasyum bakımından zengin gıdalardır. Potasyum normal insanlarda faydalı olabilir ama böbrekle ilgili sıkıntısı olan insanlarda vücuda yük olacağı için kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Ceviz, Antep Fıstığı gibi kuruyemiş çeşitleri oldukça faydalıyken, fazla tüketildiği zaman vücuda olumsuz etkileri oluşabilir. Kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Aslında her şeyin kararında tüketilmesi gerekmektedir. Mesela yer fıstığının alerjik özelliği nedeni ile olumsuz etkileri olabilir. Kuruyemişler dengeli bir şekilde tüketildiği zaman faydalı olsa da, fazla tüketildiğinde ve uygun koşullarda saklanmadığında oldukça zararlı olabiliyor.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

ARTVİN (AA) – AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, Artvin'e geliş sebebinin 31 Mart yerel seçimleri üzerine değerlendirmeler yapmak ve bu değerlendirmeler sonucunda da parti teşkilatlarını motive etmek olduğunu söyledi.

Yılmaz, partisinin il başkanlığında düzenlenen istişare toplantısında, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra illerdeki programlarını sürdürdüklerini ifade etti.

Seçimlerden sonra 50'den fazla ili ziyaret ettiklerini belirten Yılmaz, kongre sürecine kalmadan diğer illeri de ziyaret edeceklerini aktardı.

AK Parti'li Yılmaz, 31 Mart seçimlerinin, ondan önceki 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde aldıkları sonuçlardan biraz daha düşük perspektif içerdiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Seçim sonuçları beklediğimizin altında bir rakam içerince birçok açıdan genel merkezimizin organize ettiği çalışma grupları bu işi kritik etti. Kritik sonucunda seçim sonuçları üzerinde etkili olan faktörler ortaya kondu. Bunların çoğu zaten kamuoyunda da paylaşıldı. Bu çalışmalar hiç yapılmadan önce bazı illere gittiğimde, orada ikili görüşmelerim esnasında insanlar seçimde beklediğimiz sonucu alamayışımızın sebeplerini izah ederlerken veya ben onlara sorduğumda belki sıralaması farklı ama hemen hemen aynı şeyleri söylüyorlar. Bizim insanımız zaten beklediğimiz sonucu alamayışımızın sebeplerini biliyor. İnsanımız bunu çok güzel tahlil ediyor.”

Artvin'e, aile içi sohbet etmek üzere geldiğini dile getiren Yılmaz, “Artvin'e geliş sebebimiz 31 Mart yerel seçimleri üzerine değerlendirmeler yapmak ve bu değerlendirmeler sonucunda da parti teşkilatlarımızı motive etmek. Önümüzdeki günlerde kongre süreci var. Onu takip eden süreçte diğer siyasal faaliyetlerimiz var. Bu faaliyetlerimizle ilgili bir teşkilat oluşmasını sağlamak ve dava arkadaşlığının bir gereği olan sıcaklığı birbirimize aktarmak amacıyla Artvin ziyareti yaptım.” dedi.

Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, AK Parti İl Başkanı Fatih Tahtalı ve partililerin katıldığı toplantı, basına kapalı devam etti.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427