Bürokrasi, siyaset ve iş dünyası KAS-DER’in iftar sofrasında buluştu

Bürokrasi, siyaset ve iş dünyası KAS-DER’in iftar sofrasında buluştu

Yayın: 27.03.2024 14:33
Paylaş:
A+ A-

Kısa adı KAS-DER olan Kastamonu Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği geleneksel hale getirdiği iftar programında bu yıl Karabük’ün A takımını bir araya getirdi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi, Sönmezler Madencilik firmasının sahibi Murat Sönmez’in desteğiyle düzenlenen iftar sofrasında Vali Mustafa Yavuz, eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, AK Parti Milletvekili Ali Keskinkılıç, CHP Milletvekili Cevdet Akay,  Karabük Belediye Başkanı ve MHP adayı Rafet Vergili, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Duran, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, AK Parti Belediye Başkan CHP Belediye Başkan adayı Bayram Karadağ, İYİ Parti adayı Abdullah Adatepe, Safranbolu Belediye Başkanı ve CHP adayı Elif Köse protokol mensupları ve STK temsilcileri ile dernek üyeleri yer aldı.

31 Mart seçimlerine sayılı günler kala Karabük’te bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının etkili isimlerini aynı masada buluşturarak Karabük’te özlenen tablonun oluşmasını sağlayan KAS-DER’in iftar programı yoğun ilgi gördü.

Karabük Valisi Yavuz yaptığı konuşmada iftar programını düzenleyen Dernek Başkanı Gülhan Kaynar’a ve iş insanı Murat Sönmez ile emeği geçen herkese teşekkür ederek, Ramazan aylarını tebrik etti.

KAS-DER Başkanı Gülhan Kaynar yoğun ilgi gören ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran iftar programı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda;

Çebioğlu BY Fatih Davet Salonunda verilen geleneksel iftar yemeğinde, Eski Dönem Bakanı Murat BAŞESKİOĞLU ve Eski Dönem Milletvekillerimizden Hasan ALTAN, Niyazi GÜNEŞ ve Cumhur Ünal,  Karabük Valimiz Mustafa YAVUZ     ,  Millet vekillerimiz Ali KESKİNKILIÇ ve Cevdet AKAY, Karabük Belediye Başkanımız Rafet VERGİLİ, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa DURAN, CUMHURİYET BAŞSAVCISI Koray KESGİN, İL EMNİYET MÜDÜRÜ Mehmet Ali HASAN KÖSE,İL JANDARMA KOMUTANI İL JANDARMA KOMUTANI, Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanı Albay Dr. Yusuf KÜÇÜKBAŞOL, SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI Elif KÖSE, İL ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERİ Şerafettin KELLECİ, ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İL BAŞKANI Ferhat SALT ve Yönetim Kurul Üyeleri ve Karabük belediye Başkan Adayı Özkan ÇETİNKAYA, MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ İL BAŞKANI Cenk GEDİKOĞLU ve Yönetim Kurul Üyeleri, 

CUMHURİYET HALK PARTİSİ İL BAŞKANI Vedat YAŞAR ve Yönetim Kurul Üyeleri, Belediye Başkan Adayı Bayram KARADAĞ, İYİ PARTİ İL BAŞKANI Recep YILMAZ ve Yönetim Kurul Üyeleri, Belediye Başkan Adayı Abdullah ADATEPE, DEFTERDAR Nazım KAYA, İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ İbrahim ŞAHİN, KARABÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI Fatih ÇAPRAZ İdare ve Denetim Müdürü Engin EREN, KARABÜK BELEDİYE BAŞKAN YRD. İrfan KARTAL, KARABÜK BELEDİYE BAŞKAN YRD Seher BERKER, Belediye Meclis Üyelerimiz, KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Sait AŞKUN, Özcan BÜYÜKGENÇ, Yrd. Doc. Yaşar YETİŞKEN, Genel Sekreter Ergin AKGÜN, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve Derneğimizin Yönetim, Denetim, Danışma Kurul ve Dernek üyelerimiz katıldılar. Tüm hemşerilerimize, dostlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu “Gazze” tablosuna izin vermeyince sokak sergisi iptal edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.05.2024 20:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – ENES TAHA ERSEN – Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Fransız Kültür Merkezi tarafından organize edilen sokak sanatı sergisindeki Türk grafiti sanatçısının Gazze konulu çalışmasına sansür uygulayınca sergi iptal oldu.

Fransız Kültür Merkezi, bugün yapılması planlanan “Olimpiyat Oyunları” temalı sokak sanatı sergisinin iptal olduğunu davetlilere attığı maille duyururken, iptal nedenini kamuoyuna açıklamadı.

AA muhabirinin iptale ilişkin sorularını yanıtlamaktan kaçınan kültür merkezinin, Fransız Başkonsolosluğunun Gazze konulu tablonun sergilenmesine izin vermediği için sergiyi iptal etmek zorunda kaldığı öğrenildi.

Çalışması sansüre maruz kalan ve diğer sanatçılar tarafından da sansüre karşı desteklenen grafiti sanatçısı Muhammed Emin Türkmen, yaşananlarını AA'ya anlattı.

MET takma adıyla tanınan Türkmen, Gazze konulu çalışmasına sansür uygulanmasına diğer sanatçıların da tepki gösterdiğini ve serginin Başkonsolosluğun ısrarıyla iptal edilmek zorunda kaldığını dile getirdi.

– Gazze'yle ilgili eser aylar önce görüşüldü

Yaklaşık 3 ay kadar önce Fransız Kültür Merkezinin kendisi ile iletişime geçerek olimpiyat oyunları temalı sokak sergisine davet ettiğini ve kendisinin de bu davete olumlu yanıt verdiğini söyleyen Türkmen, Gazze ve olimpiyatları birleştiren bir konuya sahip eser ile sergiye katılacağını, bunun için herhangi bir problem olup olmadığını aylar öncesinden ilgililerle görüştüklerini ifade etti.

Dünyanın bir ucunda insanlar katledilirken sadece olimpiyatları konu alan bir sergi yapmanın doğru olmayacağını, bu insanlara ses olmamanın komik, gerçeklikten uzak ve vicdanen rahatsız edici olacağını Fransız Kültür Merkezi yetkilileri ile yaptıkları görüşmede dile getirdiğini kaydeden Türkmen, şunları anlattı:

“Fransız Kültür yetkilileri ve diğer sanatçı arkadaşlar bu talebime olumlu yaklaştılar. Ancak bu süreçte, benden eserimde, herhangi bir hakaret unsurunun bulunmamasını rica ettiler. 'Fransa sanat ve fikir konusunda özgürlükler ülkesidir.' dediler ve bu yaklaşım ile açıkçası önce beni mutlu ettiler. Ben zaten hakareti, ifade özgürlüğü olarak kabul eden bir sanatçı değilim. Ancak sonrası konuştuğumuz gibi ilerlemedi.”

– “İnsanların acısını dile getiremeyeceksem bu sergide olmamın da bir anlamı yok”

Fransız Kültür Merkezi yetkililerinin serginin açılmasına 2 gün kala acil bir toplantı düzenlenmesini talep ettiklerini ve sonrasında eserinin sergide gösterilemeyeceğinin kendisine beyan edildiğini belirten Türkmen, şu ifadeleri kullandı:

“Serginin açılışına 2 gün kala bana bir telefon geldi. Küratörümüz bir toplantı yapmamız gerektiğini belirtti. Toplantıda bana bu sergide bu tema içerisinde eserlerimi sergileyemeyeceğim beyan edildi. Ben de diğer sanatçı arkadaşlarımızın emeğini ziyan etmemek için uğraş verdim. Ancak onlar, alınan bu kararın Fransız Başkonsolosluğunun kararı olduğunu bana ilettiler. Ben eserimde düzeltme yapabileceğimi belirtmeme rağmen konsolosluğun Filistin ile alakalı bir eseri bu sergide görmek istemediklerini belirttiler.”

Türkmen, kendisi ile birlikte sergide eserleri sergilenecek 5 sanatçının emeğinin boşa gitmemesi adına süreci yapıcı bir şekilde çözüme kavuşturmaya çalıştığını, ancak Başkonsolosluk kararının kesin olması nedeniyle programda hazırladığı tablonun sergilenemeyeceği, sadece farklı bir çalışma hazırlaması durumunda programa katılım sağlayabileceğinin kendisine söylendiğini aktardı.

Türkmen, şöyle devam etti:

“Başka bir temaya dönüştüremeyeceksem eserimin sergilenemeyeceği bana iletildi. Ben bu motivasyon ile sergiye katıldım ve en başında çalışacağım konuyu zaten kendilerine iletmiştim. Nitekim en başında bu konuyla ilgili bir problem olmamış, kendileri de bunu kabul etmişti. Fakat bu tutum Başkonsolosluğun kararı ile değişti. 'Eğer ben oradaki insanların acısını dile getiremeyeceksem zaten benim bu sergide olmamın da bir anlamı yok.' diyerek çekilme kararı aldım.”

Türkmen ayrıca Fransız Başkonsolosluğunun kararının ardından sergiye katılan diğer 5 sanatçı ve küratörün de “Sen yoksan ve sana bir sansür uygulanacaksa bizim de burada bulunmamızın bir anlamı yok.” diyerek programdan çekildiklerini, bunun üzerine serginin iptal edildiğini açıkladı.

– “Eserimde 'Olimpiyatlar Filistin'de olsa nasıl olurdu' konusunu anlatmaya çalıştım”

Sergide gösterilmek üzere hazırladığı tablo ile ilgili bilgiler veren Türkmen, şunları söyledi:

“Bu çalışmada konumuz olimpiyatlar olduğu için eserimde, 'Olimpiyatlar Fransa'da değil de Filistin’de olsaydı nasıl olurdu?' konusunu anlatmaya çalıştım. Bir an oradaki çocukların kaçışmaları, düşen bombalar canlandı. Bu tablo aslında bize şunu anlatıyor: 2040 olimpiyatlarına katılma ihtimali olan 15 bin çocuk İsrail tarafından öldürüldü. Eserin ismi: Gerçek Olimpiyatlardı (Real Olympics) Bu gerçek olimpiyatlarda bu çocuklara, yarışı kazanması durumunda sadece yaşama hakkı tanınıyor. Yani ikinci olma şansları yok çünkü ölüyorlar. Ben burada bunu anlatmak istedim.”

Hazırladığı tablonun yanı sıra Fransız Kültür Merkezi'nde kendine ayrılan bölümde evrensel barış mesajları, Gazze'de yaşananlar ile dünyanın bakış açısını gösteren ifadelerin yer aldığını belirten Türkmen, hiçbir hakaret unsuruna yer vermemesine rağmen eserine sansür uygulandığını kaydetti. Türkmen, şunları aktardı:

“Bu aslında tek başına bir tablo değildi. Bu tabloların asıldığı bir sokak duvarı oluşturmuştum enstitü içerisinde. O duvara bu tabloları asacaktım. Duvarda Filistin ile ilgili evrensel mesajlar yer alıyordu sevgi, barış ve özgürlük üzerine. Ben bu tabloları o mesajların yer aldığı duvar üzerine asacaktım ancak Başkonsolosluk kararı buna engel oldu, maalesef eserimin sergilenmesine müsaade edilmedi.”

Gazze'de süren katliama karşı sanatı ile Filistinlilere ses olmaya devam edeceğini belirten Türkmen, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“7 Ekim'den bu yana çok ciddi bir sivil katliamı var Filistin’de. Ben anlam veremiyorum, bütün dünya buna seyirci kalıyor. Ben bu süreç başladığından beri her akşam 'Bu insanlar için acaba ne yapabilirim?' diye düşünüyor, elimden geldiğince sanatımla oradaki insanlara, çocuklara ses olmak için çabalıyorum. Ben öbür dünyaya inanan bir insanım ve orada katledilen çocukların bir gün benim karşıma çıkıp 'Biz orada katledilirken sen ne yapıyordun?' diye soracaklarına inanıyorum. Benim orada onlara verebilecek bir cevabımın olması lazım. Bunu sanatımla yapmaya çalışıyorum. Onlar için yaptıklarım bir işe yarıyor mu bilmiyorum ancak elimden geldiği kadarıyla onlara ses olmaya çalışıyorum, olmaya devam edeceğim.”