Milletvekili Şahin, KARDEMİR’in temellerinin atılışı ve Karabük’ün kuruluşunun 87. yıl dönümünü kutladı

Milletvekili Şahin, KARDEMİR’in temellerinin atılışı ve Karabük’ün kuruluşunun 87. yıl dönümünü kutladı

Yayın: 03.04.2024 11:34
Paylaş:
A+ A-

Milletvekili Şahin, KARDEMİR’in temellerinin atılışı ve Karabük’ün kuruluşunun 87. yıl dönümünü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“Ulusların tarihlerinde dönüm noktalarını ve atılımlarını simgeleyen gelişmeler vardır. KARDEMİR ve Karabük, Türk ulusunun tarihinde işte bu dönüm noktalarını ve atılımlarını simgeler.”

AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, mesajında, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920’li yıllarda başlattığı ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında ilk demir ve çelik fabrikasının temelinin dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın kurulacak fabrikanın yeri konusunda, “Düşman ordusunun top menziline düşmeyecek kadar içerlek, piyadenin ulaşamayacağı kadar kuytu, süvarinin dörtnala kalkamayacağı kadar sarp bir yerde kurulmalıdır.” demesi üzerine seçilen Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli köyünün 13 haneli Karabük Mahallesinde İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937 tarihinde atıldığını hatırlattı.

Soğanlı ve Araç çaylarının arasında yer alan geniş çeltik tarlaları üzerinde kurulan fabrikanın 1939’da faaliyete geçtiğini ve aynı yıl ilk Türk demirinin imal edildiğini belirten Şahin, “Fabrika, başlangıçta yılda 150 bin ton kapasiteye sahipti. Yapılan yatırımlarla büyüyen, ülkenin dört bir köşesindeki tersane, liman, baraj, petrokimya tesisi, köprü, spor salonu ve endüstriyel tesislerin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, ERDEMİR ve İSDEMİR gibi entegre demir çelik fabrikalarının da kurulmasında rol aldığı için ‘Fabrikalar Kuran Fabrika’ unvanını aldı.” ifadelerine yer verdi.

“Büyümeye devam edeceğine olan inancım tamdır.”

1994’te dönemin hükümeti tarafından zarar ettiği için kapatılmasına karar verilen KARDEMİR’i hemşehrilerinin verdiği mücadeleler sonunda özelleşttiğini ve 1 lira gibi sembolik bir rakama yöre halkına devredildiğini belirten Şahin, şunları kaydetti:
“Süreç içinde fabrikayla birlikte büyüyen Karabük, 1995 yılında ülkemizin 78. ili oldu. 2000’li yıllara gelindiğinde yine ekonomik bir çıkmaza giren fabrikamız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde AK Parti hükümetleri tarafından desteklendi ve bugün ülkenin en büyük kuruluşları arasında yerini aldı. Yaklaşık 6 bin çalışanıyla ülke ekonomisine, yerli ve milli üretime, savunma sanayisine katkı veren, dünya standartlarını yakalamış ve ürün çeşitliliği artmış fabrikamız, yılda 3,5 milyon ton çelik üretimi hedefine hızla ilerliyor.
Ulusların tarihlerinde dönüm noktalarını ve atılımlarını simgeleyen gelişmeler vardır. KARDEMİR ve Karabük, Türk ulusunun tarihinde işte bu dönüm noktalarını ve atılımlarını simgeler.
Bu nedenle 3 Nisan’ın sadece cumhuriyet kenti Karabük için değil, ülkemiz için de önemli bir gün. Bu tarih her yıl kentimizin de kuruluşu olarak kutlanıyor.
Ben bu vesile ile KARDEMİR’in temellerinin atılışı ve Karabük’ün kuruluşunun 87. yıl dönümünü kutlarım. Fabrikamızın ekonomiye ve istihdama katkılarını artırarak büyümesine devam edeceğine olan inancım tamdır.”(Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’den 4 ayda 9 ülkeye bal ihracatı

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde ABD başta olmak üzere 9 ülkeye bal satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 4 ayda 218 ton bal ihraç edildiğini söyledi.

Dış satımdan 894 milyon 471 bin dolar kazanç sağlandığına dikkati çeken Kalyoncu, “ABD, 462 bin 563 dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. ABD'yi 198 bin 750 dolarla Almanya, 96 bin 216 dolarla Suudi Arabistan takip etti. Bölgeden söz konusu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Azerbaycan, Belçika ile Birleşik Krallık'a da bu dönem bal satıldı.” diye konuştu.

Kalyoncu, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, bal ihracatının, organik, coğrafi işaretli ve markalı ürün ihracatıyla daha da artırılabileceğini ifade etti.

Bal üretimi açısından bu yıl hava şartlarının iyi geçtiğini, bunun da rekolteyi artıracağını dile getiren Kalyoncu, “Türk balını dünya piyasalarında kalitesiyle marka haline getirmemiz gerekiyor. Kaliteli ve en üst ambalajlarda Türk balının üretimi için ilgili kurumların etkin denetimler yaparak, asla ödün verilmemesi önem arz ediyor.” değerlendirmesini yaptı.