Dünya Otizm Farkındalık Haftası: Farklılıkları Kutlama ve Bilinçlendirme Zamanı

Dünya Otizm Farkındalık Haftası: Farklılıkları Kutlama ve Bilinçlendirme Zamanı

Yayın: 04.04.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

Dünya genelinde Nisan ayının ilk haftası Otizm Farkındalık Haftası olarak kutlanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu özel haftada otizmli bireyler yalnız bırakılmıyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 500 kişinin otizmli birey olduğu, bu bireylerin aileleriyle birlikte farkındalıkları için mücadeleleri devam ediyor. Karabük’te gerçekleştirilen etkinlikler otizmli bireyleri sadece bir gün değil, her gün hatırlanması amacıyla düzenleniyor. Bu haftada, otizmli bireyler ve aileleri ziyaret edilerek, yaşadıkları problemler için çözüm üretiliyor.

Her yıl bu hafta, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek için fırsat sunuyor. Otizm, nörogelişimsel bir bozukluk olup, bireylerin sosyal etkileşim, iletişim, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanları gibi hayatın rutininde zorluklar yaşamasına neden olur.

Otizm Farkındalık Haftası; farklılıkları kabul etmek ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin hayatlarını anlamak ve desteklemeyi hedefliyor. Bu önemli günde; eğitim etkinlikleri, seminerler, sanat etkinlikleri ve sosyal medya kampanyaları gibi birbirinden özel faaliyetler düzenleniyor. Bu etkinlikler, otizm hakkında doğru bilgi edinmeyi teşvik ederken, otizmli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı zorlukları anlamaya ve onlara destek olmaya odaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon kişi otizm spektrum bozukluğu ile yaşamaktadır. Otizm, her 160 çocuktan birini etkileyen yaygın bir nörogelişimsel bozukluktur. Ancak, otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olacak destek ve anlayışla, onların topluma daha iyi entegre olmaları mümkün olabiliyor.

Otizm Farkındalık Haftası’nda, farklılıkları kutlama ve anlama çabaları, toplumun her kesiminde büyük önem taşıyor. Toplumun, farkındalığını arttırarak, otizmli bireylerin yaşadığı zorlukları anlaması ve onlara destek olması bu önemli haftayı anlamlı kılıyor. (Kaynak: Ayça Nur Şirin)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Yayın: 17.05.2024 13:58
Paylaş:
A+ A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye’nin kuzeyinde 4 PKK/YPG’li, Irak’ın kuzeyinde ise 3 PKK’lı olmak üzere 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Teröristler için hiçbir yer güvenli değil. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesinde 4 PKK/YPG’li terörist ile Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit ettiği 3 PKK’lı teröristi etkisiz hale getirdi.” ifadeleri yer aldı.