Eflani Belediyesi Sokak Hayvanlarına Kucak Açıyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 02.06.2024 16:11
A+ A-

Karabük’ün Eflani ilçesindeki hayvan barınağı sokak hayvanlarına ev sahipliği yapıyor.

Eflani Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nde yaşlı, yaralı ve saldırgan hayvanların beslenmeleri, bakımları, tedavileri ve kısırlaştırma işlemleri gerçekleştiriliyor.

Veteriner hekim Zerrin Yılmaz, barınağın 2020’den bu yana faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Sokağa terk edilen hayvanların artmasıyla şikayetlerin de artmaya başladığını belirten Yılmaz, “Tek çözüm, hayvanların kısırlaştırılıp işaretlenerek sahiplendirilmesidir. Buna yönelik çalışma yapıyoruz. Barınağımız 100 köpek kapasitelidir.” dedi.

Yılmaz, hayvanların genel temizliklerini, beslemelerini, bakımlarını, tedavilerini ve kısırlaştırma işlemlerini yaptıklarını anlatarak, “Barınağımızda şu an 70 civarında köpeğimiz var. Sokaktaki dostlarımızın sahiplenilmesi bizlerin yaptığı çalışmaların daha verimli olmasını sağlayacaktır. Sokak hayvanları için yapabileceğimiz en güzel iyilik, onlara yuva olmaktır.” ifadesini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki Samsun Büyükşehir Belediyesine ait veteriner kliniğinde, farklı sebeplerle yaralanan 18 peçeli baykuştan tedavisi tamamlanan 12'si tekrar doğaya bırakıldı.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, dört yıl önce kapatılan veteriner kliniği özellikle göçmen kuşların tedavisinin yapılması için dört ay önce tekrar aktif hale getirildi.

Kliniğe dört ay içinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğünce, farklı sebeplerle yaralanan 18 peçeli baykuş getirildi. Tedavileri tamamlanan 12 peçeli baykuş tekrar doğaya salınırken, ağır yaralı halde bulunun 3'ü telef oldu, 3'ünün ise tedavileri sürüyor.

Klinikte görevli veteriner hekim Paria İsfendiyaroğlu, AA muhabirine, peçeli baykuşların çoğunun yavru olarak kendilerine getirildiğini söyledi.

Baykuşların zehirlenme veya elektrik çarpması ile yaralandığını anlatan İsfendiyaroğlu, “Kliniğe 18 tane peçeli baykuşumuz gelmiş. Bunların tedavisi tamamlanan 12'sini tekrar doğaya saldık. Üç tanesinin burada hala tedavileri sürüyor. Kimisi zehirlenmeye bağlı gelmişti. Çok zayıf oluyorlar. İşte iç kanama geçiriyorlar. Bir tanesi de yine elektrik çarpmasıyla geldi. Kanadında ciddi bir yarası var. Onun uzun bir süre burada tedavisini yapacağız. Ama geri kalan 2 tane daha peçeli baykuşumuz iyileşti, çok yakın bir zamanda tekrar onları da doğaya kavuşturacağız.” dedi.

Peçeli baykuşların kemirgen hayvanlar ve küçük kuşlarla beslendiğini aktaran İsfendiyaroğlu, şöyle devam etti:

“Biz de o diyete en uygun yiyeceklerle besliyoruz. Özellikle yavru olarak gelen peçeli baykuşların ilk bir aylık beslenmesi çok risklidir. Yavru ölümleri çok olur. Ama birinci aydan sonra katı dediğimiz daha büyük parçalı gıdalarla besleyebiliyoruz kendilerini. Sonrasında özellikle besleme sırasında en dikkat ettiğimiz şey baykuşların insanlara alıştırmamak. Çünkü onların hiçbiri evcil hayvan değil. Tekrardan doğaya dönecek hayvanlar. Mümkün olduğunca sadece yemek sırasında onlarla temas ederek yiyeceklerini veriyoruz. Geri kalan zaman diliminde yalnız ve sessiz bir odada ve alanda muhafaza etmeye dikkat ediyoruz. Özellikle yavruların yırtıcılık içgüdüleri geliştikten sonra doğaya bırakmayı tercih ediyoruz.”

– Bozkır şahininin de tedavisi tamamlandı

İsfendiyaroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğünce getirilen bozkır şahininin de enfeksiyon ve zehirlenme vakası ile kendilerine geldiğini aktararak, “Bozkır şahini de geldiğinde zehirlenme vardı ve vücudunda enfeksiyon vardı, kusma şikayetiyle geldi. Aldığı gıdaları kusuyordu. Biz de buna yönelik ilaç tedavilerimize başladık. Serum tedavisi yaptık. Damar yolu açtık. Böyle bir 2-3 günlük tedavi sonrasında yavaş yavaş yiyeceklerini almaya başladı. Geldiğinde kas skoru sıfırdı. Çok zayıftı ve bitkin düşmüştü. Şimdi gayet kilolarını aldı. Onu da en kısa zamanda tekrardan doğaya bırakacağız.” diye konuştu.

Yaban hayvanlarının yaşam alanlarına insanların çok fazla etkide bulunduğuna işaret eden İsfendiyaroğlu, şunları kaydetti:

“Yaşam alanları gitgide kısıtlanıyor. Doğada çok fazla yaralanmalar oluyor. Buradaki klinik de en azından onların tekrar doğaya dönmeleri için ikinci bir şans tanıyor. Bu açıdan çok önemli. Şimdiye kadar da birçok hayvanı tekrar doğaya saldık. Yaklaşık 4 yıl kadar bir ara vermiştik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan tekrardan kliniği açtı. İnşallah eskisi gibi yaralanan hayvanları iyileştirerek doğaya kavuşturacağız.”

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427