Anadolu Ajansı tarafından
23 Haziran, 2024 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasya Genelgesi’nin yayımlanmasının 105. yılı kutlandı

AMASYA (AA) - Amasya Genelgesi'nin yayımlanmasının 105. yılı, kutlandı.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi önünde düzenlenen tören, Vali Yılmaz Doruk, Belediye Başkanı Turgay Sevindi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu'nun anıta çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından temsili olarak Milli Mücadele ateşi yakıldı.

Tiyatro oyuncuları da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Amasya Genelgesi'nin okunduğu ve imzalandığı anları canlandırdı.

Vali Doruk, gazetecilere, Amasya Tamimi'nin ilan edilişinin 105. yıl dönümünü yaşadıklarını belirterek, "Amasya'dan tamim ilan edilerek, ülkemizin kurtuluş mücadelesinin başlangıcının startı verilmiş oldu. 12-22 Haziran tarihleri arasında bugünün manasına uygun kutlamalarımızı, anma programlarımızı yapıyoruz." dedi.

Sevindi de 105 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya Tamimi'ni imzalayarak ülkenin kuruluşuna ekibiyle beraber imza attıklarını dile getirerek, "Biz de aynı ruhla bu şehre, bu ülkeye sahip çıkmaya devam edeceğiz. Var olsun Atatürk, var olsun Cumhuriyet, var olsun Türkiye." ifadesini kullandı.

Atatürk'ü canlandıran tiyatro oyuncusu Atilla Özgen ise, "Her yıl 12 Haziran'da Ulu Önder'imizin Amasya'ya gelişini, Cülus Tepe'de karşılanışını ve 22 Haziran'da da tamimin maddelerinin dünyaya duyurulmasını tiyatral gösteri şeklinde sunuyoruz." diye konuştu.

Tören, Amasya Genelgesi'nin okunmasının ardından son buldu.


blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bafra’da 3 şehit için 110 yıl sonra anma programı

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Bafra ilçesine bağlı İnezü Koşuca Mahallesi’nde, 1. Dünya Savaşı’nda şehit düşen 3 asker için 110 yıl sonra anma programı düzenlendi.
Şehit torunu İrfan Er tarafından İnezü Koşuca Mahallesi Aile Sıhhati Merkezi önünde organize edilen aktiflikte, Hacı İbrahim Er’in oğulları olan Şehit Şaban, Şehit Mehmet Karaca ve Şehit Kurt İbrahim için dualar edildi, kabirlerine memleketlerinden getirilen topraklar konuldu.
Program, İrfan Er’in his yüklü konuşmasıyla başladı. Er konuşmasında, dedelerinin vatan uğruna cepheye gidiş öykülerini ve 110 yıllık arayışın sonunda şehitlik bilgilerinin netleştiğini anlattı. Er, "Bu topraklarda yaşayan, 1890’lı yıllarda 4 evladını savaşa gönderen Hacı İbrahim’in torunlarıyız. Sırf biri geri döndü. 110 yıl geçti, bulunmaz dediler lakin yaptığımız çalışmalar sonucu şehit olduklarını öğrendik" dedi.
Bafra İlçe Müftü Vekili Abdülkadir Kılıç da şehitlik mertebesiyle ilgili konuşma yaparak şehitler için dua etti. Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise "Şehit torunu İrfan Er tarafından gerçekleştirilen bu manalı aktiflikte yer almaktan gurur duyuyoruz. Aziz şehitlerimizin anısını yaşatmaya ve emanetlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz" tabirlerini kullandı.
Konuşmaların akabinde din vazifelileri tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okundu. Bayburt ve Trabzon’daki kabirlerden alınan şehit toprakları, dualar eşliğinde Türk bayrağına sarılı halde, İnezü Koşuca Mahallesi Camii yanındaki anıt mezarlığa konuldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.