Tokat’ta buğday tarlasında çıkan yangın zarara yol açtı

Tokat’ta buğday tarlasında çıkan yangın zarara yol açtı

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.06.2024 04:45
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Turhal ilçesinde buğday ekili arazide çıkan yangın söndürüldü.

İlçeye bağlı Çaylı köyü yakınlarında bir işletmeye ait buğday ekili arazide yangın çıktı.

İhbar üzerine Turhal Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale etti.

Vatandaşların da yardımıyla alevler söndürüldü.

Yangında yaklaşık 10 dönüm ekili arazi zarar gördü.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BİR MÜTEREDDİT DÜNYAMIZ

Yayın: 04.07.2024 10:23
Paylaş:
A+ A-

BİR MÜTEREDDİT DÜNYAMIZ

Yaz aylarına, tatile girmeden başladığım kitaplardan birkaçı Peyami Safa’ya aitti. Onun “Eğitim, Gençlik, Üniversite” başlıklı kitabından çok faydalandım. Hatta bu kitapta Peyami Amca’yla fikirlerimizin azami derecede uyuştuğunu ve derdime tercüman olduğunu da söylemem gerek. Yeni Maarif Modelimizin değerlendirilmesi sürecinde bu kitabın elime geçmesi de tesadüf değildir diye düşünüyorum.

Hiç tereddüt etmeden, Ötüken Yayınları’nın güzel indiriminden aldığım diğer kitaplardan biri de Cengiz Aytmatov’un Toprak Ana’sıydı. Toprak Ana’yı bitiremediğimi itiraf ediyorum ama sırada o var. Toprak Ana’da iki ana var biliyorsunuz: birincisi bildiğimiz Toprak Ana, diğeri Tolganay Ana. Romanında savaş zamanında insanların yaşadığı sıkıntıları, cephede kaybedilenlere acıları ve ayrılıkları anlatıyor Aytmatov.

Bitirdiğim ikinci Peyami Safa kitabı ise “Bir Tereddüdün Romanı” idi. Romanda muharrire ek olarak iki kadın karakter de yer almakta. Birincisi, bir kitabı yer yer okuyan Mualla. İkincisi ise, adının gerçek olup olmadığı bile tereddütte olan Vildan. Bu kadın karakterlerin yolu bir şekilde yine adı verilmeyen yazarla kesişiyor. Peyami Safa’nın karakterlerinpsikolojik tahlillerini ne kadar ustaca göz önüne serdiğini romanında görüyorsunuz. Özellikle İtalya’dan çıkıp gelen, hayatı ve duygularını uçlarda yaşayan Vildan’ın bana, Sebahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna’sını hatırlattığını ya da çağrıştırdığını söylemeliyim.

Bir Tereddüdün Romanını bitirdikten hemen sonra,Haziran’ın25’inde Safranbolu Belediyesi’nin Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde gösterilen “Kadınlar, Filler ve Saireler” isimli tiyatrosunu izledim. Fazla spoiler vermeden oyunda üç kadın karakter olduğunu belirtmeliyim. Hatta “evlilik” mevhumu kapsamında mağduru oynayan kadın karakterlerin birbirinden habersiz ortak rüyalarına bile girdiklerini görüyorsunuz. Devlet Tiyatroları’nın bir eseri olan oyunda salon hınca hınç doluydu.Bu tür etkinliklerin Safranbolu’muzun vizyonuna ve kültürüne olumlu katkılar sağladığı göz ardı edilemez elbette.

Tiyatro sonrası eve dönerken minibüste oturan bir yaşlı çift gördüm. Gerek giyimleri gerek birbirleriyle iletişimleri olsun hiç de bu dünyadanmış gibi görünmüyorlardı.Uzun bir yaşamı paylaştıkları her hallerinden belli olan bu çift bambaşka bir dünyanmış hissi verdiler bana. Belki de uzun zamandır gidemediğim bir tiyatro oyunun hâlâ etkisindeydim.

Gelelim yaşlı ve yalnız dünyamıza. Küresel ve bölgesel çapta savaşların, istilâların, kıyımların, soykırımların ve sonuç olarak ölümlerin devam ettiği bir dünyanın içinde yaşamıyor muyuz? Hiç tereddüt edilmeden insanların canına saldırılıyor kaç aylardır.

Sonuç olarak acaba, Dünyamızmikro düzeyde kendi ekseni etrafında dönmektenve makro düzeyde Güneş’in etrafında salınmaktan ne zaman tereddüt gösterecek onu belki bizler görmeyeceğiz.

Satılmış Ümit ÇETİNKAYA

27.06.2024

Karabük