Anadolu Ajansı tarafından
09 Ağustos, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Aşırı hava olayları sporcuların sağlığını ve spor organizasyonlarını tehdit ediyor

İSTANBUL (AA) - YETER ADA ŞEKO - İklim krizinin yol açtığı aşırı hava olayları profesyonel sporcuların sağlığını tehdit ederken birçok stadyumun deniz seviyesinin yükselmesiyle su baskınlarına maruz kalacağı tahmin ediliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, son 20 yılda iklim krizinin spor aktiviteleri üzerindeki etkisi daha hissedilir hale gelirken aşırı sıcaklar, kuraklık, deniz seviyesindeki yükselme, seller ve yetersiz kar yağışı gibi iklim krizinin ortaya çıkardığı olumsuz koşullar oyuncuları, taraftarları ve spor tesislerini olumsuz etkiliyor.

Aşırı sıcaklar hafızayı, el kol koordinasyonunu ve konsantrasyonu olumsuz etkileyerek sporcuların performanslarını düşürürken güneş yanıklarının olumsuz etkileri, sporculardaki cilt kanseri risklerini artırıyor.

Yüksek sıcaklıklar sonucu terleme oranındaki artış ise su kaybına, kas ağrılarına ve kalp rahatsızlıklarına sebep oluyor.

Bunların önüne geçebilmek için spor organizasyonları artık hem nem hem de sıcaklık açısından daha güvenli koşullar göz önünde bulundurularak planlanmaya çalışılıyor. Alınan diğer önlemler arasında serinleme ve su ihtiyacı için müsabakalara daha fazla ara verilmesi, maçların günün daha serin zamanlarında oynanması, sporcular için ısıya alışma stratejileri geliştirilmesi, oyun ve yarış stratejisinde değişiklikler ve yeni spor kıyafetler tasarlanması bulunuyor.

- Aşırı hava olaylarından etkilenen önemli müsabakalar

Danimarka Spor Araştırmaları Enstitüsünce hazırlanan "Spor ve İklim Alanını Haritalama" başlıklı raporda, birçok spor organizasyonunun kötü hava koşulları sebebiyle iptal edildiği, iptal edilemeyen spor aktivitelerinin sporcuların ve taraftarların sağlıklarını riske attığı vurgulandı.

Raporda, iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olaylarından örnekler de sıralandı.

İngiltere'nin ev sahipliğinde düzenlenen "One Day International" kriket turnuvasında aşırı yağışlardan etkilenen maç sayısı 2011'den bu yana 2 kat artarken spor müsabakalarını etkileyen bir diğer faktör kuraklık oldu.

Güney Afrika’nın Cape Town kentinde 2018'de etkili olan kuraklık sonucu hem profesyonel hem de amatör futbolcuların su kullanımına çeşitli kısıtlamalar getirildi. Sporculardan 90 saniyeden fazla duş almamaları istenirken kulüplerin faaliyetlerine ara verildi. Kuraklık nedeniyle bazı oyun sahalarında çatlaklar görüldü.

Korttaki sıcaklığın 49 santigrat dereceyi bulduğu 2018 ABD Açık Tenis Turnuvası'ndan 5 oyuncu sıcaklığa bağlı gerekçelerle çekilme kararı alırken turnuva organizatörleri, "sıcak hava politikası" kuralını uygulayarak set aralarını uzattı.

Karayipler’de 2019'da etkili olan kasırga, Anguilla ve Dominica'daki kriket tesislerini yerle bir ederken Pasifik Okyanusu'ndaki şiddetli tayfunlar 2019 Rugby Dünya Kupası'nın iptal edilmesine neden oldu.

Japonya’da 2021'de düzenlenen Olimpiyat Oyunları da aşırı hava olaylarından etkilendi. Olimpiyatlar esnasında meydana gelen tayfun nedeniyle kürek ve sörf gibi spor müsabakaları yeniden takvimlendirilirken aynı dönemde Tokyo’da etkili olan sıcak hava dalgası sonucu tenis maçları ertelendi.

Kuzey Avrupa’daki deniz seviyesine yakın ülkelerde ve Almanya’nın batı kısımlarında şiddetli sellere yol açan 2021'deki Eunice fırtınası Hollanda’da bulunan Kyocera Stadyumu’nun çatısını uçururken Belçika'daki Formula 1 pisti olumsuz etkilendi. Dünyanın ilk yapay kayak pisti olan Koningsee büyük hasar alırken Alman Olimpiyat Komitesi, spor tesislerinin uğradığı maddi zararın 100 milyon avro olduğunu açıkladı.

Güney Afrika'nın Hint Okyanusu kıyısındaki KwaZulu-Natal vilayetinde 2022'de yaşanan seller, bölgedeki golf sahalarının çoğunu kullanılamaz hale getirdi. Aynı yıl yaz aylarında etkili olan şiddetli sıcak hava dalgaları New York Triatlonu'nun kısaltılmasına ve Boston Triatlonu'nun iptal edilmesine yol açtı.

Avrupa'da kaydedilen en sıcak kışlardan biri olan 2023 kış mevsiminde yetersiz kar yağışı sonucu kayak pistlerindeki birçok spor etkinliği ertelendi veya iptal edildi.

- Stadyumlar sular altında kalabilir

Raporda, deniz seviyesindeki yükseliş nedeniyle tehdit altında olan stadyumlara da yer verildi.

İklim krizinin bu şiddette devamı halinde Fransa’nın Bordeaux kentindeki Yeni Bordeaux Stadyumu'nun zemininin 2050'ye kadar tamamen, Almanya’nın Bremen kentindeki Weserstadion'un zemininin ise kısmen sular altında kalması bekleniyor.

ABD'deki Jacksonville Jaguars Amerikan futbolu takımının TIAA Bank Field Stadyumu ile NBA takımlarından Miami Heat'e ait American Airlines Arena'nın kısmi su baskınlarıyla karşı karşıya kalacağından endişe ediliyor.

İngiltere'de çeşitli liglerdeki 93 takımın 23'ünün, yani neredeyse her dört takımdan birinin stadyumunun 2050'ye gelindiğinde düzenli olarak su baskını yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu stadyumlar arasında halihazırda Premier Lig'de mücadele eden Southampton'ın St Marys Stadı, Chelsea'nin maçlarını oynadığı Stamford Bridge ve West Ham'daki Londra Olimpiyat Stadı yer alıyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 09:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 9 milyon doların üzerinde döviz geliri elde edildi

Türkiye’den balık avı döneminde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından toplam 9 milyon 171 bin 538 dolar döviz girdisi sağlandı. En fazla hamsi ihracatı Belçika’ya, en az hamsi ihracatı ise Irak’a yapıldı.
Türkiye genelinde 1 Eylül 2024-15 Nisan 2025 tarihleri ortasını kapsayan balık avı döneminde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından toplam 9 milyon 171 bin 538 dolar döviz girdisi elde edildi. Hamsi ihracatında 2 milyon 783 bin 30 dolar ile Belçika birinci sırayı alırken, bu ülkeyi 2 milyon 615 bin 636 dolar ile Fransa, 1 milyon 139 bin 164 dolar ile Almanya izledi. Ülkemizden 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatında toplam 2 milyon 606 bin 160 kilogram karşılığı 9 milyon 171 bin 518 dolar girdisi sağlanırken, en fazla ihracat 6 milyon 647 bin 968 dolar ile Samsun’dan yapılırken, en az ihracat ise 414 dolar ile Hatay vilayetinden gerçekleşti. 20 ülkeye yapılan ihracat sayıları şöyle:
"Belçika 2 milyon 783 bin 30 dolar, Fransa 2 milyon 615 bin 636 dolar, Almanya 1 milyon 139 bin 164 dolar, Ukrayna 1 milyon 45 bin 625 dolar, Birleşik Devletler 691 bin 906 dolar, Birleşik Krallık 302 bin 777 dolar, İspanya 192 bin 750 dolar, Hollanda 176 bin 335 dolar, KKTC 60 bin 325 dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 34 bin 252 dolar, İsveç 29 bin 843 dolar, Kanada 26 bin 235 dolar, İsviçre 25 bin 839 dolar, Gürcistan 23 bin 393 dolar, Romanya 10 bin 451 dolar, Yunanistan 5 bin 469 dolar, Azerbaycan 5 bin 375 dolar, Dubai 2 bin 689 dolar, Suriye 414 dolar, Irak 30 dolar."
Hamsi ihracatı yapılan vilayetler sıralamasına nazaran ise Samsun 6 milyon 647 bin 968 dolar, İstanbul 1 milyon 186 bin 520 dolar, Trabzon 476 bin 480 dolar, Balıkesir 282 bin 393 dolar, Bursa 217 bin 195 dolar, Adana 214 bin 221 dolar, Ordu 79 bin 843 dolar, İzmir 39 bin 188 dolar, Mersin 10 bin 389 dolar, Tekirdağ 10 bin 264 dolar, Çanakkale 3 bin 900 dolar, Edirne 2 bin 762 dolar, Hatay 414 dolar olmak üzere toplam 13 vilayetten hamsi ihracatı gerçekleştirildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.