EY “Yeniden Yapılandırma Nabzı” araştırmasının sonuçları yayımlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.09.2024 20:30
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ernst & Young (EY), orta, doğu ve güneydoğu Avrupa ile Avusturya'nın önde gelen bankalarında çalışan borç yapılandırma profesyonellerinin görüşlerini içeren “Yeniden Yapılandırma Nabzı” araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, uluslararası danışmanlık, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri sağlayan EY tarafından dördüncüsü yayımlanan araştırma, bölgedeki yeniden yapılandırma piyasasının dinamiklerine ışık tutarak mevcut eğilimler ve gelecekteki beklentiler hakkında önemli değerlendirmeler içeriyor.

Araştırma katılımcılarının yüzde 71'i, 2023'ün ikinci yarısında, ilk yarısına kıyasla daha fazla kredi portföyü yapılandırmasının olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 67'si, bu yapılandırma artış oranının yüzde 25'e kadar çıktığını söyledi. Yüzde 4'e tekabül eden Avusturya ve Polonya'daki katılımcılar, bu artışı daha yüksek oranda yaşadıklarını vurgularken, katılımcıların yüzde 17'si ise (özellikle Hırvatistan, Yunanistan ve Çekya) yeniden yapılandırma faaliyetlerinde azalma gözlemlediğini bildirdi.

– 2024 yeniden yapılandırma yılı olacak

Mevcut ekonomik, politik ve kültürel durumlar değerlendirildiğinde, 2024'ün çok sayıda yeniden yapılandırma faaliyetinin gerçekleşeceği bir yıl olacağı anlaşılıyor. Katılımcıların yüzde 47'si, yeniden yapılandırma faaliyetlerinin en çok 2024'ün ikinci yarısında gerçekleşmesini ve ardından yapılandırmada bir düşüş eğilimi yaşanılacağını düşünüyor. Yılın sonuna doğru yavaş ama istikrarlı bir toparlanmayla düşen faiz oranları ve işletmelerin piyasaya uyum sağlama kapasitelerinin artmasıyla, yeniden yapılandırma işlemlerinde azalma eğilimi bekleniyor.

Araştırma sonuçlarına göre, şirketleri yeniden yapılandırma işlemlerine yönelten üç önemli başlık göze çarpıyor. Yaşanan olumsuzluklar arasında ilk sırada, maliyet kaynaklı baskılar bulunuyor. Azalan satışlar, en sık belirtilen ikinci olumsuzluk olurken, yüksek faiz oranları ve yeniden finansman zorluğu ise üçüncü sırada yer aldı.

– En çok inşaat sektöründe yapılandırma faaliyeti yaşandı

Araştırmada, gerçekleşen ve beklenen yeniden yapılandırma faaliyetleri arasında 5 önemli sektör yer alıyor. Bu sektörler, en yüksek yeniden yapılandırma işlemi beklentisine göre sırasıyla inşaat, tarım, gayrimenkul, imalat ve perakende oldu.

En yüksek yeniden yapılandırma faaliyetine sahip sektörlerin başında yer alan inşaat sektörünün sorunları arasında artan malzeme maliyetleri, enerji, işçilik giderleri ve yüksek faiz oranları öne çıkıyor. İkinci sırada yer alan tarım sektöründe ise özellikle Ukrayna'daki Karadeniz limanlarının yeniden açılmasıyla ürün fiyatlarında düşüşler yaşanırken, gübre, yakıt ve enerji maliyetlerinin yüksekliği piyasayı olumsuz etkiliyor. Bu durum, kar marjlarının daralmasına ve nakit akışının olumsuz etkilenmesine, dolayısıyla likidite baskısının artmasına sebep oluyor.

2024'ün ilk yarısındaki yeniden yapılandırmalar açısından üçüncü en aktif sektör olarak gayrimenkul öne çıkıyor. Bu sektörün artan faiz oranlarından dolayı düşen varlık değerlemelerinden ve azalan talepten olumsuz etkilendiği görülüyor. Ancak, bazı ülkelerde devlet tarafından alınan talep artırıcı önlemler ve gayrimenkul geliştiricilerinin varlıklarını kiralama stratejilerine yönelmesi, sektördeki toparlanmayı hızlandırabilir.

Ankete göre, 2023'ün ikinci yarısında “yeniden düzenleme ve vade uzatma” stratejisi, borç yapılandırması için en yaygın çözüm olmaya devam ederken, “varlık satışları” ikinci sırada yer alıyor. Diğer bir çözüm olan “yeniden finansman” işlemlerinin sayısı da artıyor.

– İflaslar artıyor

Araştırmaya göre, likidite rezervlerinin piyasa baskılarına uzun süre maruz kalmasından dolayı iflasların artmaya devam ettiği görülüyor. Bunun nedeni, işletmelerin çeşitli hükümet destekleri alırken iş modellerini piyasalardaki yeni normlara göre uyumlamak adına proaktif adımlar atamamış olması olarak gösteriliyor. Bu doğrultuda, bankaların ödeme sıkıntısı içinde olan şirket borcu satışlarının, 2023'ün ilk ve ikinci yarısında giderek daha yaygın bir araç haline geldiği görülüyor.

2023'ün ikinci yarısındaki yeniden yapılandırma süreçlerinde, yeni finansman kaynakları açısından, mevcut kreditör ve hissedarlar en önde gelen finansman sağlayıcıları olmaya devam etti. Yeni kreditör ve yeni hissedarlar ise finansman kaynakları arasında 3. ve 4. sırada yer aldı. Özellikle pandemi sırasında uygulamaya konulan devlet destek programlarının sona ermesiyle, devlet organlarının bu süreçlerdeki rolünün azaldığı gözlemleniyor.

– “Yeniden yapılandırma işlemlerinin sayısı arttı”

Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Şirket Ortağı, Orta, Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Orta Asya Sermaye Borç Danışmanlık Lideri Orçun Makal, araştırma sonuçlarına göre, 2024'ün ilk yarısında 2023'ün ikinci yarısına kıyasla yeniden yapılandırma işlemlerinin sayısında bir artış gözlemlendiğini belirtti.

Yeniden yapılandırma işlem sayısındaki artışın, devam eden maliyet kaynaklı baskılar, azalan talepler ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2024'ün ikinci yarısında da devam etmesini beklediklerini vurgulayan Makal, “Yeniden yapılandırma işlemlerinin en çok inşaat, tekstil, gayrimenkul ve tarım sektörlerinde gerçekleşebileceğini ve işlem sayılarının artmasına karşın işlemlerin kredi hacimlerinde düşüş beklendiğini söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadenizli balıkçılar hamsi için gün sayıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.09.2024 16:22
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Doğu Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren bol miktarda avlanan palamut ile yüzleri gülen balıkçılar, avcılığı yapılan su ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan hamsi için ise geri sayıma başladı.

Trabzon'da av yasağının kalkmasının ardından “Vira bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar, bugünlerde bol miktarda palamut ve istavrit ile ağlarını dolduruyor.

Palamut ve istavritte istediklerini verimi almalarına rağmen şimdiden gözlerini hamsiye diken balıkçılar, havaların soğumasını sabırsızlıkla bekliyor.

Bölge ve ülke ekonomisi için önemli potansiyel oluşturan, tüketicilerin de tercihlerinde ilk sırada yer alan hamsinin ağları dolduracağı günü bekleyen balıkçılar, bereketli bir sezon geçirmeyi umuyor.

– “Ekim ayı başından sonra hamside umudumuz var”

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine, Doğu Karadeniz'de halen palamut avcılığının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Palamut dışında istavritin de ağları doldurduğunu aktaran Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki beklenen her zamanki gibi Karadeniz'in hamsisi. Sıcaklar bayağı var. Su sıcaklığı 25-26 derece, suyun biraz soğuması lazım. Şu anda evet, hamsi geliyor. Çok güzel de soğuk zincirle hamsiler geliyor ama Marmara'dan, İstanbul'dan. Gerçekten vatandaşın yiyebileceği kalitede bir hamsi geliyor ama balıkçının ve vatandaşın istediği tabii ki her zamanki gibi Karadeniz hamsisi.”

Mutlu, hamsinin biraz gecikmesinden endişe duyduklarını dile getirerek, “Hava sıcaklıkları düşmedikten sonra şu anda hamside çok bir yoğunluk bekleyemeyeceğiz gibi görünüyor. Nereden bakarsanız 25 derecenin üzerinde bir sıcaklık var.” dedi.

Hamsinin ekim ayında kendisini göstermesini beklediklerini kaydeden Mutlu, “Hamsi için aslında bizim idealimiz de kafamızdaki düşünce de ekim ayı normalde. Şu anda önümüzde kestane karası dediğimiz bir fırtına var. 28-29 Eylül gibi olabilir. Yani belki bu fırtına olursa hava biraz daha sert olursa belki bu havadan sonra diyoruz yani ekim ayı başından sonra hamside bir umudumuz var. ” diye konuştu.

Mutlu, hamsiyi umutla beklediklerini vurgulayarak, “İnşallah bu sezon hamsi de bol olur.” ifadesini kullandı.

– “İnşallah havalar soğuyunca hamsiye de kavuşacağız”

Yaklaşık 14 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Özen de şu anda Doğu Karadeniz'de en çok palamudun avlandığını söyledi.

Özen, Karadeniz'de hamsinin tüketiciler tarafından yoğun talep gördüğüne dikkati çekerek, “Hava sıcak. Deniz suyu ısındı, yani soğumadığı için, hamsi soğuk su aradığı için kuyulara gidiyor.” dedi.

Tezgahlarda Marmara hamsisinin yer aldığını belirten Özen, “Marmara'da hamsi var. Orada yaz kış her zaman hamsi olur. Burada hamsi şu an için yok.” şeklinde konuştu.

Özen, havaların soğumasını umutla beklediklerini vurgulayarak, “İnşallah havalar soğuyunca hamsiye de kavuşacağız.” dedi.

– “Hamsinin bol miktarda avlanacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz”

Yaklaşık 44 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Üstün de palamut bolluğunun devam ettiğini aktardı.

Havaların soğumasıyla hamsi avcılığı beklediklerine işaret eden Üstün, “Yavru hamsi çok ama sezona kadar ne olur, kalır mı kalmaz mı bilemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Üstün, Marmara hamsisinin tezgahlarda yer aldığını ancak Karadeniz hamsisinin kendini daha geç gösterdiğini belirterek, hamsinin bol miktarda avlanacağı günü sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.

– “İnşallah ekim ayıyla hamsi de bol olur, vatandaş da yer”

Balıkçı Gökmen Aydın da palamut bolluğunun devam ettiğine dikkati çekerek, “İnşallah bundan sonra da bol olur vatandaş da yer. Palamut bittikten sonra da hamsi fazlalaşmaya başlar. İnşallah hamsi de çıkar, vatandaş da yer.” diye konuştu.

Hamsi için havaların soğumasını beklediklerine işaret eden Aydın, “Karadeniz insanı için hamsi ve palamut vazgeçilmez. İnşallah ekim ayıyla hamsi de bol olur, vatandaş da yer.” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331