Haber Merkezi tarafından
19 Eylül, 2024 21:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Eğitim Seviyesi Artışı Yaşam Süresini Uzatıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılından itibaren üretilen hayat tablolarına yeni bir ölçüt ekledi. İlk kez eğitim durumuna göre beklenen yaşam süresi hesaplanarak eğitim seviyesinin yaşam süresine etkisi ortaya kondu. Bu yeni veriler, eğitim seviyesi arttıkça insanların yaşam sürelerinin de uzadığını gösteriyor. Türkiye genelinde ve Karabük’teki yaşam beklentisi verileri incelendiğinde, eğitim seviyesinin ve cinsiyetin yaşam süresi üzerinde önemli etkileri olduğu görülüyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe yaşam süresinin uzadığı, kadınların ise erkeklerden daha uzun yaşadığı bu verilerle bir kez daha ortaya konmuş oldu.

Eğitim Düzeyine Göre Yaşam Beklentisi

TÜİK’in ilk kez yayınladığı ‘Eğitim Durumuna Göre Yaşam Beklentisi Verileri’ne göre, eğitim seviyesi arttıkça yaşam süresinin uzadığı tespit edildi. Özellikle 30 yaşındaki bireyler arasında, ortaöğretim altı eğitim seviyesine sahip olanlar ile yükseköğretim mezunları arasında 5 yıllık bir yaşam beklentisi farkı olduğu belirlendi.

Türkiye Genelinde Kadınlar Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor

Türkiye genelinde kadınların erkeklerden 5,3 yıl daha uzun yaşadığı kaydedildi. 2021-2023 dönemi verilerine göre, erkekler için doğuşta beklenen yaşam süresi 74,7 yıl iken, kadınlar için bu süre 80 yıl olarak hesaplandı. Ayrıca 65 yaşına gelmiş bir kadının kalan yaşam süresinin erkeklerden 3 yıl daha fazla olduğu açıklandı.

Karabük, Türkiye Ortalamasının Üzerinde

Karabük, kadınların yaşam beklentisi açısından Türkiye genelinin üzerinde bir grafik çiziyor. 2018-2020 döneminde Karabük'teki kadınların yaşam süresi 82 yıl ile zirve yaparken, Türkiye genelinde bu oran 81,1 yıl olarak hesaplandı. Bu veriler, Karabük'ün özellikle kadınlar açısından Türkiye ortalamasının üzerinde yaşadığını gösteriyor.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 17:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BEUN’da STEM Sertifikaları takdim töreni gerçekleştirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen Taramalı Elektron Mikroskop (STEM) Eğitimi’ni muvaffakiyetle tamamlayan öğrenciler, sertifikalarını Rektör Özölçer’in elinden aldı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEUN), Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Temiz’in koordinatörlüğünde düzenlenen ve 26-27 Aralık 2024 tarihlerinde teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen Taramalı Elektron Mikroskop (STEM) Eğitimi’nin sertifika merasimi, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in iştirakiyle Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Sertifika merasimine BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ile Daima Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emel Kesim, ARTMER Müdürü Sinem Çolak, Müdür Yardımcıları ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Öğrencilere STEM Sertifikaları, düzenlenen merasimle takdim edildi.
Toplam 106 öğrencinin muvaffakiyetle tamamladığı STEM eğitimi sayesinde, iştirakçiler ileri seviye mikroskobik tahlil teknikleri hakkında hem teorik bilgi hem de uygulamalı tecrübe edinme fırsatı yakaladı. Merasimde konuşan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bu cins eğitimlerin öğrencilerin mesleksel gelişimine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak öğrencilerimizin sırf akademik bilgiyle değil, birebir vakitte sektörel uygulamalarla da donatılmasını çok önemsiyoruz. STEM üzere yüksek teknoloji gerektiren alanlarda verilen bu cins eğitimler, öğrencilerimizin meslek seyahatinde kıymetli birer basamak olacaktır. Bu sebeple eğitim programını muvaffakiyetle tamamlayan tüm öğrencilerimizi kutluyorum. Taramalı Elektron Mikroskop (STEM) Eğitim Programı’nın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve bu çalışmaların Üniversitemizde artarak devam etmesini temenni ediyorum" dedi.
STEM Sertifikaları Takdim Merasimi, sertifikaların takdiminin akabinde gerçekleştirilen hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.