Assan Alüminyum, Karbonsuzlaşma Yol Haritası’nı yayımladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.09.2024 20:30
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kibar Holding çatısı altında faaliyet gösteren yassı alüminyum üreticisi Assan Alüminyum, sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında hazırladıkları Karbonsuzlaşma Yol Haritası 2050'yi paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Assan Alüminyum, sürdürülebilirlik faaliyetlerine devam ediyor. Şirket, yol haritası kapsamında karbon ayak izini 2030'a kadar 7 ton, 2035'e kadar da 3 ton karbondioksit eşdeğerine ve 2050'ye kadar net sıfır değerine ulaştırmayı hedefliyor.

Şirket, yüzde 100 iklim etiketli olarak International Finance Corporation'dan (IFC) aldığı 90 milyon dolarlık yeşil kredi desteğiyle hayata geçirilen yatırımlarında üretim kapasitesini artırırken, enerji ve kaynak verimliliğini de beraberinde artırırken, karbon ayak izini de azaltmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji yatırımları da şirketin karbonsuzlaşma yolculuğundaki önemli adımlarından biri olarak öne çıkıyor.

Assan Alüminyum'un kendi teknolojik bilgi birikimi ile geliştirdiği 3423 ve 6005A ürünleri yüksek oranda birincil alüminyum harici geri dönüştürülmüş malzeme ile üretilirken, 3425 eşdeğer ürünlere göre yüzde 50'nin üzerinde daha düşük karbon ayak izine sahip olmasıyla öne çıkıyor. 6005A ürününde bu oran yüzde 85'lere kadar çıkabiliyor.

Şirket, Manavgat'ta bulunan hidroelektrik enerji üretim tesisi ile üretim tesislerinin yıllık elektrik enerji tüketimine yakın temiz enerji üretimi gerçekleştirerek sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunurken, yakın zamanda yol haritası kapsamında da Karaman'da kurulu olan ve anlık 10 MWp enerji üretim kapasitesine sahip güneş enerjisi santralini bünyesine kattı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, küresel emisyonların yüzde 2'sini, bir milyar ton karbondioksit eşdeğeriyle alüminyum sektörünün oluşturduğunu vurgulayarak, sektörün bu oranı sınırlandırmak için önlemler alması gerektiğini belirtti.

Güngör, “Bu önlemlerin alınmaması halinde emisyonların, nüfus artışı ve ekonomik gelişmenin etkisiyle 2050'ye kadar hatırı sayılır oranda artacağı öngörülüyor.” ifadelerini kullandı.

Sektörel karbonsuzlaşma yol haritasını anlatan Güngör, bu haritada, düşük karbonlu elektrik enerjisi tedarikine geçiş, geri dönüştürülmüş (ikincil) alüminyum ham maddesinin kullanımının yaygınlaşması, kaynak verimliliği, tüm değer zincirinde düşük karbonlu üretim için yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin 2030'a kadar ticarileştirilmesi gibi adımların yer aldığını belirterek, şu açıklamada bulundu:

“2025'e kadar netleşen yol haritamız ışığında ilk etapta hedeflerimiz, yüksek hurda ve ikincil alüminyum içerikli ürünlerin geliştirilmesi, geri dönüşüm hurda işleme kapasitemizin artırılması, düşük karbonlu birincil alüminyum kullanımımızın genişletilmesi, yenilenebilir enerji kapasitemizin artırılması ve enerji verimliliği projelerinin devamlılığı. 2035'e kadar 2025 hedeflerine ek olarak pilot elektrifikasyon projelerinin hayata geçirilmesi ve pilot net sıfır ön boyama teknolojileri konusunda gelişim hedefledik. 2050'ye kadar ise döngüsel ekonomi yaklaşımımızla tam elektrifikasyonun devreye alınmasıyla birlikte Kapsam 1, 2, 3 için net sıfıra ulaşmayı hedefliyoruz.”

Güngör, Assan Alüminyum'un sürdürülebilirlik faaliyetlerinin sonucu olarak, global ölçekte alüminyum sektörünün tüm değer zinciri için sürdürülebilirlik çerçevesini belirleyen inisiyatif konumundaki Aluminium Stewardship Initiative'den (ASI) hem Tuzla ve Dilovası üretim tesisleri hem de geri dönüşüm tesisinin küresel sürdürülebilirlik prensiplerine uygun faaliyet gösterdiğini tescil eden Performans Standardı Sertifikası'nı da aldıklarına dikkati çekti.

Assan Alüminyum olarak, “Geleceği tüketmeden üretiyoruz” yaklaşımları doğrultusunda üretimden yönetime, tedarik zincirinden geri dönüşüme uzanan geniş bir yelpazede bütüncül sürdürülebilirlik yaklaşımını benimsediklerini kaydeden Güngör, “Güvenilirlik, esneklik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik değerleri ışığında faaliyetleriyle ülke ekonomisine katma değer yaratıp dünyaya ve doğaya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeyi sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kastamonu’da sağlıksız ortamda yaşayan 7 kişilik aile yıllar sonra rahat nefes aldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 01.10.2024 00:30
A+ A-

KASTAMONU (AA) – BİLAL KAHYAOĞLU – Kastamonu'da yıllardır tek katlı rutubetli evde yaşayan ve buna bağlı sağlık sorunları gelişen bir aile, hayırseverlerin desteğiyle yeni evine kavuştu.

Doğanyurt ilçesine bağlı Gökçe köyünde 44 yaşındaki Murat Özgün'ün eşi Ayşe ve beş çocuğuyla yaşadığı, babasından kalan tek katlı ev, özellikle kışın su alması ve oluşan rutubet nedeniyle yaşanılmaz hale geldi.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle evde yaşamak zorunda olan ailede baba Özgün ile yaşları 8, 12, 14 ve 19 arasında değişen 4 çocuğunda astım, bronşit ve KOAH gibi akciğer hastalıkları gelişti.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile gıda dağıtımı için gittikleri köyde ailenin yaşadığı sağlıksız ortamı gören Deniz Feneri Derneği Kastamonu Temsilciliği, hayırseverlerin desteğiyle aileye ait tek katlı evinin üst katına yeni bir ev yaptırdı. Aile, bu yıl yeni evlerine taşındı.

– “Bizi o rutubetten o suyun içinden çektiler çıkarttılar”

Murat Özgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOAH hastası olduğu için iş bulmakta zorlandığını, şehir merkezine yaklaşık 2,5 saat uzaklıktaki köylerinde tarımla uğraşarak geçinmeye çalıştıklarını söyledi.

Çocuklarını tek odada büyüttüklerini anlatan Özgün, “Allah'a şükür Deniz Feneri Derneğinin ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yardımıyla üst kata çıktık. Bizi o rutubetten, o suyun içinden çektiler çıkarttılar. En azından bir nefes aldık. İlk kışımı bu yıl yaşayacağım.” dedi.

Çocuklarını okutmakta da zorlandığını anlatan Özgün, en büyük isteğinin çocuklarının okuması olduğunu kaydetti.

– “22 yıl suyun içerisinde yaşadık”

Ayşe Özgün de yardımseverlere teşekkür ederek, şunları söyledi:

“22 yıl suyun içerisinde yaşadık. Çocuklarım kışın bir odanın içerisinde duruyorlardı, ayakları ıslanıp hasta olmasınlar diye… Hepsi astım hastası. Nefes darlığı var. Deniz Feneri gelip gördü. O zamandan beri rutubetten çıktık. Bu üst katı yapmamıza yardımcı oldular. Allah razı olsun herkesten. Çocuklarım rahat bir nefes aldı. Yaşamayı öğrendik. Mutfağımın dolabı yok, yaptıramıyoruz. Çatımız su akıtıyor. Kızımın okumasını istiyorum. Tek dileğim okuması, hepsinin bir meslek sahibi olması. Vatana millete hayırlı bir evlat olmasını istiyorum. Çok kişilerin emeği geçti, çocuklarımın da onlar gibi yardımsever insan olmasını istiyorum.”

19 yaşındaki Tuğba Özgün de yaşadıkları şartlar nedeniyle çocukluğunun hastanelerde geçtiğini, okuyup sağlıkçı olmak istediğini belirtti.

Evin en küçüğü, ilkokul ikinci sınıfa giden astım hastası Caner Özgün de “Burada hasta olmuyorum, ayaklarım da ıslanmıyor, yağmur da girmiyor, burası daha iyi.” ifadelerini kullandı.

Deniz Feneri Derneği Kastamonu Temsilcisi Halit Bitkin ise ailenin yaşadığı yeri gördüklerinde çok etkilendiklerini söyledi.

Bitkin, “Buradaki yaşam kalitesi hastalıklara davetiye çıkarıyordu. Ailemizi üst kata çıkarmaya karar verdik. Bağışçıların desteğiyle evin elektriğinden suyuna, taban seramiğinden ahşap malzemesine kadar tüm malzemeleri Kastamonu'dan köye getirdik. Ev, ustalarımız tarafından bu hale getirildi. Ailemizi su içerisindeki durumdan çıkarttık, üst kata oturttuk. Biraz eksiklerimiz var. İnşallah ileriki süreçte bunlar da tedarik edilecektir.” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331