Karabük Valisi ve aynı zamanda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz’un katılımıyla 7 Milyon Liralık teknik destek proje imza töreni düzenlendi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Karabük’ten "Yeşil Dönüşüm İçin Karbon Emisyonlarının Belirlenmesine Yönelik Teknik Destek Alımı" ve "Yeşil Mutabakat Kapsamında Sanayi’de Sürdürülebilir Enerji Verimliliği" Projeleri’ne maddi destek verilecek.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 2024 Yılı Yönetim Danışmanlığı ve Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programları kapsamında başarılı bulunan projeler için imza töreni düzenledi. Törende, toplam 8 projeye destek sağlanması için sözleşmeler imzalandı.
Karabük Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz'un katılımıyla gerçekleşen imza töreninde, 6'sı yönetim danışmanlığı ve 2'si mesleki gelişime yönelik olmak üzere; toplam 8 proje ile sözleşme imzalandı. Projeler, Zonguldak, Karabük ve Bartın İlleri’nde çeşitli kurum ve kuruluşları kapsıyor.
Karabük Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, tören sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak en önemli hedefimiz. Bu yıl toplam bütçesi 7 milyon TL olan iki farklı teknik destek programı kapsamında, bölgemizin ihtiyaçlarına cevap verecek projeleri destekliyoruz. Bugün imzaladığımız sözleşmelerle, özellikle; mesleki eğitim, yeşil dönüşüm, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm konularına odaklanan bu projeler, bölgemizin geleceğine yatırım niteliğindedir." dedi.
KARABÜKTEN 2 PROJE TEKNİK DESTEK
İmzalanan projeler arasında, Karabük'ten “ Yeşil Dönüşüm İçin Karbon Emisyonlarının Belirlenmesine Yönelik Teknik Destek Alımı” ve “Yeşil Mutabakat Kapsamında Sanayide Sürdürülebilir Enerji Verimliliği” Projeleri, Bartın'dan “ Bartın OSB'den Geleceğe Yeşil Adımlar” Projesi, Zonguldak'tan ise “ KOBİ'lerde Çevresel Verimlilik ve Yeşil Strateji Gelişi” Projesi ve “Emeğin Başkenti Zonguldak Yeşil Dönüşüme Hazırlanıyor” Projeleri yer aldı.
Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında ise Zonguldak'tan "Kömürden Kodlamaya: Zonguldak'ta Yeşil ve Dijital Dönüşüm İçin Sosyal İnovasyon" ve Karabük'ten "Oyun Terapisi Uygulayıcı Yetiştirme ve Eğitici Eğitimi" Projeleri için sözleşmeler imzalandı.
BAKKA'nın bu programlar kapsamında sağlayacağı destekler, eğitim, danışmanlık ve mentörlük hizmetlerini içeriyor. Projeler sayesinde bölgedeki firmaların karbon ayak izlerini hesaplamaları, enerji verimliliği stratejileri geliştirmeleri ve çalışanlarının yeşil dönüşüm konusunda bilgi ve becerilerini artırmaları hedefleniyor.
İmza töreni sonrasında bir konuşma yapan Vali Yavuz; "Bu projelerin bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. BAKKA olarak, bölgemizin potansiyelini en üst düzeyde değerlendirmek ve sürdürülebilir bir kalkınma sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Program bütçesi dahilinde, 30 Aralık 2024 Tarihi’ne kadar yeni proje başvurularını kabul etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Karabük Valisi Mustafa Yavuz’un yanı sıra, Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Fatih Çapraz, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş proje sahibi kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve ilgili birim yöneticileri katıldı.
Kastamonu Üniversitesi’nde simetrik tasarımların mozaik yapısı araştırılacak
Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan Simetrik Dizaynların Mozaik Yapısı Üzerine bahisli araştırmaya TÜBİTAK destek verdi.
Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Kısmı Öğretim Üyesi Araştırma Vazifelisi Dr. Semih Piri’nin yürütücülüğünü üstlendiği "Kombinatorik Simetrik Dizaynların Parçalanması ve Mozaikler" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-Hızlı Takviye Programı kapsamında desteklenmeye paha bulundu.
Bir yıl mühletle yürütülmesi planlanan projede; kombinatoryal simetrik dizaynların mozaiklerinin varlık sorunlarına genel bir karşılık verilmesi, bu mozaiklerin elde edilme tekniklerinin araştırılması ve dizaynların mozaikleriyle başka kombinatoryal yapılar ortasındaki bağın ortaya konulması hedefleniyor.
Proje, matematiksel yapıların daha derinlemesine anlaşılmasına yönelik değerli bir adım olarak bedellendiriliyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje takımını tebrik ederek, bilimsel çalışmalara verilen dayanaklardan ötürü kurumlara da teşekkür etti.