Anadolu Ajansı tarafından
21 Ekim, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesinden hemoroid ve anal fissürün ciddiye alınması uyarısı


İSTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tuba Mert, hemoroid ve anal fissür hastalıkların toplumun neredeyse yarısında görüldüğünü ve bu hastalıkların ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre yaygın görülen hemoroid ve anal fissür gibi rahatsızlıklar, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Tuba Mert, muayene korkusu ya da hastalığın hafife alınması gibi nedenlerle bu hastalıklarda tedavinin geciktiğini belirterek, "Bu hastalıklar, toplumun yaklaşık yüzde 50'sinde görülüyor. Tedavi, hastalığın evresine göre değişiyor." ifadelerini kullandı.

Hemoroidlerin makat bölgesinde şişlik, kanama ve ağrı gibi şikayetlerle ortaya çıktığına değinen Mert, "Hemoroidler, iç ve dış hemoroid olarak iki gruba ayrılır. Hastalığın evresine göre tedavi yöntemlerini belirliyoruz. Evre 1 ve 2'de genellikle medikal tedavi, ılık su banyoları, dışkılama alışkanlığının düzenlenmesi ve krem kullanımı ile hastalık gerileyebiliyor. Ancak Evre 3 ve 4'te cerrahi müdahale gerekebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Anal bölgede en sık karşılaşılan ikinci hastalık grubunun anal fissürler olduğunu kaydeden Mert, bu hastalığın genellikle kabızlık veya ishal sonucu tetiklendiğine, hastaların şiddetli ağrı ve kanama şikayetleri ile hastaneye başvurduğuna işaret etti.

Akut anal fissürün, hastalığın erken evresi olduğunu ve uygun tedaviyle iyileştirilebildiğini belirten Mert, "Ancak kronikleşmiş anal fissürlerde cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Maalesef, bu hastalığı medikal tedavi ile iyileştirmek mümkün değildir, cerrahi tedavi öneriyoruz." şeklinde görüş belirtti.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 16:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bulut ve Yağmur güvenli yuvalarına yerleştirildi

Karabük’te orman işçileri ve Bingöl’de bir çoban tarafından bulunan iki yavru boz ayı, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince koruma altına alındı.

Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen Bulut ve Yağmur isimli sevimli yavru ayılar, güvenli yuvalarında sağlıkla büyüyor. Yaşadıkları keyifli anlar ise çevresine mutluluk saçıyor.
"Karabük’ün Yenice ilçesinde 20 Mart’ta orman işçileri tarafından bitkin halde bulunan 1,5 aylık yavru boz ayı, hızla Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine bildirildi. İlk müdahalenin ardından Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülen yavru ayıya ‘Bulut’ adı verildi. Burada yapılan kontrollerde 2 kilo 720 gram ağırlığında olduğu tespit edilen Bulut, özel beslenme programına alındı.
Benzer şekilde, Bingöl’de 12 Nisan’da bir çoban tarafından bulunan dişi yavru boz ayı da koruma altına alındı. Yapılan incelemede 1,5 aylık olduğu belirlenen yavru ayı, rehabilitasyon merkezine nakledildi ve ‘Yağmur’ adı verildi. Yağmur’un ise 4 kilo 200 gram ağırlığında olduğu tespit edildi. İki yavru ayı, merkezde titizlikle sağlık kontrollerinden geçiriliyor ve beslenme uzmanları tarafından hazırlanan özel diyetle büyütülüyor."
Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ayı barınağı 73 ayıya ev sahipliği yapıyor. Her gün sağlık kontrolleri ve kilo ölçümleri yapılan yavru ayılar günde 6 kez laktozsuz süt, bal, haşlanmış yumurta, krema ve multivitamin takviyesiyle besleniyor. Bulut ve Yağmur isimli sevimli yavru ayılar, güvenli yuvalarında sağlıkla büyüyor. Yaşadıkları keyifli anları izlemek ise başta çalışanlar olmak üzere onları gören herkese mutluluk veriyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.