Anadolu Ajansı tarafından
31 Ekim, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Global Mobil Geniş Bant Forumu 2024 İstanbul’da başladı


İSTANBUL (AA) - Huawei Türkiye ve yerel operatörlerin ortak katkılarıyla düzenlenen Global Mobil Geniş Bant Forumu 2024 (MBBF 2024), "5.5G Mobil Yapay Zeka Çağına Liderlik Ediyor" temasıyla İstanbul'da kapılarını açtı.

Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı GSMA ve GTI işbirliğiyle düzenlenen MBBF 2024, 5.5G ve mobil yapay zekanın gücünü bir araya getirerek sektör liderlerini aynı çatı altında topladı.

Mobil yapay zeka çağının sunduğu fırsatlar ve sektörün dönüşümünün değerlendirildiği organizasyon kapsamında, Türkiye'deki mobil operatörler 5.5G alanındaki uygulama deneyimlerini paylaşırken hem endüstrilere hem de bireylere yönelik yapay zeka destekli çözümlerini sergiliyor.

Huawei Türkiye ve yerel operatörlerin ortak katkılarıyla düzenlenen etkinlik, 5.5G ve yapay zeka teknolojilerini harmanlayarak birçok endüstrinin geleceğine yön vermeyi hedefliyor.

Forum süresince sergilenen yapay zeka destekli çözümler arasında, akıllı gözlükler, akıllı araç kokpitleri, dijital insan etkileşimleri ve gerçek zamanlı çeviri gibi pek çok yenilikçi uygulama bulunuyor. Forum kapsamında, kapalı alanlar ve dış mekanlardaki 5.5G kapsamasına yönelik çok boyutlu yenilikler de katılımcılarla paylaşıldı.

Düzenlenen forumda konuşan Huawei Dönüşümlü Üst Yöneticisi (CEO) Ken Hu, 5.5G'nin sunduğu potansiyel ile yapay zekanın günlük yaşama her geçen gün daha fazla entegre olduğunu belirtti.

Hu, mobil ağların yapay zekayı herkes için erişilebilir kılma sürecindeki önemine değinerek, "Gelecekte yapay zeka her şeyi değiştirecek. Herkes, her an ve her yerde bu teknolojiyi kullanabilecek. Tıpkı telefon ve internet hizmetlerini yaygınlaştırdığımız gibi, mobil ağlar ve cihazlar da bu dönüşümde önemli bir rol oynayacak." ifadelerini kullandı.

Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı, ICT Satış ve Hizmet Birimi Başkanı Li Peng de yapay zeka destekli mobil dönemin endüstriler için sunduğu yeni büyüme olanaklarını vurgulayan bir sunum gerçekleştirirken

Peng, "Mobil yapay zeka çağı artık başladı. Yeni etkileşim biçimleri, akıllı hizmetler ve trafik modellerinde yapısal değişiklikler yaşanacak. Bu durum, mobil sektör için büyük fırsatlar sunacak." ifadesini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.