Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan yoğunluğa karşı Acil Tıp Ana Bilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Çelik, "Hayati risk taşıyan durumlar haricinde acil servis yerine evvel aile doktorunuza danışın" dedi.
Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde kolay hastalık diye tabir edilen hadiseler sebebiyle yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşların yoğunluk sebebiyle randevu almakta zorlandığı hastanede Tıp Ana Bilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Çelik, vatandaşlara ihtarlarda bulundu. Acil servislerdeki yoğunluğun temel nedenlerinden birinin kolay rahatsızlıklarla yapılan müracaatlar olduğunu belirten Doç. Dr. Kaan Çelik, vatandaşların birinci evvel aile doktorlarına başvurmalarını önerdi.
"Ciddi sıhhat problemlerinin önüne geçebilirsiniz"
Aile doktorlarının sıhhat sistemindeki rolüne dikkat çeken Dr. Çelik, "Aile hekimlerimiz, kolay rahatsızlıkların tedavisinde, kronik hastalıkların tertipli takibinde ve hami sıhhat hizmetlerinde kilit bir role sahiptir. Soğuk algınlığı, nezle, grip üzere hafif şikayetlerde direkt acil servise başvurmak yerine, aile doktorunuza gitmek, daha süratli ve tesirli bir tahlil sunacaktır. Aile doktorunuz, durumunuzu değerlendirip sizi gerektiğinde ileri tetkikler için gerçek ünitelere yönlendirebilir. Bu, hem vakit kaybını önler hem de sıhhat sistemimizin işleyişini dayanaklar. Aile tabiplerimiz, sıhhatinizi sistemli olarak takip edebilecek en yakın dayanak ünitesidir. Tansiyon, diyabet üzere kronik rahatsızlıklarınız varsa, nizamlı denetimlerinizi yaptırarak ileride oluşabilecek önemli sıhhat problemlerinin önüne geçebilirsiniz" formunda konuştu.
"Acil servisler hayati risk için tasarlanmıştır"
Acil servislere sadece ani ve hayati tehlike oluşturan durumlarda başvurulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Çelik, "Bilinç kaybı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, konuşma bozukluğu üzere felç belirtileri, trafik kazaları, önemli yaralanmalar, kimyasal zehirlenmeler ve yanıklar kesinlikle acil müdahale gerektirir. Bu cins durumlarda acil servise başvurulması hayati değer taşır. Lakin nezle, grip üzere hafif rahatsızlıklarla müracaatlar, hem sıhhat sistemimizi zorlar hem de asıl müdahale gerektiren durumları geciktirebilir. Bu tıp hastalıklarda bol sıvı tüketimi, dinlenme ve takviye tedaviler çoklukla kafidir. Şikayetleriniz devam ederse ya da ağırlaşırsa aile doktorunuza danışabilirsiniz. Meskende uygulanabilecek kolay tedavi usulleriyle hastalığı hafif atlatabilirsiniz" tabirlerini kullandı.
"Sağlık hizmetlerini hakikat ve şuurlu kullanmak hepimizin sorumluluğudur"
Son olarak, vatandaşlara sıhhat hizmetlerini gerçek kullanma davetinde bulunan Dr. Çelik, "Aile hekimlerimiz, sizin en yakın sıhhat danışmanınızdır. Hafif rahatsızlıklar için onlara başvurun, tekliflerini dinleyin. Acil servise sırf hayati risk taşıyan durumlarda başvurarak sıhhat sistemimizin daha verimli çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz. Aile doktorunuza nizamlı olarak giderek hem sıhhatinizi koruyabilir hem de mümkün hastalıkları önleyebilirsiniz. Sıhhat hizmetlerini hakikat ve şuurlu kullanmak hepimizin sorumluluğudur" dedi.