İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Aralık, 2024 13:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kasisten süratli geçen otobüsün içinde düştü: Pipetle besleniyor

Bolu’da 1 ay evvel özel halk otobüsünün kasisten süratli geçmesi sonucunda yolcu pozisyonunda bulunan 78 yaşındaki Şefika Çınar’ın beli kırıldı. 1 aydır ayağa kalkamayan ve pipetle beslenen Çınar, sorumlulardan şikayetçi olacağını söyledi.
Bolu’da 10 Kasım tarihinde memleketi Göynük ilçesine gitmek üzere 78 yaşındaki Şefika Çınar, Kalıcı Konutlar’dan merkeze giden 10 numara sınırındaki seyreden özel halk otobüsüne bindi. Kalıcı konutlardan kent merkezine giden otobüs, teze nazaran suratını artırdı. Dönel kavşağa gelmeden evvel bulunan bir kasisten otobüsün süratli geçmesi sonucunda yolcular savruldu. Bu esnada otobüsün art koltuğunda oturan Şefika Çınar ise yere düştü. Yolcuların otobüs içerisinde savrulması sonucunda sürücü otobüsü durdurdu. Kaza nedeniyle Şefika Çınar düştüğü yerden kalkamadı. Olay yerine ambulans çağırıldı. Ambulans hekimine ayaklarını oynatamadığını söz eden Çınar hastanede çekilen MR sonrasında belinin kırıldığını öğrendi. Yaklaşık 1 aydır yatağa bağımlı olarak yatan Çınar, besin muhtaçlığını pipetle karşılıyor. Sorumlular hakkında şikayetçi olacağını lisana getiren yaşlı bayan, “Şikayetçi olacağım. Çektiğim acıyı tanım bile edemem. On beş, yirmi gün boyunca ne kadar bağırdım, siz bilemezsiniz. Kimse gelip halimi hatırı sormadı” dedi.

“Havaya fırladık ve sert bir biçimde düştük”
Olayın nasıl yaşandığını anlatan Şefika Çınar, “O gün, Göynük’e gitmek için buradan otobüse bindim. Otobüs aşağıya hakikat giderken birden hızlandı. Ben en artta oturuyordum; inmem kolay olsun diye kapının yakınında bir yer seçmiştim. Otobüs süratli gidince kapının yanındaki direkten tutunmaya çalıştım. Bir kasisten geçerken o denli bir sarsıldık ki anlatamam. Hepimiz havaya fırladık ve sert bir biçimde düştük. O anda beynimin patladığını sandım, çok büyük bir acı hissettim. Belimde dehşetli bir ağrı başladı. Bağırıp yardım istedim. Yanımda bir anne ve kız oturuyordu. Kazadan sonra kızın annesinin üzerinde olduğunu gördüm. İçler acısıydı” dedi.

“Ama ben kalkamadım”
Kaza sonrasında yerinden kalkamadığını ve ayaklarını oynatamadığını lisana getiren Çınar, “Otobüs durdu. Lakin ben kalkamadım. Gelen ambulans birinci başta öteki yaralıları aldılar. Onlar çıkıp öteki bir araca bindirildi. Beni ise ikinci bir ambulans aldı. Doktor hemen ‘Ayaklarını oynatabiliyor musun?’ diye sordu. Beni ambulansa bindirip hastaneye götürdüler. Çok korkmuştum. Hastanede MR çekildi ve belimde kırık olduğu söylendi” tabirlerini kullandı.

“Şu anda yürüyemiyorum”
Yaklaşık bir aydır yatağa bağımlı olduğunu ve sorumlulardan şikayetçi olacağını söyleyen Şefika Çınar, “Şu anda yürüyemiyorum. Doktor yürümeme izin vermiyor. Hatta tuvalete gitmeme bile müsaade yok. Birinci günlerde ne olduğunu bilmiyorduk. Acıdan bağıra bağıra tuvalete gitmeye çalışıyordum. Sonra doktor, ‘Kesinlikle yataktan kalkmayacaksınız’ dedi. Kaza 10 Kasım’da oldu. Yani bir ayı geçti. Bir ay daha yatakta kalmam gerekecek. 20 gün sonra tekrar denetime gideceğim. O vakit doktor ne söylerse, ona nazaran hareket edeceğiz. Şikayetçi olacağım. Çektiğim acıyı tanım bile edemem. On beş, yirmi gün boyunca ne kadar bağırdım, siz bilemezsiniz. Kimse gelip halimi hatırı sormadı” diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.