İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Aralık, 2024 18:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BEUN’da 8. Ulaştırma ve Lojistik Ulusal Kongresi başladı

Dijitalleşme ve sürdürülebilir uygulamalar alanındaki gelişmelerin ele alınacağı 8. Ulaştırma ve Lojistik Ulusal Kongresi, Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde başladı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Denizcilik Fakültesi konut sahipliğinde İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi iştiraki ile Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongre, açılış konuşmaları ile başladı. BEUN Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Çelikoğlu, ulaştırma ve lojistiğin sırf bir mal ve hizmet nakliyatı süreci değil, tıpkı vakitte ülkelerin ekonomik büyümesinin, ticaretin ve ömür kalitesinin en temel ögeleri ortasında olduğuna dikkat çekti. Süratle değişen global dinamikler, dijitalleşme ve yeşil lojistik üzere gelişmelerin ulaştırma ve lojistik dalının değişim ve dönüşümünü beraberinde getirdiğine vurgu yapan Çelikoğlu, kesimin gelişmelere süratle adapte olmasının kaçınılmaz bir mecburilik olduğunun altını çizdi. Dijitalleşme ve sürdürülebilir uygulamalar alanındaki gelişmelerin ele alınacağı 8. Ulaştırma ve Lojistik Kongresi’nin paydaşları buluşturan ve bilgi paylaşımına fırsat sunan bilimsel bir aktiflik olacağını belirten Çelikoğlu, "İki gün sürecek kongrede bölüm panelinin yanında 3’ü yüz yüze, 3’ü hibrit ve 49’u çevrimiçi olmak üzere 55 bildiri sunulacaktır" sözlerine yer verdi.
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Adak da, "Bu kongre yalnızca kesimin problemlerini ve tahlil yollarını tartışmak için bir fırsat değil tıpkı vakitte geleceğe dair vizyonumuzu netleştirmek, yenilikçi fikirleri paylaşmak ve ortak bir sinerji için çok değerli bir platform. Son yıllarda ulaştırma ve lojistik bölümü, dijitalleşme, sürdürülebilirlik üzere iki büyük büyük dönüşüm dalgası ile karşı karşıyadır. Dijitalleşme, dala sürat ve derinlik kazandırırken tıpkı vakitte süreçleri yine tanımlamamıza neden olmaktadır. Yapay zeka teknolojileri ve otonom araçlar teknolojik operasyonların daha öngörülebilir ve esnek hale gelmesin neden olmaktadır. Bu yenilikler, tedarik zincirindeki riskleri minimize ederken müşteri memnuniyetini de artırmaktadır. Öte yandan sürdürülebilirlik, kesimin öncelikli bir sorumluluğu haline gelmektedir. Karbon emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir güç kaynaklarının kullanımı ve daha çevreci ulaşım modlarına geçiş artık sadece bir tercih değil, mecburilik haline gelmiştir" diye konuştu.
Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde hayata geçen Filyos Limanı’nın ehemmiyetine vurgu yapan Adak, "Ülkemiz, coğrafik pozisyonu prestijiyle büyük bir lojistik potansiyele sahiptir. Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birbirine bağlayan bu stratejik pozisyon Türkiye’yi küresel lojistik ağlarının merkezinde bir aktör haline getirmektedir. Filyos’ta bu büyük projenin Zonguldak vilayetine ve memleketimizi güçlü bir geleceğe taşımaya aracı olacağına inanıyorum. Bilhassa coğrafik ve tarihi ehemmiyetinin yanında kapladığı alan, maksatları ve liman derinliği konusunda ülkemizin çok değerli muhtaçlıklarını gidereceği beklenilmektedir. Karadeniz ticaret hacmini artırmayı, ihracat maliyetlerini düşürmeyi, bölgeye istihdam imkanlarını sağlamayı bu proje kendine gaye bilmektedir. Bu limanı tıpkı vakitte Türkiye’nin Karadeniz’deki güç kaynaklarına erişimini de destekleyecek kıymetli bir üst olarak görmekteyiz" formunda konuştu.
BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu da, "En kıymetli gelişmeleri, yenilikleri ve zorlukların konuşulacağı, alanındaki uzmanlar, akademisyenler, kesim profesyonelleri ve karar vericilerin bir ortaya geldiği programda herkesi burada görmekten memnunluk duyuyoruz. Ulaştırma ve lojistik dalı global iktisadın bel kemiğini oluşturan, toplumların kalkınmasını sağlayan ve hayat kalitesini direkt etkileyen kritik alanlardan biridir" dedi.
Kongre, "Ulaşım koridorları ve lojistik", "Deniz ulaştırması ve Karadeniz güvenliği" ile "Sürdürülebilir uygulamalar ve gemi kiralama süreçlerine etki" husus başlıkları ile devam etti.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 03:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

2 katlı binada çıkan yangın, yanında bulunan 3 katlı binaya sıçradı: 1 ölü

Zonguldak’ta iki katlı bir binada çıkan yangın büyüyerek yan tarafında bulunan üç katlı binaya sıçradı. Yangın sonucunda iki katlı meskende yaşadığı öğrenilen bir kişinin cansız vücuduna ulaşıldı.
Zonguldak’ta gece saatlerinde Karaelmas Mahallesi İstek Ulusman Sokak üzerindeki iki katlı bir konutta şimdi bilinmeyen bir sebeple yangın meydana geldi. Kısa müddette büyüyen yangın, meskeni büsbütün sardı. Rüzgarın da tesiriyle alevler, çabucak yanındaki üç katlı meskenin en üst katına sıçradı.
Yangını fark eden mahalle sakinleri süratle harekete geçti. Mahallelinin yardımıyla meskende bulunanlar tahliye edilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sıhhat takımı sevk edildi. Güvenlik güçleri etrafta tedbir aldı, itfaiye takımları ise alevlere müdahale etti.
Yangında iki katlı konut büsbütün yanarak kullanılamaz hale gelirken, alevlerin sıçradığı konut de çatısıyla birlikte önemli hasar gördü. İki katlı konutta yaşadığı öğrenilen Metin Darıcı’nın ise yapılan incelemede cansız vücuduna ulaşıldı.
Cumhuriyet savcısı olay yerine gelerek yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.