Anadolu Ajansı tarafından
13 Aralık, 2024 22:12 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 14.12.2024 13:44
A+ A-

Safranbolu’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınışının 30. yılı etkinlikleri başladı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinin UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınışının 30. yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler, açılış programıyla başladı.

Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen program öncesi Gülcan Acar'ın "Melodik İzler" fotoğraf sergisi açıldı.

Programda daha sonra Safranbolu yöresi kadın ve erkek halk oyunları ekibi gösteri sundu, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü "Çoksesli Korosu" şef Dr. Öğr. Üyesi Pınar Çanakçı Çavdur yönetiminde konser verdi.

"Safranbolu tarih, doğa ve kültürün iç içe geçtiği eşsiz bir yer"

Etkinlikte konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, ilçenin tarih, doğa ve kültürün iç içe geçtiği eşsiz bir yer olduğunu söyledi.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde 30 yılı geride bırakmanın gururunu yaşadıklarını belirten Köse, şöyle devam etti:

"Bu süreç, sadece bir unvanla değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel değerlerimizi koruma konusundaki sorumluluğumuzla da taçlanıyor. Hiç şüphesiz Türkiye'nin en iyi korunan kenti olan Safranbolu'da, hangi kapıyı açsanız ardından bir anı ya da tarihten bir kesit karşınıza çıkabiliyor.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'mizde katettiğimiz 25 yıl, kentimizde her yıl onlarca evin restore edilmesi ya da hasat zamanında safranımız için düzenlediğimiz festival, bu kentin tarihine nasıl sahip çıktığını gözler önüne seriyor. Bu yılki etkinlik programımızı hazırlarken UNESCO'ya dahil oluş serüvenimizden ve kent hafızamızdan ilham aldık. Koca bir kentin, somut ve somut olmayan kültürel mirasını korumak için imece usulü çalışması, bize ışık oldu. Biz de tıpkı 1994'te olduğu gibi bu yıl da Safranboluların, Safranbolu sevdalılarının, bu kente emek vermiş ve değer katmış insanların, UNESCO'da 30 yıl programımızın tam kalbinde yer alması gerektiğine inandık."

Köse, Safranbolu'nun UNESCO sürecindeki temellerini atanlara ve ilçenin korunmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Programa, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ve vatandaşlar katıldı.

İlçede 17 Aralık'a kadar devam edecek etkinlikler kapsamında fotoğraf sergisi, halk oyunları gösterisi, fidan dikimi, belgesel gösterimi, panel ve söyleşi gerçekleştirilecek.

"En Başarılı Restorasyon Uygulama Onur Ödülü"nün de verileceği etkinlikler, 17 Aralık'ta Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenecek "UNESCO Özel Programı"nın ardından sona erecek.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

blank
Emine Çelik tarafından
17 Nisan, 2025 15:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Vali Yavuz: “Turizm Gelirlerinde Karabük’te Söz Sahibi Olmalı”

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük ve Batı Karadeniz’in sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlerle sıradan bir coğrafya olmadığını vurguladı. Vali Yavuz, kentin turizm potansiyeline dikkat çekerek, bölgenin daha fazla tanıtılması ve turizm gelirlerinden hak ettiği payı alması gerektiğini belirtti

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, bölgenin eşsiz doğal ve kültürel zenginliklerine dikkat çekerek, Karabük’ün turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için topyekün bir çabanın gerektiğini vurguladı. Vali Yavuz, özellikle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun, sadece Karabük’ün değil, Türkiye’nin de önemli bir değeri olduğunu ifade etti.

“HER ANLAMDA ZENGİN BİR COĞRAFYADAYIZ”

Safranbolu’nun tarihi dokusuyla öne çıktığını belirten Yavuz, “UNESCO Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’muz, koruma altına alınması gereken mimarisi ve kültürel dokusuyla bizlere büyük bir miras sunuyor” dedi. Ancak Karabük’ün zenginliklerinin yalnızca Safranbolu ile sınırlı olmadığını dile getiren Vali Yavuz, Yenicede bulunan ve Avrupa’nın korunması gereken 100 sıcak noktasından biri olarak gösterilen blok ormanlarının da dünya çapında öneme sahip olduğunu belirtti.

DOĞA, TARİH VE KÜLTÜR İÇ İÇE

Yavuz, Ovacık ilçesindeki antik kral mezarlarından, Eflani’nin saklı kalmış göletlerine, Eskipazar’da gün yüzüne çıkarılan 5 bin 500 yıllık Hadrianapolis Antik Kenti’ne kadar pek çok tarihi ve doğal zenginliğin Karabük’te bulunduğunu ifade etti. “İster tarih, ister doğa, ister gastronomi, ister kültür, ister mimari. Her açıdan çok özel bir şehirde yaşıyoruz” diyen Vali, bu zenginlikleri tanıtmak ve değerlendirmek için el birliğiyle çalışmanın gerekliliğini vurguladı.

"TURİZMDEN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ"

Vali Yavuz, Karabük’ün sahip olduğu bu değerlerin sadece tanıtımla değil, doğru yönetimle de kıymetlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Bu şehrin insanının turizmden daha yüksek paylar almasını sağlamamız lazım” diyen Yavuz, turizmin sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel gelişim açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

"BİRLİK VE BERABERLİKLE BAŞARACAĞIZ"

Vali Yavuz, Karabük halkına çağrıda bulunarak, bu güzelliklerin korunması ve geliştirilmesi konusunda herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. “İnşallah bunu başaracağımıza inanıyorum. O birlik ve beraberliği de sağladığımıza da inanıyorum. Önümüzdeki günler, bugünlerden daha iyi olacaktır" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.