Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hava sıcaklığının düşmesiyle kar yağışı tesirli oldu. Denizlerde çıkan fırtına nedeniyle balıkçıların denize açılamaması tezgaha yansıdı. Geçtiğimiz günlerde 100 TL’ye kadar fiyatı düşen hamsi 200 TL’den satışa sunuldu.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tesirli olan kuvvetli fırtına nedeniyle balıkçılar denize açılamadı. Fırtınanın balıkçı tezgahlarına yansımasıyla av döneminde hem vatandaşın hem de balıkçının yüzünü güldüren hamsinin fiyatı arttı. Geçtiğimiz günlerde 100 TL’den satılan hamsinin fiyatı 200 TL’ye çıktı. Kar suyuyla yağlanarak lezzetini arttıran hamsiye vatandaşlar ilgi gösterirken, balıkçı tezgahlarında istavrit 100 TL, mezgit 250 TL, sargan 250 TL, çinekop 250 TL, palamut 125 TL’den tezgahlardaki yerini aldı.
Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkiindeki balıkçılık yapan Kadir Pınar, fırtına nedeniyle hamsinin fiyatının arttığını belirterek “Hamsi bugün az geldi. Kar yağması ve balıkçı teknelerinin denize açılamaması nedeniyle hamsi az oldu. Lakin daha irileşti. Çinekop, mezgit, istavrit ve sargan üzere çeşitlerimizde var fakat biraz kısıtlı. Az çıkınca hamsinin fiyatı da arttı. Denizde hava kaidelerinin düzelmesinin akabinde hamsinin bol çıkacağını düşünüyorum. Şuana kadar hoş ve verimli bir dönem geçirdik. Vatandaş bol bol balığını tüketiyor. Onlarda bu durumdan mutlu. Dün hamsinin kilosu 150 TL idi bugün ise 200 TL’ye çıktı” dedi.
Balıkçı esnaflarından Gökmen Sevim ise kar suyunun hamsiye yaradığını kaydederek, “Bugün 300 kasa hamsi geldi. Bu fırtınada denize açılıp tutup getiriyorlar. Olağanda bugün hamsinin kilosuna 250 TL dememiz gerekiyordu ancak 200 TL’den satıyoruz. İnşallah havalar düzelir vatandaş tekrar hamsiyi 100 TL’den alır. Kar suyu hamsiye yaradı. İnşallah bundan sonra da bol olacak. İstavrit 100 TL, mezgit 250 TL, çinekop ve sargan 250 TL’den satılıyor. Bu sene balık yemedim diyen palavra konuşuyordur. Hamsi ve palamut bu sene yeterli gitti. Palamut bu sene bol olduğu için hamsi az olur dedik lakin kötü olmadı. Geçen seneye nazaran bu sene yeterli geçti. Kar yağdı, deniz kendini çalkaladı. İnşallah bundan sonra da bol olur” sözlerini kullandı.