Tüketicilerin yaşadığı meseleleri en aza indirmek ve tahlil sağlamak maksadıyla kurulan Tüketici Hakem Heyetine, Düzceliler en çok cep telefonu alışverişleriyle ilgili şikayetlerde bulunuyor. Düzce Tüketici Hakları Derneği Başkanı Safinaz Başar Gümüş, vatandaşların alışverişlerinde kesinlikle fiş yahut fatura almaları gerektiğini belirterek, bu evrakların yaşanabilecek problemlerde büyük kıymet taşıdığını tabir etti.
İl Tüketici Hakem Heyetleri, tüketicilerin alışverişlerinde yaşadığı sıkıntılara süratli tahlil sağlamak emeliyle faaliyet gösterirken, tıpkı vakitte Tüketici Hakları Dernekleri de vatandaşları bilgilendirmek ve meselelerin tahliline rehberlik etmeye devam ediyor. Bu kapsamda Düzce’deki tüketiciler, cep telefonlarındaki arızalar ve öbür problemler nedeniyle hakem heyetlerine ve derneğe müracaat yapıyor. Bildirilen meseleler, mümkün olan en kısa müddette çözülmeye çalışılıyor.
Vatandaşlara haklarını anlatan stantlar kuruluyor
Tüketici Hakları Derneği Düzce Şube Başkanı Safinaz Başar Gümüş, yaşanan mağduriyetlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Gümüş, "Düzce’de bir alışveriş merkezinde stant açtık. Standı açmamızın sebebi de tüketici haklarını vatandaşlara net bir formda anlatmaktı. Bu standımız ağır ilgi gördü. Beşerler haklarını alışverişlerinde sorun yaşadıklarında nerelere, nasıl başvuracaklarını merak ediyorlar. Bizler de akıllarına takılan soruları cevaplandırarak onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Asıl olan aslında alışverişlerde fiş, fatura alınmasıdır. Bilgi, doküman mağduriyet durumunda çok kıymetlidir. Vatandaşın mağduriyeti durumunda bunların ibrazı gerekir. Alışveriş yaptıkları yerler atlasa dahi vatandaşlar kesinlikle fiş, fatura istemeli. Beşerler artık yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi noktasında bilinçlendi. Bizim hakem heyetine müracaatlar bu manada gitgide azalmaya başladı. Zira esnaf da tüketiciler de artık daha bilinçli" dedi.
"En çok şikayet cep telefonları şikayet ediliyor"
Düzce Tüketici Hakları Derneğine ve Tüketici Hakları Hakem Heyetine en çok şikayetin cep telefonlarından geldiğini belirten Safinaz Başar Gümüş, "Derneğimize ve hakem heyetine en çok telefonlar ve telefon altyapılarından şikayetler geliyor. Telefon alışverişleri ile ayıplı eser olarak bilinen arızalı, bozuk eser şikayetleri çok fazla oluyor. Ayrıyeten ayakkabıdan monta kadar yapılan her türlü alışverişte tekrar hakem heyetini şikayet hususları ortasında yer alıyor. Kuaförden bile şikayet eden var. İnsanın var olduğu yerde aslında şikayetler bitmez. Her meslekle ilgili ve her hizmet sağlayıcıyla ilgili de şikayetler olduğunu düşünebilirsiniz. Bu problemleri minimize etmek çok vaktimizi alacak üzere görünüyor" diye konuştu.
"Mutlaka fiş, fatura alınmalı"
Alışverişlerde yaşanabilecek mağduriyetlerde vatandaşların haklarını arayabilmeleri için fiş ve fatura üzere dokümanları saklamaları gerektiğini vurgulayan Gümüş, "Alışverişlerde artık kartlar kullanıyor. Kart slipleri de evrak olarak geçerli. Fakat fiş ve fatura her vakit daha sağlam evraktır. Şayet vergi mükellefiyse zati fatura almak zorunda lakin sade bir vatandaşın da bu dokümanları alması gerekiyor. Bunun yanında olağan ki de şikayet müddeti var. Mühletini geçirmemek gerekiyor. Alışveriş 1 aylık devirde yapıldıysa ya da 15 günlük dönemse o müddetin geçirilmemesi gerekiyor. Bu mühletlere dikkat etmesi gerekiyor" sözlerini kullandı.