İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Ocak, 2025 10:40 tarihinde yayınlandı
A+ A-

’HPV aşısı olan kadınlarda rahim ağzı kanserine yakalanma riski yok denecek kadar az’

Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Birsen Bilge, düzenli denetim ve hastalık bulaşmadan HPV aşısı olan bayanların rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin yok denecek kadar azaldığını söyledi.
"Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı" dolayasıyla açıklamalarda bulunan Medicana International Samsun Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Birsen Bilge, rahim ağzı kanserine karşı dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Rahip ağzı kanserini öğrenmek için uyguladıkları usullerden bahseden Opr. Dr. Birsen Bilge, “Hastaları, hikayesini öğrendikten sonra vajinal muayeneye alıyoruz. Kullandığımız aygıtlarla rahim ağzına bir enfeksiyon olup olmadığını görüp, smear ve HPV testini alıyoruz. Hem görsel hem de smear ve HPV testlerinin sonucuna nazaran teşhis koyup, bir yol alıyoruz. HPV testinde kritik olan 15 adet tip var. Bunlardan en değerlisi 16 ve 18 dediğimiz tip. Bunların pozitifliğinde direkt servikal kolposkopik biyopsi süreci öneriyoruz. Başka 13 alt tip HPV’ye bazen takip önerebiliyoruz, bazen de onlara da servikal kolposkopik biyopsi süreci öneriyoruz” dedi.

“Hastalık bulaşmadan aşımızı olursak, rahim ağzı kanserinden kurtulmuş oluruz”
HPV aşılarının kanseri önlemedeki ehemmiyetine değinen Opr. Dr. Bilge, “Rahim ağzı kanserinden korunmak için kesinlikle tertipli denetimler yaptırılmalı. HPV ve smear testlerini kesinlikle aldırmalıyız. Kıymetli olan bu hastalığın bize hiç bulaşmaması. Bunun için de yapmamız gereken HPV aşılarını tertipli olarak yaptırmak. 9-45 yaş ortasında HPV aşısı yapılabiliyor. 9-14 yağ kümesinde 2 doz olacak halde, 15-45 yaş kümesinde 3 doz olacak halde aşıları yaptırmalıyız. Rahim ağzı kanserinin en sık sebebi HPV virüsü olarak dikkat çekiyor. HPV tanısı konulduğunda kanser olmadan aslında bu işi çözebiliriz. O yüzden bayanlarda önlenebilir kanserlerin birinci sıralarında rahim ağzı kanserleri geliyor. Testleri nizamlı olarak yaptırırsak, kansere yakalanmadan bu işi çözebiliriz. Genetik, beslenme, spor yapmamak ve makus alışkanlıklar da rahim ağzı sebepleri ortasında. Denetimlerimizi sistemli yaparsak, HPV bulaşmadan aşımızı olursak aslında bu hastalıktan büyük oranda kurtulmuş oluyoruz” diye konuştu.

“Adet 7 günden uzun sürmesi kanserin habercisi olabilir”
Âdet düzensizliğinin kimi kanser tiplerinin habercisi olabileceğine değinen Bilge, “Kadın ve doğum hastalıkları konusunda en sık rastladığımız meselelerden birisi âdet düzensizliğidir. Herkesin kendi periyodik döngüsü vardır. Tıbbi olarak 21-35 gün ortasında adet görmek ve adet döngüsünün 2-7 gün ortasında devam ediyor olması gerekiyor. Bu döngü dışındaki her döngüye adet düzensizliği diyoruz. 2 günden daha az süren adetlerde yumurtalık rezervlerinin kesinlikle denetim ettirilmesi gerekiyor. 7 günden daha uzun sürüyorsa da adet kanamasının çok olması manasına geliyor. Bu durumda ultrason yahut biyopsi ile karşımıza çıkabilecek kanser hastalığına erken teşhis koymuş olabiliyoruz” formunda konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.