İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 13:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da 89 gıda ve yem, Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı çıktı

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü takımlarınca yapılan kontrollerde işletmelerden alınan bin 821 adet besin ve yem numunesinin 89 adedinin Türk Besin Kodeksi’ne ters olduğu tespit edildi. Yapılan kontrol ve denetim sonucu uygunsuzluk görülen 194 adet işletmeye 5996 sayılı Kanun kapsamında 9 milyon 428 bin TL idari para cezası uygulandı.
Samsun 2024 yılı besin ve yem denetim hizmetlerine ait açıklamalarda bulunan Müdür İbrahim Sağlam, "5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sıhhati Gıda ve Yem Kanunu doğrultusunda tarladan sofraya besin zincirinin tüm kademelerinde vatandaşlarımızın sıhhatinin korunması ve emniyetli besin arzının sağlanması gayesiyle vilayet ve ilçe müdürlüklerimizce gerçekleştirilen kontroller 2024 yılında da sürat kesmeden, başarılı bir biçimde devam etti. Bu meyanda vilayet ve ilçe müdürlüklerimizde vazifeli 145 adet denetim görevlisiyle 2024 yılı içerisinde 12 bin 892 adet besin ve yem işletmesine yönelik gerek rutin, gerekse ihbar ve şikayet üzerine 22 bin 490 adet kontrol ve denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu kontroller sonucunda, bin 821 adet besin ve yem numunesi alınmış olup alınan numunelerden 89 adetinin Türk Besin Kodeksi’ne karşıt olduğu tespit edilmiştir. Yapılan kontrol ve denetim sonucu uygunsuzluk görülen 194 adet işletmeye 5996 sayılı Kanun kapsamında 9 milyon 428 bin 674 TL idari para cezası uygulandı" dedi.

"4 bin 361 işletmeye tütün ve alkol satış belgesi"
İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam şunları söyledi:
“İl müdürlüğümüz ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından toplam 4 bin 361 işletmenin tütün ve alkol dairesi başkanlığı satış evrakı süreçleri yapıldı. Vatandaşlarımız tarafından Alo 174 besin çizgisine yapılan ihbarlar sonucunda 2024 yılı içerisinde bin 164 bildirim alınmış olup, yapılan kontrollerde olumsuzluk tespit edilmesi sonucunda 86 işletmeye idari para cezası uygulandı. Kontrol faaliyetleri dışında eğitim faaliyetleri de yürüten Vilayet Müdürlüğümüz Samsun’da bulunan toplam 37 okulda 2 bin 540 öğrenciye ’Gıda Güvenilirliği ve İsraf’ mevzularında eğitimler verdi. Kontrol ve eğitim faaliyetlerimiz artarak 2025 yılında da devam edecek. Asıl denetçilerimiz tüketicilerimizdir. Tüm vatandaşlarımızın görmüş oldukları aksaklıkları Alo 174 besin sınırına bildirmelerini hatırlatmak istiyorum."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.