İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Şubat, 2025 16:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hobi olarak başladılar, Karadeniz’de tek oldular

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Ladik ilçesinde yaşayan Başusta çifti, hobi olarak başladıkları Türk börk ve kalpak üretiminde Karadeniz’de tek oldular. Klâsik kıymetlerin kaybolmaması için üretime başladıklarını belirten çift artık ise dört bir yandan gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor.
Kenan (65) ve Hilal Başusta (60) çifti, kendi dikimhanelerinde penye üretiyorlardı. 15 yıl evvel emekli olan Kenan Başusta, eşinin dikimhanesine giderek yardım etmeye başladıktan sonra hobi olarak klâsik Türk börk ve kalpak dikim denemesi yaptı. 6 ayı soğuk geçen Ladik ilçesinde kendisi kullandığı börk ve kalpaklara ilgi olduğunu fark eden Kenan Başusta, eşiyle birlikte evvel yakın etraflarına sonra da isteyen herkese börk ve kalpak dikti. Başusta çifti, ortadan geçen vaktin akabinde kendi internet sitelerinde ve alışveriş sitelerinde kendilerine gelen taleplere yetişmeye çalışıyor.

"Karadeniz Bölgesi’nde bir tek biz börk ve kalpak dikiyoruz"
Börk ve kalpak üretiminde Samsun’da değil, Karadeniz’de tek olduklarının altını çizen Kenan Başusta, "Ladik Belediyesinden 15 yıl evvel emekli oldum. Hanım kendi işyerimizde penye dikiyordu. Emekli olduktan sonra hanıma yardım etmeye başladım. Geleneklerine bağlı biri olarak kıymetlerimizin kaybolmaması ismine hobi olarak Türk kalpağı ve börk dikimine başladık. Bu hobi daha sonra ticarete dönüştü. Kalpak ve börk Ladik soğuk olduğu için tercih edilmeye başlandı. Birinci evvel arkadaşlarımıza yapıp, verdik sonrasında öteki isteyenler de oldu. Karadeniz Bölgesi’nde bir tek ben börk ve kalpak dikiyorum. Genelde İstanbul ve Kars’ta bunları dikiyorlar. Biz bu eserleri hem sitemiz hem de internet üzerinden kayıtlı olarak satıyoruz" dedi.
Kalpak ve börk yapmanın en sıkıntı kısmının keçeye dikiş atmak olduğunu söz eden Başusta, "Kadınlar daha çok beyaz ve açık renklerin yanı sıra siyah kalpak da istiyorlar. Herkes kendi zevkine nazaran kalpak istiyor. En çok siyah kalpak ve koyu gri renkler istek görüyor. Az da olsa mor ve daha uçuk renklerde kalpak siparişi alıyoruz. Elimizden geldiği kadar siparişleri yapmaya uğraşıyoruz. Bir kalpağı yapmak yaklaşık 1,5 saatimizi alıyor. Kalpağın üstünde pelüş kürkler, içerisinde de gerçek keçe olduğundan dik durmasını sağlamasının yanında sıcak da tutuyor. Keçeye dikiş atmak hakikaten zahmetli bir iş. Vakit zaman iğneler elimize de batıyor. Emekli olduktan sonra boş durulmasını hakikat bulmuyorum. Bence herkes bir şeyler öğrenebilir. Gençler de meydanlarda boş dolaşıyor ya da berbat alışkanlıklara bulaşıyor. Onların da spor ya da el işçiliğine yönelmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
Başusta çifti, adetini 1,5 saatte tamamladıkları börk ve kalpakları 500 TL’den başlayan fiyatlar ile satışa sunuyor.

blank
Emine Çelik tarafından
17 Nisan, 2025 13:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Belediyesi’nden Can Dostlara Yatırım

Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Projesinde Çalışmalar Sürüyor

Karabük Belediyesi, hayvan refahını esas alan yaklaşımı doğrultusunda başlattığı Modern Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi kapsamında çalışmalarına devam ediyor. 3.000 hayvan kapasiteli olarak planlanan tesis, toplam 41.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor.

Merkez; tedavi, rehabilitasyon, bakım ve sosyal etkileşim alanlarıyla yalnızca geçici barınma değil, hayvanların tüm yaşam ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandı. Proje bünyesinde modern köpek parkuru, serbest gezinti alanları, çevre dostu peyzaj düzenlemeleri ve ziyaretçilere yönelik otopark alanı yer alıyor.

Ayrıca merkezde, veterinerlik hizmetlerinin sunulacağı tam donanımlı bir sağlık altyapısı da kuruluyor. Bu yönüyle proje, fiziksel bir tesisin ötesinde, sürdürülebilir bir hayvan refahı modeli sunmayı hedefliyor.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Hayvanlarımızın daha sağlıklı ve güvenli koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri adına örnek bir proje yürütüyoruz. Sadece bir bakım alanı değil; tedavi, rehabilitasyon ve sosyal etkileşim imkânlarını da bünyesinde barındıran çok yönlü bir yaşam merkezi inşa ediyoruz.”

Karabük’te inşası süren Modern Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin

tamamlanmasıyla birlikte, bölgenin en kapsamlı ve donanımlı hayvan bakım tesislerinden birinin hizmete açılması hedefleniyor. Proje aynı zamanda, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal duyarlılık açısından da dikkat çekiyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.