Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, Ordu’nun orta ve yüksek kesitlerinde tesirli olan kar yağışının fındık için olumlu istikamette olduğunu, üreticilerin şu an için huzursuz olmaması gerektiğini söyledi.
Ordu’da bir müddettir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava, dün gece itibariyle orta ve yüksek kısımlarında yerini kar yağışına bıraktı. Sabah saatlerine kadar devam eden yağış sonrası 400 ve üzeri rakımlı kimi bölgelerde yer karla kaplanırken, fındık başta olmak üzere tarım alanları kar altında kaldı. Durum bu türlü olunca kimi üreticiler, Karadeniz Bölgesi’nin en kıymetli geçim kaynağı olan fındıkta zirai don riskine karşı huzursuz oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, uzun müddettir bölgede tesirli olan mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarının akabinde tesirli olan kar yağışının sevindirici olduğunu söyledi. Soydan, "Hava sıcaklıklarının bu vakte kadar devam etmesi fındık kısımlarında ve başka meyve ağaçlarında erken uyanmalara sebep oldu, fındık tomurcuklukları bilhassa kıyı kısımlarında açma noktasına geldi. Bu aslında hem püsküllerin, hem de karanfillerin tozlaşması manasında denk bir süreç oldu. Fazla sıcakların devam etmesi, fındıkta tomurcukların erken uyanmasına ve yaprakların erken açmasına sebep olabilirdi. Bir hafta daha hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretseydi tehlike olabilirdi. Bu da nisan ayının birinci haftasına kadar görülebilecek bir zirai don olayında değerli ziyana neden olabilirdi" dedi.
"Etkili olan kar yağışı fındık için faydalı"
Etkili olan kar yağışının beklenen bir durum olduğunu, sanılanın tersine fındıkta şu an için bir tehlike oluşturmadığını kaydeden Soydan, "Şu anda eksi 1 ve sıfır üzere hava sıcaklıkları fındığa bir olumsuzluk oluşturmuyor. Topraklarımızın su depolaması açısından, kullanılan gübrelerin fındık kısımları ve başka eserlerin köklerine ulaşması açısından kar yağışı kıymetliydi, ayrıyeten bu kar yağışı tomurcukların erken açmasını da engellemiş olacak. Bu formda de geç açma sağlandığında önümüzdeki süreçte yağan karların ve olması mümkün zirai don olayının önüne geçecek. İnşallah istediğimiz üzere bir bahar aylarını geçiririz. 2004, 2014 yıllarında değerli zirai don olaylarını yaşadık. Sonraki süreçte de kısmı olarak ziyanlar oldu. İnşallah bu kar yağışının şu an için bölgemize yararlı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Fındık üreticisi Ferhat Ulu, "Şu anda tomurcuklar açmış değil, zirai don tehlikesi yok. Kar yağarsa daha yararlı olur diye düşünüyorum. Şu anda yüksek kesitlerde kar var" biçiminde konuştu.
Öte yandan Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan ihtarda, Ordu’nun iç kısımlarında bu sabah saatlerinden itibaren kar yağışının tesirli olacağı, kimi noktalarda kar kalınlığının 20 santimetreye karar ulaşılacağı belirtilerek, ulaşımda aksama ve buzlanma riskine dikkat çekilmişti.