İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Şubat, 2025 14:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Prof. Dr. Şağdan Başkaya: “Tüm dünyada çakal popülasyonu artış eğiliminde”

Tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de çakal popülasyonunun artış eğiliminde olduğu belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve İdaresi Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, ülkemizde çakalın iç bölgelerde daha seyrek görülmekle birlikte günümüzde kıyı bölgelerimizde bol ölçüde rastlanan bir hayvan olduğunu belirterek "Çakal, genelde insanlardan kaçan bir hayvandır. Yerleşim yerlerine yakın yaşamasına karşın beşerden kaçarlar" dedi.
Başkaya, ülkemizde çakal avı için belirli kota verilmesine karşın avcıların bu tipi pek avlamadığına dikkat çekerek "Hiçbir avcı genelde Çakal avlamak istemez. Avcıları çakal avına sürüklemek çok sıkıntı, neredeyse imkânsız gibi" diye konuştu.
Ülkemizde yırtıcı cinslerin artış eğiliminde olduğunu çakalın da bu tiplerden biri olduğunu kaydeden Diğere, "Çakal, tüm dünyada artış eğiliminde olan bir hayvan. Ülkemizin tamamına yakın yerinde görülen bir tıp. İç bölgelerde daha seyrek görülmekle birlikte günümüzde kıyı bölgelerimizde bol ölçüde rastlanan bir hayvan. Dünyada çakal yayılışına baktığımız vakit Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Kafkaslar, Arap Yarımadası, Güney Asya’ya hakikat Hindistan, Çin’e uzanan bir yayılışı var. Yayılışın olduğu bütün ülkelerde çakalla ilgili yayınlarda popülasyonunun artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu durum motamot ülkemizde de benzeri halde. Çakal, Kurt’la da akraba tıpkı cinse mensuplar. Kurt popülasyonu da artış eğiliminde. Misal formda öteki yırtıcılar da artış eğilimindedir. Ayı, sırtlan, pars, tilki, kurt ve çakal üzere yırtıcı çeşitleri ülkemizde artış eğiliminde olduğunu görüyoruz ve aslında biliyoruz. Çakal da bunlardan bir tanesi" formunda konuştu.

"Genelde insanlardan kaçar"
Çakalın genelde insanlardan kaçan bir hayvan olduğunu söz eden Prof. Dr. Şağdan Başkaya, "Çakal genelde insanlardan kaçan bir hayvandır. Yerleşim yerlerine yakın yaşamasına karşın beşerden kaçarlar. Küçük kümeler halinde yaşarlar. Kümes hayvanları başta olmak üzere insanların yetiştirdiği evcil hayvanlara ziyan veren bir çeşittir. Bu nedenle beşerlerle daima bir çatışma içerisindedir. Kırsalda olsun insanlara yakın yelerde olsun yaban hayvanlarına da ziyan verirler. Çok büyük boyutlu olan ülkemizde yaşayan geyik, karaca, yaban keçisi üzere çeşitleri de avladıklarına şahit oluyoruz. Kümeler halinde avlandıkları için büyük çeşitleri de avlayabiliyorlar" dedi.

"Avcılar çakal avına pek çıkmak istemiyor"
Çakalın dünyada tüm ülkelerde çabucak hemen avlandığını lakin ülkemizde avının neredeyse hiç yapılmadığını belirten Obura, "Çakal yaşadığı bütün ülkelerde çabucak hemen avlanan bir çeşit. Ülkemizde de çakal ve tilki avına müsaade ediliyor, yıldan yıla değişiyor. Çakal, avlanması için belirli bir kota verilerek özgür bırakılıyor ama hiçbir avcı çakal avlayayım diye ava çıkmaz. Bunun bir sisteme konulması gerekiyor. Bütün dünyada artan bu yırtıcının popülasyonunu frenlemek gerekiyor. Bunun için de daha farklı formüller uygulanması gerekir. Kümes hayvanlarına bile ziyan veren tilki, sansar, çakal üzere cinslerle çabada genelde tuzak prosedürleri çokça yaygındır. Silahla vurmakta bunlardan bir tanesi ancak avcıları çakal avına sürüklemek çok sıkıntı, neredeyse imkânsız gibi" tabirlerini kullandı.

blank
Haber Merkezi tarafından
16 Nisan, 2025 13:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Başkan Mimar Elif Köse’nin Turizm Haftası Mesajı

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, kentin artık tanıtım değil, yoğun ilgi kaynaklı sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Köse, bu nedenle nitelikli turizm anlayışıyla hareket ettiklerini ve günübirlik yoğunluğu yönetebilmek için kaliteli hizmet ve sürdürülebilir turizm hedeflediklerini ifade etti.

Başkan Köse mesajında, Mor Bayrak Eğitim Programı sayesinde esnafa eğitim ve öz denetim mekanizmaları sunarken, Safranbolu’nun 2024 yılında Uluslararası Cittaslow ağına dahil olduğunu da vurguladı.

Köse, Hanarkası Projesi, tarihi çarşıdaki cephe restorasyonları, yangın güvenliği, dijital şehir rehberi uygulaması, tabela kirliliğiyle mücadele ve trafik düzenlemeleriyle yeni sezona güçlü adımlarla girildiğini belirtti.

“Safranbolu bir ‘eskilik’ değil, benzeri olmayan bir ayrıcalıktır” diyen Köse, kültürel mirası koruma sorumluluğunun altını çizdi ve mesajını şu sözle tamamladı:
“Nitelikli Turizm, Nitelikli Gelecek.”

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.