İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

UNESCO kenti Safranbolu 9 günde nüfusunun 8 katı ziyaretçi ağırladı

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan ve tarihi konaklarıyla ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesini 9 günlük bayram tatilinde 416 bin 312 kişi ziyaret etti.

18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla dikkat çeken Safranbolu, 9 günlük bayram tatilini dolu dolu geçirdi.
Türkiye'deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125'ini bünyesinde barındıran 52 bin nüfuslu Osmanlı kentini tatil süresi boyunca 416 bin 312 kişi ziyaret etti.
Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla dikkat çeken ilçe yerli ve yabancı ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkardı.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada tatil boyunca il sınırları içerisinden 1 milyon 718 bin 845 aracın giriş çıkış yaptığı belirtti.
"Bu araçlardan 208 bin 160'ı Safranbolu'muza giriş yaptıklarını görmekteyiz" diyen Yavuz, "Safranbolu'ya giriş yapan bu araçlarımızla birlikte dışarıdan yaklaşık 416 bin 312 kişinin Safranbolu'muzu ziyaret ettiğini görüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Tatilde il genelindeki otel ve pansiyonlarda doluluk oranının yaklaşık yüzde 70'ler seviyesinde olduğunu bildiren Yavuz, "İl genelinde toplam 3 bin 957 yatak kapasitesine sahibiz. İl genelinde toplam konaklama sayısına baktığımızda bu 9 günlük süre içerisinde 20 bin 540 vatandaşımızın Karabük sınırlarındaki konaklama tesislerinde konakladıklarını görmekteyiz" diye konuştu.
Yavuz, Safranbolu'da 16 bin 285 kişinin konakladığını söyledi.
Safranbolu Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, tarihi ilçede yüzde 90 oranında bir konaklama gerçekleştiğini, günübirlikçilerde de yoğunluk yaşandığını aktardı.
Yoğunluk dolayısıyla esnaflardan olumlu dönüş aldıklarını dile getiren Urgancıoğlu, "Sadece ziyaretçi akınından ziyade ticareti hareketlendiren, esnafın yüzünü güldüren bir bayram yaşadık. Mutluyuz bununla da sezonu açtık. Önümüzdeki günlerde artan hareketliliği göreceğiz. Sezonumuz yoğun bir şekilde geliyor" dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.