İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Şubat, 2025 12:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

MKE’den Samsun’a 2 milyar TL’lik yatırım

SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı, Makine ve Kimya Sanayisi A.Ş.’nin (MKE) yatırım yapacağı Çarşamba Şeker Fabrikası’nı ziyaret etti. Vali Tavlı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gereksinim duyduğu stratejik eserlerin Samsun’da üretileceğini söyledi.
Türk savunma sanayiinin ulusal gücü MKE, Ulusal Savunma Bakanlığı’na devredilen Çarşamba Şeker Fabrikası’nda 2 milyar TL’lik yatırımla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin muhtaçlık duyduğu stratejik eserleri yerli imkanlarla üretecek. Beraberindeki heyetle üretim yapılacak alanı gezen Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Türk savunma sanayiinin ulusal gücümüz dünya devi MKE, yeni projeleriyle Samsun’da yatırım yapıyor. MKE, Ulusal Savunma Bakanlığımıza devredilen Çarşamba Şeker Fabrikası’nda 2 milyar TL’lik yatırımla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin muhtaçlık duyduğu stratejik eserleri yerli imkanlarla üretecek. Faaliyetlerini tarihinden aldığı güç ve ulusal misyon şuuru ile sürdürmekte olan MKE A.Ş. bağımsızlığımızı pekiştirecek ve geleceğe daha güçlü yürümemizi sağlayacaktır. Bu büyük yatırım, gelişen endüstrisi, büyüyen iktisadı, genç ve yetenekli iş gücü, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejisiyle Türkiye Yüzyılı’na değerli katkılar sağlayan Samsun’umuzun gücüne güç katacaktır. Türk savunma sanayiinin öncülüğünü üstlenmiş olan Makine ve Kimya Sanayisi A.Ş., kökleri 15. yüzyıla kadar uzanan ve bu süreç içerisinde değişik isimler altında hizmet vererek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin muhtaçlıklarını karşılamak üzere değerli misyonlar üstlenen esaslı bir kuruluştur ve bugünkü statüsünü 1950 yılında kazanmıştır. MKE A.Ş., sermayesinin tamamı devlete ilişkin, Ulusal Savunma Bakanlığı’na ilişkilendirilerek faaliyet gösteren bir kamu iktisadi teşekkülüdür" dedi.
Makine ve Kimya Endüstrisi’nin yurdun değişik bölgelerinde yer alan 11 fabrika ve 2 işletme ile kendi kesiminde Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu olduğuna dikkat çeken Tavlı, "Modern teknolojiye dayanan uygulamaları ve yetişmiş insan gücü potansiyeliyle MKE A.Ş.; ulusal piyade tüfekleri, ulusal deniz topu, yakın hava savunma sistemi, zırhlı muharebe aracı ve MKE Yavuz obüsünün de ortalarında yer aldığı mühimmat kümesi, silah kümesi, roket kümesi, patlayıcı unsurlar ve piroteknik eserler, gaz maskeleri, barutlar, pirinç ve çelik materyaller kategorilerindeki kaliteli eserleri Türkiye’de ve bütün dünyada müşterilerin hizmetine sunmaktadır. MKE A.Ş., 2019 yılı prestijiyle Türkiye’nin birinci 100 büyük sanayi kuruluşu ortasında yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
Ziyarette AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ve öteki yetkililer de yer aldı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.