Samsun Vilayet Sıhhat Müdürlüğü’ne bağlı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde ’Yutma Polikliniği’ hizmete girdi. Yutma bozukluğu olan hastalar artık bu poliklinikte bulunan farklı alandaki hekimler tarafından multidisipliner olarak kıymetlendirilerek erken teşhis alacak.
Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan Yutma Polikliniği, düzenlene merasimle hizmete açıldı. 3 ay yapılan ön çalışma sonrasında Yutma Polikliniği, bölgeye hizmet verecek halde faaliyete geçti. Yutma sorunu olan hastaların farklı tabipler tarafından değerlendirileceği polikliniğe son teknoloji aygıtlar yerleştirildi. Hastalar polikliniğe başvurarak tedavi olmaya başladı.
"Erken teşhis alabilecek"
Yeni açılan yutma polikliniği hakkında bilgi veren Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Kolu Lideri Doç. Dr. Doğukan Özdemir, "Yaklaşık 3 aydır yaptığımız fizibilite çalışmaları sonrasında bugün prestijiyle polikliniğimizi açmış bulunmaktayız. Yutma bozukları polikliniğimiz bölgeye hizmet veriyor. Yaklaşık 5 kısım hocası: Nöroloji, kulak burun boğaz, yutma terapisti, diyetisyen ve gastroenteroloji hocalarımızla birlikte eş vakitli olarak hastalarımızı değerlendirip eş vakitli teşhis koyduğumuz poliklinikteyiz. Yutma bozukluğu olan farklı kümedeki hastalarımız mevcuttur. İnme hastaları, kanser hastaları, nörolojik hastalar, KBB’nin kronik hastaları üzere farklı hastalarımız mevcuttur. Bu hastalar farklı farklı kısımları gezerek geç teşhis almakta ve tedavileri çok daha geç olmaktadır. Bizim öbür yutma bozuklukları ile farkımızda burada ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de yutma bozuklukları polikliniği hala hazırda misyon yapmakta. Lakin bizim polikliniğimiz üzere örnekler Türkiye’de daha az sayıda mevcuttur. Hastalara bu konfor alanı sağlamaktadır" dedi.
Hastalarda beslenme eksikliği ve kas kaybı gelişebilir"
Yutma hastalığı hakkında bilgi veren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Hasan Doğan, "Yutma bozukluğu aslında toplumda sanılandan daha fazla görülen bir hastalıktır. Yemek borusu ile ilgili hastalıklarda yeniden yutma bozukluğu gözükebiliyor. Nörolojik hastalıklarda biz yutma bozukluğunu çok sık görüyoruz. Alzheimer, Parkinson üzere hastalıkların ilerleyen periyotlarında, inme hastalarının erken devirlerinde yutma bozukluğu olabiliyor. Hatta hastaların yüzde 3’ünde kalıcı yutma bozukluğu olabiliyor. Yutma bozukluğu aslında birden fazla vakit bir hastalığı semptomu olarak geliyor. Bazen polikliniğimize yalnızca yutma bozukluğu şikayeti ile ilgili gelen hastalarımız da mevcuttur. Yutma zahmeti ile başvurup ALS tanısı koyduğumu hastamız olmuştu. Besinlerin yemek borusuna ulaştıramayıp soluk borusuna kaçması külfetli bir durumdur. Zatürreye, hastanede yatışa neden olabilir. Hatta mevte kadar gidebilir. Bu türlü bir meşakkat varken başka bir yandan yutma bozukluğu yaşayan hastalarda beslenme eksikliği gelişebilir. Kas kaybı gelişebilir" diye konuştu.
Polikliniğin açılışına Samsun Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Ümit Çallı, doktorlar ve hastane işçisi katıldı.