Ramazan ayında uzun saatler aç ve susuz kalındığından ve beslenme nizamın değiştiği için bu periyotta istikrarlı beslenmenin büyük kıymet taşıdığını belirten Diyetisyen Tuba Yıldırım, "Ramazan’da öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve orta öğün halinde düzenleyebilirsiniz. Böylelikle gün içinde almanız gereken besin ögelerini üç öğüne bölmüş ve istikrarlı beslenmiş olursunuz" dedi.
Liv Sağlıklı Ömür Merkezi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Tuba Yıldırım, Ramazan ayında hakikat beslenme hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı beslenmenin hayatın her periyodunda kıymetli bir yere sahip olduğunu söyleyen Dyt. Yıldırım, "Ramazan ayı uzun saatler aç ve susuz kaldığımız, beslenme nizamımız hayli değiştiği için bu devirde istikrarlı beslenme büyük değer taşıyor. Olağan günlerde, rastgele bir öğünde eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde orta öğünlerde yahut başka ana öğünlerde tamamlama fırsatımız oluyor. Lakin Ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor. İstikrarlı beslenme her vakit çok değerli lakin bilhassa Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için nizamlı ve istikrarlı beslenme gereklidir" diye konuştu.
Dyt. Yıldırım, Ramazan ayında gerçek beslenme tekliflerini şöyle sıraladı:
"Ramazan’da öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve orta öğün formunda düzenleyebilirsiniz. Böylelikle gün içinde almanız gereken besin ögelerini üç öğüne bölmüş ve istikrarlı beslenmiş olursunuz. Sahur yapma alışkanlığı sayesinde hem açlık müddetiniz azalır hem de metabolizma suratınızı korumuş olursunuz. Sahurda yumurta, ceviz, peynir, avokado ve mevsim söğüşlerini içeren hafif bir kahvaltı yahut yoğurt, yulaf, taze meyve, çiğ kuruyemişlerden hazırlanan sağlıklı bir kase tercih edebilirsiniz. İftar öğünü de en az sahur kadar kıymetlidir. Orucu bir hurma ve su ile açtıktan sonra çorba ve renkli bir salata ile devam edip, sonrasında ana yemeğe geçebilirsiniz. İftarda uzun açlık periyodundan sonra midenizi süratli bir biçimde doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye ihtimam şovunuz."
İftar yemeğinden çabucak sonra tatlı yenilmemesi gerektiğini söz eden Dyt. Yıldırım, "Tatlı seçiminizi iftardan çabucak sonra yapmak yerine bir iki saat sonra orta öğün biçiminde hafif sütlü tatlılardan tercih etmek sağlıklı olacaktır. İftardan sonra tatlı isteklerinde kahve ve hurma ikilisi kan şekerini dengelemeye ve tatlı yeme muhtaçlığını azaltmaya yardımcı olacaktır. Ramazan’da hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra bir saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır. İftardan sahura kadar ortalama en az iki litre su içmelisiniz. Bir şişe soda ve bir bardak bitki çayı da sindirim sisteminize düzgün gelecektir" açıklamalarında bulundu.