İhlas Haber Ajansı tarafından
22 Mart, 2025 10:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çocuklara ve gençlere Ramazan için sağlıklı beslenme önerileri

Ramazan ayında oruç tutan çocuklar ve gençler için sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin büyük ehemmiyet taşıdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, "Yetersiz ve istikrarsız beslenme, gün uzunluğu halsizlik, odaklanma sorunları ve ders randımanında düşüşlere yol açabilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, oruç tutan gençlere beslenme tekliflerinde bulundu.

"Sahur, gün uzunluğu gücün anahtarıdır"
İlk olarak sahuru atlamamanın büyük kıymet taşıdığını söyleyen Dyt. Yılmaz, "Sahur, gün uzunluğu gücünüzü korumanızı sağlar. Sahurda, yumurta, peynir, yoğurt ve süt üzere protein içeren besinler tercih edilmelidir zira bunlar tokluk mühletini uzatır. Ayrıyeten, tam buğday ekmeği, yulaf üzere kompleks karbonhidratlar, bedenin güç gereksinimini karşılamak için yararlıdır. Sağlıklı yağlar, ceviz, badem, fındık ve avokado üzere seçenekler de gücünüzü takviyeler. Sahurda, bedenin susuz kalmaması için en az iki bardak su içilmelidir. Burada içilen suyun iftar ile sahur ortasında istikrarlı bir halde yayılması değerlidir. Bu süreçte salam, sosis, cips üzere tuzlu ve işlenmiş besinlerden süratli susatabileceği için kaçınılmalı, şekerli besinler ise kan şekerinin süratle yükselip düşmesine yol açabileceği için hudutlu tüketilmelidir" diye konuştu.

"İftara hafif besinlerle başlayın"
İftarda ise gün uzunluğu kaybedilen enerjiyi sağlıklı bir halde yerine koymak için istikrarlı bir beslenme tercih edilmesi gerektiğini belirten Dyt. Yılmaz, şöyle devam etti:
"İftara bir bardak su ile başlanmalı, akabinde hafif bir çorbayla mide hazırlığa sokulmalıdır. Çorbaların fazla unlu, şehriye yahut yarma üzere ağır karbonhidratlı olmamasına dikkat edilmelidir. Ana yemekte ise kas kaybı yaşamamak ismine kesinlikle et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller üzere bir protein kaynağı tercih edilmelidir. Pilav yahut makarna yerine, tam tahıllı ekmek ya da bulgur üzere daha sağlıklı karbonhidratlar seçilmelidir. İftarda, zerzevat yemekleri ve salatalar da sindirimi destekleyici ve vitamin kaynağı olarak sofrada yer almalıdır."

"Meyve tüketmeyi ihmal etmeyin"
Ara öğünlerde ise meyve ve çiğ kavrulmamış kuruyemiş kombinasyonunu öneren Dyt. Yılmaz, "Ayrıca haftada iki sefer güllaç, sütlaç yahut kazandibi üzere sütlü tatlılar da tercih edilebilir. Ramazan ayında meyve tüketimi azalabileceği için bu devirde bir porsiyon meyve tüketmeye ihtimam gösterilmelidir" halinde konuştu.

"Yetersiz sıvı tüketimi yorgunluğa yol açabilir"
Su tüketiminin Ramazan boyunca ekseriyetle azaldığını lisana getiren Dyt. Yılmaz, "Ancak günlük ortalama iki litre su içmeye ihtimam gösterilmelidir. Bilhassa çocuklar gün boyunca etkin olup terleyebilecekleri için ekstra su kaybı yaşayabilirler. Bu yüzden günde bir şişe maden suyu içilebilir, içine limon ve çok az tuz eklenerek kaybedilen elektrolitler yerine konabilir. Bu tekliflere dikkat edilerek, oruç tutan çocuklar ve gençler sağlıklı bir formda Ramazan ayını geçirebilir ve gün uzunluğu enerjik hissedebilirler" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.