İhlas Haber Ajansı tarafından
27 Mart, 2025 14:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

OMÜ’de kompostlaştırma ünitesi açıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), sürdürülebilirlik maksatları doğrultusunda kıymetli bir adım daha atarak Kompostlaştırma Ünitesi’ni hizmete açtı.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın’ın iştirakiyle gerçekleşen açılış merasiminde, üniversitenin etraf dostu projelerine bir yenisinin daha eklendiği vurgulandı. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, OMÜ’nün yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Bu proje sayesinde organik atıklarımızı geri dönüştürerek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağız. Sıfır atık siyasetimiz doğrultusunda, tabiata hassas projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi.

Prof. Dr. Turan, "Sıfır atık dokümanı ile çalışmalarımızı resmileştirdik"
ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan ise OMÜ’nün 12 Temmuz 2019 tarihli Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Sıfır Atık İdare Sistemi’ni kurarak, 29 Temmuz 2020’de ‘Temel Düzey Sıfır Atık Belgesi’ni aldığını belirtti. Tüm atıkların kaynağında ayrıştırıldığını vurgulayan Prof. Dr. Turan, kağıt, plastik, cam ve metal üzere atıkların lisanslı firmalar aracılığıyla geri dönüşüme kazandırıldığını söyledi.

"Atıklarımızı geri dönüşümle iktisada kazandırıyoruz"
Üniversite bünyesinde 6 adet Atık Süreksiz Depolama Alanı ve 1 adet Atık Getirme Merkezi bulunduğunu tabir eden Prof. Dr. Turan, yemek atıklarının Samsun Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında, belediyeye ilişkin yaş mama fabrikasında hayvan barınaklarına besin olarak sağlandığını, bitkisel atık yağların ise lisanslı firmalar tarafından toplandığını belirtti. Kompostlaştırma Ünitesi ile üniversite bünyesinde yemekhane, kafeterya, park, bahçe ve hayvan besleme alanlarından çıkan organik atıklar komposta dönüştürülecek. Elde edilen kompost, OMÜ’nün peyzaj düzenlemelerinde kullanılacak, böylelikle atık idaresinde döngüsel iktisat desteklenmiş olacak. Bu süreç yalnızca çevresel sürdürülebilirliği desteklemekle kalmayacak, tıpkı vakitte akademik çalışmalara da bilgi sunacak. Etraf dostu uygulamalarımız, bilimsel araştırmalara temel oluşturacak ve üniversite bu doğrultuda akademik çalışmalar yürütecek.
OMÜ, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında GreenMetric Dünya Sıralaması’nda da yükselişini sürdürüyor. 2021’de 519. sırada bulunan üniversite, 2024 prestijiyle 281. sıraya yükseldi. Ulusal sıralamada ise 25. sıraya kadar çıkarak, Türkiye’nin en çevreci üniversiteleri ortasındaki yer aldı.
Açılış törenine ayrıca Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, Etraf Problemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Ali Tulumen, Şube Müdürü Elif Özcan, Samsun Valiliği Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Etraf İdaresi ve Kontrolü Şube Müdürü Yılmaz Köksal, kurumlardan temsilciler, Etraf Topluluğu üyeleri, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.


Cambridge Üniversitesi öğrencileri OMÜ’de
Öte yandan, Cambridge Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencileri, OMÜ Deney Hayvanları Merkezi’ni ziyaret etti. OMÜ Veteriner Fakültesi Milletlerarası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Birliği (IVSA) davetlisi olarak Samsun’a gelen Cambridge Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden 9 öğrenci, OMÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma (DEHAM) Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında, OMÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy tarafından deney hayvanları kullanımına ait etik unsurlar hakkında bir konferans verildi. Konferansta, deney hayvanlarının bilimsel araştırmalardaki ehemmiyeti ve bu süreçte gözetilmesi gereken etik sorumluluklar ele alındı. Konferansın akabinde öğrencilere, merkezde yürütülen araştırmalar, deney hayvanlarının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler ve etik kurallar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Ayrıyeten, deney hayvanlarının bakım ve kullanım şartlarına dair uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.