Samsun’da bir kırsal mahallede yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğunu sağır ve dilsizler oluşturuyor. Yaklaşık 20 haneli kırsal mahallede, her meskende birden fazla işitme ve konuşma engelli birey bulunuyor. Mahalle muhtarı, sorunun uzun yıllardır devam ettiğini belirterek, "Her hanede birden fazla sağır ve dilsiz vatandaşımız var. Bu durum jenerasyondan nesile devam ediyor. Yeni doğan çocuklar da tıpkı biçimde dünyaya geliyor" dedi.
Samsun’un Alaçam ilçesi Gökova Mahallesi’nde sağır ve dilsiz oranı telaş verici düzeyde. Alaçam ilçe merkezine yaklaşık 40, Samsun kent merkezine ise 120 kilometre uzaklıkta bulunan Gökova Mahallesi, sağır ve dilsiz sayısının fazlalığı ile dikkat çekiyor. Mahallede doğan yeni kuşaklarda de birebir mahzurların görüldüğü, bebeklerin sağır ve dilsiz olarak dünyaya geldiği tabir ediliyor. Mahalledeki vatandaşların büyük çoğunluğu işaret lisanıyla bağlantı kurarken, bu durumun neden kaynaklandığı konusunda ise net bir bilgi bulunmuyor. Akraba evliliklerinin bu duruma sebep olduğu ihtimali üzerinde durulsa da, mahalle sakinleri farklı nedenlerin de tesirli olabileceğini söylüyor.
"Sağlam insan yok"
Mahallesindeki durumu anlatan Gökova Mahallesi Muhtarı Eyüp Tozun, "Mahallemiz ilçeye epey uzak. Bu nedenle çeşitli külfetler yaşıyoruz. Mahallemizde engelli, sağır ve dilsiz sayısı çok fazla. 100-120 kişi yaşıyor, yarısı engelli. Bu durumun akraba evliliğinden değil, sıhhatsiz su kaynaklarından kaynaklandığını düşünüyorum. Biz mahalleli olarak işaret lisanıyla muahedeyi öğrendik. Dışarıdan gelenler ise irtibatta zorlanıyor. 9 kardeşiz, 4’ü engelli. Sağlam insan neredeyse yok" açıklamasında bulundu.
"Bu köy daima engelli"
Mahalle sakinlerinden 85 yaşındaki Satı Tozun, "4 engelli çocuğum var. Farklı yaşayan çocuğumun da 3 çocuğu var, hepsi sağır ve dilsiz. Görümcemin de engelli çocukları var. Bu köy büsbütün engelli dolu" tabirlerini kullandı.
"Akraba evliliğinden midir, bilmiyoruz"
Gökova Mahallesi’nde yaşayan Rahmi Çizin, "Mahallemizde toplamda 48 engelli birey var. Hepsi bakıma muhtaç. Suyumuz yok, sorundayız. Bu durum akraba evliliğinden mi, yoksa sudan mı kaynaklanıyor, bilmiyoruz fakat köyde engelli oranı çok yüksek. Hepsi de bakıma muhtaç" halinde konuştu.
"İşaret lisanına alıştık"
Mahalle sakinlerinden Ali Tüzün ise "Bu mahallenin büyük bir kısmı engelli. Geçinmeleri çok güç. Devletten yardım alıyorlar ancak gereğince ilgi gösterilemiyor. İşaret lisanıyla anlaşıyorlar, biz de vakitle alıştık" diye konuştu.