İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Nisan, 2025 13:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da öğrenciler tasarladıkları robotlarla yarıştı

Samsun’un Canik ilçesinde düzenlenen ROBOSAM Robot Yarışması’nda 250 öğrenci hazırladıkları robotlarla birincilik için yarıştı.
Canik Belediyesi Hasan Doğan Spor ve Eğitim Merkezi’nde, Canik Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ROBOSAM Robot Yarışı büyük heyecana sahne oldu. Vatandaşların ağır ilgiyle katıldığı müsabakada 17 ilçeden 250 öğrenci, 5 farklı kategoride birincilik için gayret etti. Öğrencilerin farklı teknik özelliklerle hazırladığı 126 robotun görücüye çıktığı yarışta büyük heyecan ve rekabet yaşandı.

"Bu alanda gençlerimize dayanak verme üzere bir zorunluluğumuz var"
Yarışmanın açılışında konuşan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, "İşin müsabaka kısmı farklı bir durum. Bizim için değerli olan gençlerimizin teknoloji ile buluşturulması ve ortaya ufukları sonucunda çıkardıkları eserlerdir. Birinci etapta 4 kategoride yarışacaklar lakin bu müsabakanın ikinci, üçüncü, beşincisinde bu sayı artacaktır. Çok daha çeşitli, robotik manadan robotlar icat edecekler. Bunun bir sonraki kademesi da insansız araçlar olacaktır. Canik Belediye olarak bizler teknolojiye vermiş olduğumuz takviyeyle ve bu dayanağın karşılığını buradaki eserlerin ortaya çıkmasıyla görüyor olmak bize mutlu ediyor. Çağ, teknoloji çağıdır. Lokal yöneticiler olarak bizim asli misyonumuzun yanında bu alanda gençlerimize dayanak verme üzere bir zorunluluğumuz var" dedi.

"Yaşam uzunluğu kendilerine dayanak olacak bir beceriyi de elde etmiş oluyorlar"
Samsun Ulusal Eğitim Müdürü Murat Ağar ise "Milli Bakanlığımızın son periyotta Türkiye Yüzyılı olarak isimlendirildiği periyotta temelini aslında marifet temelli eğitim sistemi oluşturuyor. Çocuklarımızın güzel niyetle başladığı çalışmaları sonlandırabilmeleri, hayat uzunluğu onlara dayanak olacak maharetleri sergilemeleri kıymetlidir. Bu maharetleri içerisinde onlara ortamlar, platformlar oluşturulması gerekiyor. Tam da bu noktada ilimiz genelinde ROBOSAM isimli bir yarış kurgulandı. Yarış ilimiz genelinde tüm öğrencilerimize açık olarak sergilendi. Öğrencilerimiz yıl uzunluğu yaptığımız çalışmaları, oluşturdukları dizaynları, kodladıkları robotları bugün burada yarıştırıyorlar. Böylelikle ömür uzunluğu kendilerine dayanak olacak bir beceriyi de elde etmiş oluyorlar" diye konuştu.
Vali Yardımcısı V./Canik Kaymakamı Onur Aydın da "Samsun’da eğitimin yalnızca eğitim kurumları içerisinde gerçekleşmesini biz kabul etmiyoruz. Eğitimin her alana yansıması içim elimizden geleni yapıyoruz. Eğitimi her alanda görmek için çeşitli gayretler gerçekleştiriliyor. Bugün de burada bunlardan bir adedine şahitlik ediyoruz" sözlerini kullandı.
Yarışmada 126 robot, 250 öğrenci, 125 danışman öğretmen mini sumo, labirent, süratli çizgi izleyen, temel çizgi izleyen, en yeterli tasarım kategorisinde yarıştı. Yarışın sonunda dereceye girecek öğrencilere mükafatları verilecek.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.