Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü İstişare Toplantısı Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü İstişare Toplantısı Yapıldı

Yayın: 09.02.2018 21:46
Paylaş:
A+ A-

Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü ve beraberinde Bakanlık yöneticilerinden oluşan 7 kişilik bir heyet Karabük İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünü ziyaret ettiler.

Müdürlük binasında gerçekleşen ziyarette bakanlık yetkilileri ilk olarak Çelik toplantı salonunda İl Tarım Müdürü, İlçe Tarım Müdürlerleri, Şube Müdürleri ve teknik personelin bulunduğu bir bilgilendirme toplantısına katıldılar.

İl Müdürü Mustafa Şahin tarafından yapılan bilgilendirme sunumunda müdürlük genel yapısı, il ve ilçeler ile ilgili teknik bilgiler verilirken ayrıca, üreticiler için yapılan projeler, çiftçimize sağlanan destekler ve yaşanılan sorunlar ile çözüm önerileri üzerinde duruldu.

Programın daha sonra ki bölümünde ise, Karabük İli Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü istişare toplantısı il ve ilçelerdeki üreticiler ve çiftçilerin katılımları ile İl Müdürlüğü salonunda gerçekleştirildi. Programın son bölümü ise,karşılıklı soru cevap şeklinde ilerleyen oturum uzun süre devam ederken, çiftçilerin talepleri ve sorunlarının tek tek not alınarak gerekli cevapların verileceği belirtildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.