İhlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2025 10:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hobisi, depremzede vatandaşın ekmek teknesi oldu

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde Çorum’a yerleşen depremzede vatandaş, hobisinden esinlenerek elişi çantalar yaparak satmaya başladı. 2 yıldır yaptığı çantalarla geçimini sağlayan vatandaş,
Hatay’ın İskenderun ilçesinde, 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkez üslü sarsıntıları yaşayan 64 yaşındaki Kurtuluş Köroğlu, sarsıntının akabinde ailesiyle birlikte Çorum’a taşınmak zorunda kaldı. Hatay’da uzun yıllar boyunca ayakkabı tamirciliği yapan Köroğlu, Çorum’da hayata tutunmak için, 7 yıl evvel hobi olarak başladığı çanta işçiliğini meslek olarak yapmaya karar verdi. Çorum vilayet merkezinde bir dükkan kiralayan Köroğlu, tasarladığı ve el emeğiyle yaptığı çantaları satarak geçimini sağlıyor. Mesleği severek yaptığını söz eden Köroğlu, mümkün hayli çantaları deriden yapmaya çalıştığını belirtti.

"Çanta imal işine de hobi olarak 6-7 yıl evvel başlamıştım"
Gelini vesilesiyle Çorum’a taşındığı lisana getiren Kurtuluş Köroğlu, "Asıl mesleğim ayakkabıcılık. Çanta imal işine de hobi olarak 6-7 yıl evvel başlamıştım. Şu an ise Çorum’da el işi çanta üretim işiyle uğraşıyorum. Bizim ve herkes için değerli olan bir sarsıntı yaşadık Zelzeleden sonra Çorum’a gelmek kısmetimizde varmış. Oğlumun eşi aslında Çorumlu, gelinimin vesilesiyle buraya geldik. Geldiğimize de çok keyifli olduk ve buradaki beşerler da bizi çok hoş ağırladılar ve yardımcı oldular. Ben 7 yaşımdan 55 yaşıma kadar ayakkabıcılıkla uğraştım. Çanta imalatı aklımda hiç yoktu. Bundan 35 sene evvel bir arkadaşımızın motoruna çanta yaptırmak için döşemeci arkadaşımıza gittik. Gittiğimiz dükkanda farklı bir makine gördüm. Makinenin çanta imalatında kullanıldığını söyledi. Bunu öğrendikten sonra makineyi dükkandan satın alıp çıktım. Çanta yapmak için heveslendim, ama yeteri ölçüde malzemeyi bulamadığım için çanta yapma işini gerçekleştiremedim. Yıllar sonra nasip oldu ve bu işe tekrardan atılmış olduk" dedi.

"Yapmış olduğum çantaların hepsi el işçiliğidir"
Kendini geliştirerek daha hoş çantalar yapmaya çalıştığını kaydeden Köroğlu, "Çanta imalinde her işin kendine uygun makineleri ve yardımcı teknik elemanları var. O yardımcı teknik elemanlardan mahrum olduğumuz için kimi şeyleri zorlanarak yapıyoruz. Lakin en hoşunu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah ileride o bahsetmiş olduğum ekipmanları da tamamlarsam daha kaliteli, daha da hoş eserler üretebilirim. Mümkün hayli gerçek deriden yapmaya çalışıyorum. Yapmış olduğum çantaların hepsi el işçiliğidir ve fabrikasyon biçimi değildir. Modelini de kendim çıkartıyorum. Şu anda yapmış olduğum işi devam ettirmek isteyen birisi yok lakin bu meslekten de anlayan arkadaşlarla birlikte çalışmayı da isterim" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Okan Şimşek tarafından
25 Nisan, 2025 10:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kanun Dışı Girişimlere Karşı Eş Zamanlı Müdahale

Orman Genel Müdürlüğü’nün talimatları doğrultusunda, ormanların korunması, yasa dışı müdahalelerin önlenmesi ve doğal kaynakların gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması amacıyla  Amasya, Balıkesir, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Mersin ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlükleri sorumluluk alanlarında, sabit ve geçici Mobil Kontrol Noktalarında eş zamanlı olarak önleme aramaları yapıldı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 14 İşletme Müdürlüğü tarafından Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde de orman suçlarıyla mücadele kapsamında yol kontrol uygulamaları gerçekleştirildi.

Bölge Müdürü Hasan Keskin’in Çaycuma ve Devrek’te bizzat katıldığı uygulamalarda, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Deniz ile Orman Zararları ile Mücadele Şube Müdürü Bekir Değirmenci nezaretinde; İşletme Müdürleri, Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri, Orman Muhafaza Memurları ile İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları ve Emniyet Müdürlükleri iş birliğinde 16 farklı kontrol noktasında denetimler yapıldı.

Yapılan yol kontrollerinde, orman depolarından çıkan ve orman-köy yollarından ana arterlere bağlanan güzergahlarda orman emvali taşıyan 126 aracın sevk pusulası, nakliye belgeleri, emval ve mesaha kontrolleri gerçekleştirildi. Ayrıca, şüpheli görülen diğer araçlarda da önleme aramaları yapılarak yasa dışı faaliyete geçit verilmedi.

Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu tür eş zamanlı denetimlerin ormanların korunması ve orman suçlarıyla mücadelenin etkinliğini artırmak amacıyla düzenli aralıklarla devam edeceğini belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.