blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2025 10:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hobisi, depremzede vatandaşın ekmek teknesi oldu

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde Çorum’a yerleşen depremzede vatandaş, hobisinden esinlenerek elişi çantalar yaparak satmaya başladı. 2 yıldır yaptığı çantalarla geçimini sağlayan vatandaş,
Hatay’ın İskenderun ilçesinde, 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkez üslü sarsıntıları yaşayan 64 yaşındaki Kurtuluş Köroğlu, sarsıntının akabinde ailesiyle birlikte Çorum’a taşınmak zorunda kaldı. Hatay’da uzun yıllar boyunca ayakkabı tamirciliği yapan Köroğlu, Çorum’da hayata tutunmak için, 7 yıl evvel hobi olarak başladığı çanta işçiliğini meslek olarak yapmaya karar verdi. Çorum vilayet merkezinde bir dükkan kiralayan Köroğlu, tasarladığı ve el emeğiyle yaptığı çantaları satarak geçimini sağlıyor. Mesleği severek yaptığını söz eden Köroğlu, mümkün hayli çantaları deriden yapmaya çalıştığını belirtti.

"Çanta imal işine de hobi olarak 6-7 yıl evvel başlamıştım"
Gelini vesilesiyle Çorum’a taşındığı lisana getiren Kurtuluş Köroğlu, "Asıl mesleğim ayakkabıcılık. Çanta imal işine de hobi olarak 6-7 yıl evvel başlamıştım. Şu an ise Çorum’da el işi çanta üretim işiyle uğraşıyorum. Bizim ve herkes için değerli olan bir sarsıntı yaşadık Zelzeleden sonra Çorum’a gelmek kısmetimizde varmış. Oğlumun eşi aslında Çorumlu, gelinimin vesilesiyle buraya geldik. Geldiğimize de çok keyifli olduk ve buradaki beşerler da bizi çok hoş ağırladılar ve yardımcı oldular. Ben 7 yaşımdan 55 yaşıma kadar ayakkabıcılıkla uğraştım. Çanta imalatı aklımda hiç yoktu. Bundan 35 sene evvel bir arkadaşımızın motoruna çanta yaptırmak için döşemeci arkadaşımıza gittik. Gittiğimiz dükkanda farklı bir makine gördüm. Makinenin çanta imalatında kullanıldığını söyledi. Bunu öğrendikten sonra makineyi dükkandan satın alıp çıktım. Çanta yapmak için heveslendim, ama yeteri ölçüde malzemeyi bulamadığım için çanta yapma işini gerçekleştiremedim. Yıllar sonra nasip oldu ve bu işe tekrardan atılmış olduk" dedi.

"Yapmış olduğum çantaların hepsi el işçiliğidir"
Kendini geliştirerek daha hoş çantalar yapmaya çalıştığını kaydeden Köroğlu, "Çanta imalinde her işin kendine uygun makineleri ve yardımcı teknik elemanları var. O yardımcı teknik elemanlardan mahrum olduğumuz için kimi şeyleri zorlanarak yapıyoruz. Lakin en hoşunu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah ileride o bahsetmiş olduğum ekipmanları da tamamlarsam daha kaliteli, daha da hoş eserler üretebilirim. Mümkün hayli gerçek deriden yapmaya çalışıyorum. Yapmış olduğum çantaların hepsi el işçiliğidir ve fabrikasyon biçimi değildir. Modelini de kendim çıkartıyorum. Şu anda yapmış olduğum işi devam ettirmek isteyen birisi yok lakin bu meslekten de anlayan arkadaşlarla birlikte çalışmayı da isterim" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Halil Kızılyer tarafından
25 Nisan, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te 2025’in İkinci İstihdam Kurulu Toplantısı Yapıldı

Karabük'te istihdamın geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi amacıyla düzenlenen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2025 yılı ikinci toplantısı, Vali Mustafa Yavuz’un başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının sekretaryası, Çalışma ve İş Kurumu Karabük İl Müdürlüğü (İŞKUR) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütüldü.

Toplantıya; Vali Yardımcısı Erol Özkan, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Temel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, İŞKUR İl Müdürü Sinan Karademir, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile kurul üyeleri katılım sağladı.

2025’İN İLK ÇEYREĞİ DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantıda, İŞKUR İl Müdürü Sinan Karademir tarafından 2025 yılının birinci çeyreğine kadar gerçekleştirilen faaliyetler hakkında katılımcılara kapsamlı bir sunum yapıldı. Sunumda, il genelinde işgücü piyasasının durumu, yürütülen projeler ve elde edilen veriler aktarıldı. Ayrıca, İŞKUR personelleri tarafından istihdam ve mesleki eğitim alanında yapılan çalışmalar detaylandırılarak paylaşıldı.

İSTİHDAMI ARTIRACAK YENİ ADIMLAR MASAYA YATIRILDI

Toplantının devamında, istihdamı artırıcı ve iş gücü piyasasını canlandırıcı yeni projeler ile aktif iş gücü programları değerlendirildi. Kurul üyeleri, ilin ihtiyaçları doğrultusunda hangi mesleklerde nitelikli eleman ihtiyacı bulunduğu, bu alanlara yönelik hangi kursların açılabileceği ve özel sektörle iş birliği imkanları üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Toplantı, gündemdeki konuların karara bağlanmasının ardından sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.