Emine Çelik tarafından
05 Mayıs, 2025 10:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ’de Gerçekleştirilen Din ve Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu Büyük İlgi Gördü

Karabük Üniversitesinde düzenlenen "Din ve Maneviyat Psikolojisi" başlıklı sempozyumda, alanın güncel meseleleri ele alındı, gençlerin dinî gelişimi ve inanç dünyası üzerine çarpıcı tartışmalar yapıldı.

Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile İlahiyat Fakültesi iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu, “Din ve Maneviyat Psikolojisi” başlığı altında gerçekleştirildi. 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik, farklı üniversitelerden lisansüstü öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getirerek, din psikolojisi alanındaki güncel meseleleri bilimsel zeminde ele alma imkânı sundu.

blank

Sempozyuma; Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman ve eşi Betül Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın eşi Ebru Kırışık, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Özcan, Karabük İl Müftüsü Ali Erhun, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış Konuşmalarında Bilim ve Toplum Vurgusu Yapıldı

blank

Sempozyumun açılışında konuşan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Özcan, “Lisansüstü Eğitim Enstitümüz, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık Hocamızın ufuk açıcı ve yol gösterici rehberliği eşliğinde, akademiye yön veren akademik çalışmalara katkı sağlamakta ve öğrencilerimizin akademik gelişimlerine hizmet etmektedir.” dedi. Özcan konuşmasının devamında din ve maneviyat psikolojisinin yalnızca akademik bir ilgi alanı olmadığını, aynı zamanda bireysel ve toplumsal gelişimi derinden etkileyen bir alan olduğunu vurguladı. Türkiye’nin dört bir yanından 105 bildiri özeti alındığını belirten Özcan, sınırlılıklar ve tekrarlar göz önüne alınarak bu özetlerden 70’inin sunuma hak kazandığını ifade etti.

blank

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak ise konuşmasında, din ve maneviyatın yalnızca bireysel bir yönü olmadığını, aynı zamanda tarihsel ve kültürel derinliği olan toplumsal bir yapı taşı olduğunu belirtti. Kavak, Nurettin Topçu’nun “Camiler toplumun kalbidir, üniversiteler ise aklıdır” sözüne atıf yaparak, lisansüstü düzeydeki akademik çalışmaların üniversitelerin düşünsel üretim gücünü ortaya koyduğunu ifade etti.

blank

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz ise sempozyumun dinî inançların insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin bilimsel olarak değerlendirilmesi açısından önemine dikkat çekerek, “İnsan davranışlarının daha iyi anlaşılması ve anlatılması için psikolojinin akademik bir bakışla ele alınması son derece kıymetlidir.” dedi. Solmaz, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, sempozyumun başarılı sonuçlanmasını diledi.

Din Psikolojisi ve Gençliğin Sorunları Panelde Ele Alındı

blank

Sempozyumun en çok ilgi gören oturumlarından biri “Din Psikolojisi Perspektifinden Gençlik Dönemi Sorunları ve Çözüm Arayışları” başlıklı panel oldu. Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Hayati Hökelekli, gençliğin insan yaşamının en çalkantılı dönemi olduğunu belirterek, “Gençlik, yetişkin olmak için çabalayan çocuktur.” ifadesiyle bu dönemin kırılgan doğasına dikkat çekti.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Asım Yapıcı, gençlerdeki dinî şüphelerin genellikle entelektüel değil, duygusal nedenlere dayandığını belirterek, “Şüphe her zaman olacaktır; önemli olan onun nasıl yönlendirildiğidir.” dedi.

Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Ayten, “Liseli Gençlerde Dinî Kimlik ve Dindarlık” başlıklı sunumunda, gençlik döneminin dinî kimliğin en belirleyici evresi olduğunu ifade etti. Ayten, ebeveyn-çocuk ilişkisinin gençlerin dinî gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Yalova Üniversitesinden Doç. Dr. Fatma Baynal ise gençlerin neden inançsızlığa yöneldiği sorusuna ışık tuttu. “Gizli inançsızlar” olarak tanımlanan bireylerin bu yönelimlerini çoğunlukla sosyal baskılar, dışlanma korkusu ve ötekileştirme gibi sebeplerle gizlediklerini aktardı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Prof. Dr. Faruk Karaca da aile bağlarının dini gelişimdeki rolüne dikkat çekti. Karaca, özellikle anne ile çocuk arasında kurulan güvenli bağın inanç yapısını doğrudan etkilediğini belirterek, dindar bireyler yetiştirmek isteyen ebeveynlerin önce kendi dinî bilgilerini ve kişisel gelişimlerini tamamlamaları gerektiğini söyledi.

blank

Panel sonunda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, tüm konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim etti.

Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyum, alanında uzman akademisyenlerle öğrencileri bir araya getirerek din psikolojisine yönelik bilimsel tartışmaları derinleştirdi. Sempozyum, genç araştırmacılar için hem akademik deneyim hem de fikir alışverişi açısından verimli bir zemin sundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 10:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ’de “Din ve Maneviyat Psikolojisi” sempozyumu düzenlendi

Karabük Üniversitesinde, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile İlahiyat Fakültesi iş birliğinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu, "Din ve Maneviyat Psikolojisi" başlığıyla düzenlendi.
Üniversitenin 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma öğrenciler ve akademisyenlerin yanı sıra Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman ve eşi Betül Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın eşi Ebru Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Lideri Doç. Dr. Zeynep Özcan, Karabük Vilayet Müftüsü Ali Erhun ile kamu kurumlarının temsilcileri, akademik-idari işçi ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Zeynep Özcan, din ve maneviyat psikolojisinin sadece akademik bir alan değil, kişisel ve toplumsal gelişimi direkt etkileyen değerli bir disiplin olduğunu vurguladı. Türkiye genelinden 105 bildiri özeti alındığını tabir eden Özcan, bilimsel kıymetlendirme süreci sonrası 70 bildirinin sunuma hak kazandığını söyledi.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak ise yaptığı konuşmada, dinin ve maneviyatın ferdî olduğu kadar toplumsal ve kültürel bir istikameti de bulunduğuna dikkat çekerek, "Camiler toplumun kalbidir, üniversiteler ise aklıdır" diyen Nurettin Topçu’ya atıfta bulundu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz da dinî inançların insan psikolojisi üzerindeki tesirlerinin bilimsel bir bakış açısıyla ele alınmasının kıymetine değinerek, sempozyumun bu alandaki bilgi birikimine katkı sunduğunu belirtti.
Sempozyumun en çok ilgi gören oturumlarından biri "Din Psikolojisi Perspektifinden Gençlik Devri Sıkıntıları ve Tahlil Arayışları" başlıklı panel oldu. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Hayati Hökelekli üstlenirken, Ankara Toplumsal Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Asım Yapıcı, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Ayten, Yalova Üniversitesinden Doç. Dr. Fatma Baynal ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Prof. Dr. Faruk Karaca sunumlarıyla katkı sağladı.
Panelde, gençlerin dini kuşkuları, inançsızlığa yönelme nedenleri ve aile bağlarının dini gelişim üzerindeki tesirleri üzere hususlar ele alındı. Prof. Dr. Ali Ayten, gençlik periyodunun dini kimlik oluşumunda kritik bir süreç olduğunu vurgularken, Doç. Dr. Fatma Baynal gençlerin inançsızlığı gizlemesinde toplumsal baskıların tesirli olduğunu söz etti. Prof. Dr. Faruk Karaca ise, ebeveynlerin kendi dinî bilgi ve gelişimlerini tamamlamadan çocuklarına sağlıklı bir inanç transferi yapamayacağını belirtti.
Panelin akabinde konuşmacılara teşekkür evrakları takdim edildi.
İki gün süren sempozyum, lisansüstü öğrenciler ile akademisyenleri din psikolojisi alanında bir ortaya getirerek, aktüel sorunların bilimsel tabanda tartışılmasına imkan sağladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.