blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 22:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Glütensiz yaşam için farkındalık etkinliği düzenlendi

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 9 Mayıs Dünya Çölyak aktiflikleri kapsamında " Pak Etraf, Sağlıklı Ömür " projesi nedeniyle bir dizi aktiflik yaptı.
Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü Salonunda Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun eşi Güney Hacıbektaşoğlu’nun yanı sıra protokol ve bazı siyasi parti glütensiz hayata dikkat çektiler. Atatürk Devlet Hastanesi Misyon yapan Diyetisyen Dilek Yıldırım ile Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Süleyman Erbay tarafından organize edilen glütensiz poğaça üretim atölyesinde, çölyak hastalığına dikkat çekilerek glütensiz beslenmenin kıymeti vurgulandı. İştirakçiler, şahsen poğaça üretim sürecine eşlik ederek çölyaklı bireylerin yaşadığı günlük zorlukları deneyimlediler.
Etkinliğe gösterilen ilgi ve hassaslıktan ötürü, Vilayet Sıhhat Müdürü Uz. Dr. Ertuğrul Güner tarafından iştirakçilere teşekkür edilerek iştirak evrakları takdim edildi. Glütensiz eserler, Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve halka açık olarak düzenlenen söyleşi programında ikram edilerek iştirakçilere sunuldu.
Zonguldak Vilayet Sıhhat Müdürü Uz. Dr. Ertuğrul Güner Çölyak hastalığı konusunda şu bilgileri verdi; "Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar üzere tahıllarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir. Dünya çapında gün ve haftalar ile farkındalık çalışmalarıyla bahse dikkat çekilmektedir. Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş kümesinde, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. Çölyak hastalığında faal olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür uzunluğu diyetten çıkarılmasıdır. Glutensiz diyet uygulanmasındaki hedef, hastalığın var olan semptomlarını denetim altına almak, hastaların ömür kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Bilhassa çölyak hastalığında erken teşhis çocuklarda büyümenin yakalanmasında, uzun periyot komplikasyonlarının önlenmesinde değerlidir. Hastaların birçoklarında, diyet tedavisine tam ahenk sağlamalarının akabinde klinik bulgularının büsbütün düzeldiği, serolojinin olağana döndüğü gözlenmektedir. Çölyak hastalığı toplumun yaklaşık %1- %0.03 etkilemektedir. Hastalığın çok geniş bir klinik yelpazeye sahip olması, atipik seyir gösterebilmesi yahut hiç bulgu vermemesi nedeniyle gerçek bir prevalans vermek zorlaşmaktadır, bu nedenle hastaların fakat yüzde 10’nuna teşhis konulduğu varsayım edilmektedir. Çölyak hastalığı, bilindiği üzere hem çocuklar hem de erişkinlerde geniş bir klinik yelpazeye sahiptir. Organizmada etkilemediği sistem ya da organ yoktur. Tüm sistemlere yönelik semptomlara neden olması çok önemli teşhis karmaşasına yol açmaktadır. Bu durum tıbbın her disiplininden tabipleri ilgilendiren kozmik bir problemdir. Geçmeyen, yineleyen ve ismi konulamayan her türlü sıhhat meselesinde çölyak hastalığının akla getirilmesi gerekir. Toplumda teşhis almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Teşhis metotlarından kan testleri serolojik özel testler ile ön teşhis konmakta lakin kesin teşhis ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır. Tedavisi diyet ile mümkün olan çölyak hastalığında erken teşhis çölyaklıların hayat kalitesinin tekrar düzelmesi ve kaybedilecek sıhhat maliyetinin önüne geçilmesi için son derece kıymetlidir. Çölyak glutensiz beslenme ile bir hastalık değil ömür stili olarak hayata yerleşmelidir."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 22:39 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gümüşhane’de ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

Gümüşhane’de Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde yürütülen ‘Orman Benim’ aktifliği düzenlendi.
Gümüşhane’de de orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak gayesiyle 81 vilayette gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ aktifliği kapsamında Kent Ormanı’nda paklık çalışması yapıldı. Gümüşhane Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı aktiflik kapsamında, ormanlık alanlarda yangın riski oluşturan yanıcı hususlar toplanarak tabiata ziyan vermeyecek biçimde bertaraf edildi. Aktifliğe kamu kurumlarının temsilcileri, Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık kısmı akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Ormanlık alanda yapılan paklık çalışmasıyla birlikte, iştirakçiler hem etraf şuuru kazandı hem de ormanların korunmasına direkt katkı sundu. Aktiflik sonunda öğrencilere, orman bakımı ve korunmasına yönelik teknik bilgiler de verildi. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme sunumlarında, yangın riskine karşı alınabilecek tedbirler, sürdürülebilir orman idaresi ve bakım çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, "Ormanları korumazsak hayatımızla oynarız. Bu hayat kaynağımız olan varlığı canımız üzere korumalıyız ve bunu sürdürebilmeliyiz. Zira gelecek jenerasyonlara de sağlıklı bir hava, sağlıklı toprak, sağlıklı su bırakmalıyız. Ormanlık alanda poşetler görmek, yapay hususları görmek hepimizi derinden üzüyor. Bu mevzuda şuurlu olmalıyız. Gençler, bizim geleceğimizin en büyük teminatı sizsiniz. Ormanlarımıza sahip çıkalım, pak tutalım ki bir daha tekrar o kullandığımız alana gelmeye yüzümüz olsun" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.