Rektör Polat’tan, Büyükelçilere ziyaret

Rektör Polat’tan, Büyükelçilere ziyaret

Yayın: 12.12.2018 20:11
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat; Özbekistan, Filistin ve Cibuti’nin Ankara Büyükelçilerini ziyaret etti.

Yapılan görüşmelerde 77 farklı ülkeden toplamda 6 binden fazla uluslararası öğrencisi bulunan Karabük Üniversitesinde eğitim alan Özbekistanlı, Cibutili ve Filistinli öğrencilerin durumları hakkında bilgiler verildi. Görüşmelerde ayrıca eğitim alanında yapılabilecek iş birliği konularında fikir alışverişinde bulunuldu.
İlk olarak Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ile bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Büyükelçi’ye Karabük Üniversitesinde eğitim alan Filistinli öğrenciler hakkında bilgi verdi.

Öğrencilerin Filistin’in ihtiyaçlarına yönelik bölümlere yerleştirildiğini söyleyen Rektör Polat, “Şu an Üniversitemizde okuyan öğrencilerin eğitimleri bitince ülkelerine dönüp yararlı olmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu. Önümüzdeki süreçte Filistin’den Karabük Üniversitesine gelecek olan 170 öğrencinin işlemlerinin hızlandırılması için Büyükelçi Mustafa’dan destek isteyen Rektör Polat, ayrıca Büyükelçi’yi Karabük Üniversitesine davet etti.

Filistin Büyükelçisi: Ülkemizde Türkiye mezunlarının görevlere geldiğini görünce gurur duyuyorum.
Filistin’de yurt dışı eğitimi konusunda Türkiye’nin popüler hale geldiğini söyleyen Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Filistin’deki üniversiteler ile Türkiye’deki üniversiteler arasında iş birliği yapma konusunda yardımcı olmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Ülkemizde Türkiye mezunlarının görevlere geldiğini görünce Türkiye’nin Filistin Büyükelçisi olarak gurur duyuyorum. Bu mezunlar iki ülke arasında elçilik görevi yapmaktadır. Ülkemizde bir Bakan Türkiye mezunu, birçok üst makamlarda Türkiye mezunu vardır.”

Filistin Büyükelçiliğinin ardından Özbekistan Büyükelçiliğine geçen Rektör Prof. Dr. Refik Polat, burada Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alisher Agzamkhodjaev ile bir araya geldi.

Özbekistan Büyükelçisi: Bize inanırsanız birlikte çok iyi işler yapacağımıza inanıyoruz.

Karabük Üniversitesi ve Rektör Prof. Dr. Refik Polat hakkında çok iyi şeyler duyduğunu belirten Büyükelçi Agzamkhodjaev, “Özbekistan üniversiteleri ile iş birliği yapmak istemeniz bizim için çok önemlidir. Özbekistan’da eğitim alanında çok büyük reformlar var, özellikle üniversite ve enstitüler ile ilgili yenilikler var. Amacımız Türkiye’deki yüksek eğitim kurumlarını Özbekistan’da tanıtmaktır. Türkiye üniversitelerinin Özbekistan’da şubeler açmasını istiyoruz. Bize inanırsanız birlikte çok iyi işler yapacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Görüşmede Karabük Üniversitesinde eğitim alan Özbekistanlı öğrenciler hakkında bilgiler veren Rektör Polat şunları kaydetti:

“Üniversitemizde mühendislik, uluslararası ilişkiler, işletme ve tıp alanlarında çok iyi eğitim veriyoruz. Ayrıca öğrencilerimizi her türlü yetiştirmeye çalışıyoruz. Sadece fakültedeki eğitimle sınırlı değil ayrıca Türk edebiyatı ve tarihi konusunda da eğitimler veriyoruz. Özbek üniversiteleri ile protokoller imzaladık ve bununla alakalı olarak ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz.”

Özbekistan’da fakülte açılması konusunda iletişime geçmek istediklerini aktaran Rektör Polat, “Mühendislik ve Sağlık Bilimleri olarak açabiliriz. İlk 2 yıl öğrenciler Özbekistan’da okurlar, sonraki 2 yıl Türkiye’de okurlar. Bunun kurulması için sizlerin katkısı çok önemlidir.” diye konuştu.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, son olarak Cibuti’nin Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi ile bir araya geldi.

Rektör Polat, Cibuti’deki ihtiyaçlara göre yüksekokullardaki teknik bölümlere öğrenci göndermek istediklerini belirten Büyükelçi Abdillahi’ye Karabük Üniversitesi olarak destek olacaklarını söyledi.

Görüşmelerde Karabük Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Öğr. Gör. Kerim Tanış da hazır bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Tarhan: “İnsanlara faydalı olan kişiler sağlıklı yaşlanmayı başarıyor”

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.05.2024 16:24
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, belli yaşa gelmiş bir kişinin diğer insanlara faydalı olduysa ve bundan zevk alıyorsa sağlıklı yaşlanmayı başardığını belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Tarhan, kronolojik, biyolojik ve psikolojik olarak 3 çeşit yaşlanma olduğunu kaydetti.

Tarhan, “Kronolojik yaşlanma nüfus kağıdındaki, biyolojik yaşlanma yaşamla beden ile ilgili, psikolojik yaşlanma da ruhsal yaşlanması kişinin. Yani kendini ruhen yaşlı hissetme yaşı diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kişinin kaliteli, güvenli bir yaşlanma süreci geçirmediği zaman, psikolojik olarak erken yaşlandığını kaydeden Tarhan, insan vücudunu “devlete”, beynini ise “hükümete” benzeterek, “Beynimiz iyi çalışmadığı zaman devletin bütün kurumları nasıl çalışmaz, burada da aynı şekilde böyle olunca bütün organlar bozulmaya başlıyor. Kişinin beyindeki yazılım bozuluyor aslında.” örneğini verdi.

Kişinin yaşam felsefesinin, hayata ve yaşlanmaya bakışıyla ilgili olduğunu aktaran Tarhan, yaşam felsefesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Tarhan, “Kişi, zihinsel ve duygusal yatırımını bedenine yaptıysa, vücudunda bir sivilce çıksa felaketleştirir hemen. Paraya yaptıysa ufak bir kayıpta felaketleştirir. Şöhrete yaptıysa, onunla ilgili bir şey yaşadığı zaman hemen felaketleştirir ve hızla çökmeye başlar, depresyona girer ve psikolojik yaşlanma hızla başlar. Kişinin sağlıklı, güvenli bir yaşlılık geçirmesi için de güvenli yaşlılığın temelleri çocuklukta atılıyor. Biz yaşlılık psikolojisi değil, yaşlanma psikolojisi demeyi daha çok tercih ediyoruz. Çünkü çocuk doğar doğmaz, yaşlanmaya başlıyor insanoğlu. Doğmayla birlikte kronometre işliyor, yaşlanıyor.” görüşlerini kaydetti.

– “Akıl keskinliği kılıç keskinliğinden daha keskindir”

Bilimdeki yeni gelişmelerin, insan beyninin yaşlanmasıyla ruhsal yaşlanmasının arasında nedensellik bağı olduğunu gösterdiğine işaret eden Tarhan, kişinin yaşam felsefesi sağlıklıysa hayatının son nefesine kadar kendisiyle barışık, mutlu ve üretken bir yaşlı olabildiğine değindi.

Tarhan, şu bilgileri paylaştı:

“Belli yaşa gelmiş bir insan birkaç kişiye bir şey öğretmekten, faydalı olmaktan müthiş zevk alıyorsa, sağlıklı yaşlanmayı başarmış demektir. Yaşlandıkça bazı beden yetilerimiz azalıyor. Hafıza biraz zayıflıyor, ataklık, girişimcilik azalıyor ama bilgelik ve ağırbaşlılık belirginleşiyor. Yani mantıklı, doğru düşünme, doğru karar verme, muhakeme gücü artıyor. Bilgi birikimi, tecrübe arıyor. Daha tutarlı, hoşgörülü, sabırlı oluyor bu kişiler. Büyük işler başaranlar fiziksel güç yerine zihinsel güce önem veren kişilerdir. Büyük işler bedensel güçten ziyade zihinsel güçlerle yapılıyor. Akıl keskinliği kılıç keskinliğinden daha keskindir, o da bilgeler de vardır, yaşlı bilgelerde. Bu sağlıklı psikolojik yaşlanma, bilgeleştiren yaşlılar olmayla çok yakından ilgilidir.”