Yenice’de Çevre Derneği Kuruldu

Yenice’de Çevre Derneği Kuruldu

Yayın: 03.01.2019 20:46
Paylaş:
A+ A-

İlçe ormanlarında katık atık bertaraf tesisi kurulması kararı üzerine oluşturulan Yenice Platformu dernekleşme kararı aldı. Yenice Çevre ve Doğayı Koruma, Turizmi Geliştirme Derneği (YENÇEV) adı altında faaliyet gösterecek derneğin kuruluş işlemleri tamamlandı.

Mustafa Akay başkanlığında kurulan dernek yönetiminde, Cevdet Abaoğlu başkan yardımcısı, Cemal Karakaş başkan yardımcısı, Sedat Çakıl sayman, Naim Emdi yazman, Dilek Kocabaş basın sözcüsü olarak görev üstlendiler. Muzaffer Şık, Mücahit Toprak, İsmet Cebecioğlu, Mehmet Turgut, Fahri Elieyioğlu ve Tuncay Arslan da üye olarak görev yapacaklar.

Derneğin amacı; doğanın, doğal ve kültürel kaynakların korunmasına yönelik çalışmalarla, ilçe merkezi ve köylerde bulunan akarsular üzerinde tahribat yaratacak faaliyetleri engelleme ve halkı bilinçlendirmek üzerine oturtuldu.

Dernek yönetimi, Yenice’de ve il merkezinde yaşayan herkese üyelik çağrısında bulunurken bir de manifesto yayınladı. Yayınlanan, manifesto da ” Derneğimiz partiler üstüdür. Her siyasi partiye eşit mesafededir. Bir siyasi partinin yanında, diğerinin karşısında değildir. Kucaklayıcıdır. Amaçları doğrultusunda tüm siyasi partilerden ve toplumun diğer katmanlarından katkı bekler. Yenice’nin tanıtımı ve doğal güzelliklerinin korunması adına topluma önderlik eder. Bu bağlamda da Yenice’de birliği, beraberliği sağlamayı hedefler” denildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.