“Sıfır Atık” bilgilendirme toplantısı yapıldı

“Sıfır Atık” bilgilendirme toplantısı yapıldı

Yayın: 18.01.2019 20:26
Paylaş:
A+ A-

Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, Vali Yardımcısı Barboros Baran, KBÜ Rektör Yardımcısı Mustafa Yaşar, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı J. Albay Ali Sefa Yılmaz, Belediye Başkanları ve temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve çalışanlarının katıldığı bilgilendirme toplantısında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesi hakkında bilgiler verildi.

Geri dönüşüm, çevre duyarlılığı, atıkların depolanmasının çevreyi olumsuz etkilemesi, Sıfır Atık Projesi’nin ekonomiye kazandırdıkları ile ilgili konuların anlatıldığı toplantıda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde görevli Kimyager Dilek Çimen Eren tarafından Sıfır Atık Projesi ile ilgili sine vizyon gösterimi ve sunumun yapıldı.

Kamu kurumlarında, hem de evlerde bir atık kültürü oluşturulması gerektiğini ifade eden Vali Gürel, “Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Koordinasyonu ile ülkemiz genelinde sıfır atık projesi başlatılmıştır. İlimizde de sıfır atık çalışmalarına başlanmış olup, geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum tarafından da Safranbolu ilçemiz “Sıfır Atık” projesinde pilot bölge ilan etmişti. Biz önce valiliğimiz de bu işi başlattık ve Valilik Hizmet Binamızın katlarına sıfır atık geri dönüşüm kutularımızı koyduk. Bizim Sıfır Atıkla ilgili kaybedecek vaktimiz yok, bir an önce bu konuda yol almak durumundayız. Sizlerin gayretleriyle, çalışmalarıyla sıfır atık projesinde büyük bir yol alacağımıza inanıyorum. Öncelikli olarak kamu kuruluşları, okullar, hastaneler, üniversite, AVM’ler, işhanları, büyük siteler, işletmeler gibi insanların yoğun yaşadığı yerlerden başlanacak ve evlere doğru devam edecek. Kamu personeline, çalışanlara, öğrencilere ve halkımıza sıfır atıkla ilgili eğitimler verilerek aydınlatma işi sağlanacak ve Belediye Başkanlıklarımız da ayrı ayrı biriktirilen atıkların toplanmasını ve geri dönüşümünü sağlayacak tedbirler alacak” diye konuştu.

Vali Gürel’in yaptığı konuşmanın ardından Karabük Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz tarafından sıfır atık projesi ile ilgili yapılan ve yapılması planlanan projeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.