Safran Tarlalarına 80 Bin Turist

Safran Tarlalarına 80 Bin Turist

Yayın: 11.11.2019 22:03
Paylaş:
A+ A-

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisini görmek için 40 günde 80 bin ziyaretçi geldi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisini görmek için 40 günde 80 bin ziyaretçi geldi.
Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan ve kilosu 30 bin liradan satılması dolayısıyla “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran bitkisi, Amerika’dan, İran’a kadar dünya ve Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi ağırlıyor.İlçede, 12 çiftçi tarafından 30 dekar alanda ağustos ayında ekimi yapılan, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safranın, kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı oluyor.
Ekonomik, sağlık, kozmetik gibi birçok alanda katkısı olan safran, Safranbolu’nun turizmine de katkı sağlıyor. Yılda bir milyonun üzerinde turist ağırlayan Safranbolu, artık safran tarlalarıyla da yeni bir turizm destinasyonu kazandı.

“Yaklaşık 75-80 bin kişi geldi”
Safran çiftçisi İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, hasadın son dönemlerinde olduklarını söyledi.
Güzel bir hasat dönemi geçirdiklerini ifade eden Yılmaz, “Çiçeklenme yavaşlamaya başladı, herhalde bu hafta son çiçekleri toplarız. Son 3 hafta çok güzel gitti, çiçek verimli geçti, zaman zaman toplamayı yetiştiremediğimiz günler oldu” dedi.

Her yıl ziyaretçi sayısında artış olduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
“Yaklaşık 75-80 bin kişi geldi, çünkü çok yoğundu bu sene ziyaretçi sayısı. Yerli ve yabancı çok kişi geldi, özellikle kendi bölgemizden de çok insan geldi. Buraya ağırlıklı olarak Uzakdoğulular geliyor, Avrupalı turistlerimiz vardı, Amerika’dan, Kıbrıs çok geldi, Endonezya ve Araplar geliyor.”
Hasadın ardından ot temizleme, arık çapalama işleri yaparak toprağı kışa hazırlayacaklarını anlatan Yılmaz, “Merak eden insanlar var halen daha geliyorlar. Çiçeğimiz var ama görsel olarak artık yok” diye konuştu.

10 kilodan fazla safran
Safran üzerine birçok araştırmalar yapıldığını vurgulayan Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de şu anda 3-4 üniversite safran üzerine çok çalışıyor, sürekli tahlil ve analizlerini yapıyor. Genelde kanser hastalığı, gözdeki sarı noktada, depresanda, alzheimerde çok kullanılıyor. Sakinleştirici olarak kullanılıyor. Bunun üzerine daha çok bilimsel araştırmalar yapılıyor.”

20 dönümlük arazide ekim yaptıklarını, gelecek yıl bunun daha da artırılacağını kaydeden Yılmaz, “Dönemini tamamlayan yerimiz var onları sökeceğiz. 1’e 7-8 yavru atıyor. Diktiğimizde de bir o kadar daha geniş alana dikmek zorundayız. Önümüzdeki yıl daha geniş alana dikim yapacağız. Bu yıl 10 kilonun üzerinde ürün aldık. Hava çok iyi gitti. Daha toplamaya devam ettiğimiz için istediğimizin biraz daha üzerinde oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Öğrencilerden Sosyalfest Altın Sponsoru İş İnsanı Şefik Yılmaz Dizdar’a Ziyaret

Yayın: 07.05.2024 10:18
Paylaş:
A+ A-

Türkiye’nin Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in Altın Sponsorlarından İş İnsanı Şefik Yılmaz Dizdar, Sosyalfest’te yürüttükleri projeleri ile finale kalan Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi.

Türkiye’nin Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’te finale kalan Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri, Sosyalfest’in Altın Sponsorlarından Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı İş İnsanı Şefik Yılmaz Dizdar’ı ziyaret etti.

Karabük Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Şahin ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dürdane Yılmaz Güven’in eşlik ettiği ziyarette, Sosyalfest’te finale kalan Sosyoloji Bölümü öğrencileri, İş İnsanı Şefik Yılmaz Dizdar’a projelerini anlatarak, projenin geliştirilebilecek yönleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Rektör Danışmanı Yılmaz, festivale katkılarından ve iş birliklerinden dolayı Şefik Yılmaz Dizdar’a teşekkürlerini iletti. Öğrenciler, Sosyalfest’te yürüttükleri projeleri hakkında konuşarak, projenin kapsamına ve detaylarına dair bilgi verdi. İş insanı Şefik Yılmaz Dizdar da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tür projelerde her zaman öğrencilerin yanında olduğunu söyledi.