Değirmenci “Kıdemde Kazanılmış Haklardan Taviz Verilmemeli”

Değirmenci “Kıdemde Kazanılmış Haklardan Taviz Verilmemeli”

Yayın: 26.06.2020 13:16
Paylaş:
A+ A-

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, kıdem tazminatının çalışanlar için hayati önemde bir uygulama olduğunu, bu nedenle mevcut kıdem tazminatı uygulamasındaki kazanılmış haklardan geriye gidişe müsaade edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla çalışma hayatının yeniden gündemine oturan kıdem tazminatı uygulamasına ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Değirmenci, “Hali hazırda uygulamada olan kıdem tazminatı, emekçilerin geleceğini garanti altına alması, iş güvencesi sağlaması, çalışanların hayallerini gerçekleştirebilmesi gibi daha birçok faktörü beraberinde getiriyor. Bu nedenle mevcut kıdem tazminatı uygulamasından geriye gidiş olmayacak şekilde tüm emekçilerin kıdem tazminatı alabildiği bir sistemi kurgulamamız gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.

“Bir düzenleme yapılacaksa bu işçiden, emekçiden yana olmalıdır” diyen Değirmenci,  “Kıdem tazminatının milyonlarca çalışanı ilgilendiren çok geniş kapsamlı bir uygulama olduğu göz önüne alındığında, işçi-işveren-hükümet üçgeninde ortak akıl mekanizmasının çalıştırılması büyük önem taşıyor. Emekçiler olarak beklentimiz, adil, herkesin kıdem tazminatı alabildiği, kazanılmış haklardan geriye gidişin olmadığı bir sistemin hayata geçirilmesidir” diye konuştu.

“ÇALIŞANLARIN ENDİŞELERİ GİDERİLMELİDİR”

Emekçi kesimin ‘kıdem tazminatımız elden gidiyor mu’ şeklinde diken üstünde olduğunu kaydeden Değirmenci, “Kıdem tazminatında çalışanların kaygılarını giderecek, beklentilerini karşılayacak, hayallerine giden yolun üzerindeki engelleri kaldıracak bir sistemin olması en büyük beklentimizdir” ifadelerini kullandı.

“Kıdemde kazanılmış hakların kaybedilmesi bir kenarda dursun, yapılacak düzenlemelerle kıdem tazminatı uygulamasının çalışanlar adına daha da ileriye taşınması gerekmektedir” diyen Değirmenci, “İlla bir düzenleme yapılacaksa öncelik kazanılmış hakların korunmasıdır. Aynı şekilde kıdem tazminatının tüm çalışanları içerisine alan kapsamlı bir tazminat modeli haline gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeni mağduriyetler ortaya çıkarmayan bir sistemin sosyal diyalog kanalıyla geliştirilmesi gerekmektedir” diyerek kazanılmış hakların korunmasının büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ortaokul öğrencisi, bitki özlerinden ekmeğin küflenmesini geciktiren katkı maddesi üretti

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 08:00
Paylaş:
A+ A-

ZONGULDAK (AA) – Zonguldak'ta ortaokul öğrencisi, bitki özlerinden ekmeklerin küflenmesini geciktirecek doğal katkı maddesi üretti.

Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisine dair araştırma yaptı.

Araştırma ve deneylerinde bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiğini tespit eden Yangın, öğretmeniyle yürüttüğü çalışmalar sonucu bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başardı.

Aynı özleri kullanarak doğada yüzde 100 çözünebilen ambalaj da yapan Yangın, “Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim” projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali'nde birinci oldu.

Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Yangın, gazetecilere, elde ettiği başarıdan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Küflenme sorunuyla ilgili çalışma yapmak istediğini belirten Yangın, “Bazı bitkilerin özünü çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleri kahverengi cam şişelerde +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım.” diye konuştu.

– “Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü haftada küflenmeye maruz kaldı”

Yangın, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak her hafta ne kadar küflenip küflenmediğini kontrol ettiğini, daha sonra da verileri grafik haline getirdiklerini aktardı.

Bitki özlerinin çeşitli sürelerde küflenmeyi geciktirdiğinden bahseden Yangın, 4'üncü hafta başlarında küflenmeye maruz kalan ot çayı özütü katkılı ekmekte en uzun süreli koruma sağlandığını anlattı.

Yangın, ekmeklerin daha uzun süre muhafazasını sağlamak için biyobozunur gıda ambalajı yaptıklarına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içinde iki hafta bekletip ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde küflenme yaşanmazken, katkısız ambalajdaki dilimde küflenme en fazla oldu.”