Değirmenci “Kıdemde Kazanılmış Haklardan Taviz Verilmemeli”

Değirmenci “Kıdemde Kazanılmış Haklardan Taviz Verilmemeli”

Yayın: 26.06.2020 13:16
Paylaş:
A+ A-

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, kıdem tazminatının çalışanlar için hayati önemde bir uygulama olduğunu, bu nedenle mevcut kıdem tazminatı uygulamasındaki kazanılmış haklardan geriye gidişe müsaade edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla çalışma hayatının yeniden gündemine oturan kıdem tazminatı uygulamasına ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Değirmenci, “Hali hazırda uygulamada olan kıdem tazminatı, emekçilerin geleceğini garanti altına alması, iş güvencesi sağlaması, çalışanların hayallerini gerçekleştirebilmesi gibi daha birçok faktörü beraberinde getiriyor. Bu nedenle mevcut kıdem tazminatı uygulamasından geriye gidiş olmayacak şekilde tüm emekçilerin kıdem tazminatı alabildiği bir sistemi kurgulamamız gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.

“Bir düzenleme yapılacaksa bu işçiden, emekçiden yana olmalıdır” diyen Değirmenci,  “Kıdem tazminatının milyonlarca çalışanı ilgilendiren çok geniş kapsamlı bir uygulama olduğu göz önüne alındığında, işçi-işveren-hükümet üçgeninde ortak akıl mekanizmasının çalıştırılması büyük önem taşıyor. Emekçiler olarak beklentimiz, adil, herkesin kıdem tazminatı alabildiği, kazanılmış haklardan geriye gidişin olmadığı bir sistemin hayata geçirilmesidir” diye konuştu.

“ÇALIŞANLARIN ENDİŞELERİ GİDERİLMELİDİR”

Emekçi kesimin ‘kıdem tazminatımız elden gidiyor mu’ şeklinde diken üstünde olduğunu kaydeden Değirmenci, “Kıdem tazminatında çalışanların kaygılarını giderecek, beklentilerini karşılayacak, hayallerine giden yolun üzerindeki engelleri kaldıracak bir sistemin olması en büyük beklentimizdir” ifadelerini kullandı.

“Kıdemde kazanılmış hakların kaybedilmesi bir kenarda dursun, yapılacak düzenlemelerle kıdem tazminatı uygulamasının çalışanlar adına daha da ileriye taşınması gerekmektedir” diyen Değirmenci, “İlla bir düzenleme yapılacaksa öncelik kazanılmış hakların korunmasıdır. Aynı şekilde kıdem tazminatının tüm çalışanları içerisine alan kapsamlı bir tazminat modeli haline gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeni mağduriyetler ortaya çıkarmayan bir sistemin sosyal diyalog kanalıyla geliştirilmesi gerekmektedir” diyerek kazanılmış hakların korunmasının büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.