“Karadeniz’in Zeugması”na Ziyaretçi Yoğunluğu

“Karadeniz’in Zeugması”na Ziyaretçi Yoğunluğu

Yayın: 21.07.2020 00:24
Paylaş:
A+ A-

MÖ 1. yüzyılda kurularak MS 8. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin edilen ve “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti’nde ziyaretçi yoğunlu yaşanıyor.
2003’te başlatılan kazı çalışmaları Kastamonu Müzesi başkanlığında Dr. Öğr. Üyesi Ersin Çelikbaş’ın koordinatörlüğünde sürdürülürken, at, fil, panter, geyik gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaikler gün yüzüne çıkarıldı. Korona virüs (Covid-19) tedbirlerinde normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte ziyaretçilerini ağırlayan Hadrianaupolis Antik Kenti, yoğun ilgi görmeye başladı.
Kazı başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ersin Çelikbaş, normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte ziyaretçileri ağırlamaya başladıklarını söyledi.
Başta turlar olmak üzere birçok ziyaretçinin antik kenti görmeye geldiğini ifade eden Çelikbaş, “Burası, Anadolu için çok önemli bir nokta. Hadrianaupolis, milattan önce 1. yüzyılda başlayan ve günümüze kadar devam eden tarihi süreci gösteren en önemli unsur” dedi.
Kazıların devam ettiğini ifade eden Çelikbaş, “Diğer yandan da ’Kilise-B’ dediğimiz alanın üzeri kapatılarak, tabanlarındaki mozaikler sergilenmeye başlandı. Bunun yanında 14 dağınık kamu yapısı ve diğer tür yapılar gezilebiliyor. Bir süre önce başlayan normalleşme süreciyle birlikte ziyaretçilerimizi ağırlamaya başladık. İnsanlar gerçekten çok ilgili ve meraklılar. Bu da bizleri mutlu ediyor. Gelen ziyaretçilerimize antik kent hakkında detaylı bilgi veriyoruz. İnsanların bu güzel eserleri gelip yerinde görmelerini istiyoruz” diye konuştu.
Çelikbaş, Hadrianaupolis Antik Kenti’ne girişlerin ücretsiz olduğunu sözlerine ekledi.
Eskipazar ilçesinin 3 kilometre doğusunda bulunan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde, iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar yer alıyor.
Birçok hayvanın tasvir edildiği antik kentteki kazı çalışmalarında ayrıca kaya mezarı içinde iskeletler, antik döneme ait para, kemik toka ve bir unguentarium (gözyaşı şişesi), 2. yüzyıla ait mezar, 1800 yıllık adak levhası bulunmuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gürsoy Vakfı “Erbap” projesiyle yeni ustalar yetiştiriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kültürel mirasın korunması adına çalışmalar yürüten Gürsoy Vakfı, “Erbap” projesiyle sektöre alanında yetişmiş genç yetenekler kazandırıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Gürsoy Grup bünyesindeki Güryapı İnşaat ve Restorasyon AŞ, kültürel mirasın korunması ve yaşatılması adına önemli projeler yürütmeye devam ediyor. Alanlarında uzmanlaşmış kişilerin deneyimlerini genç yeteneklerle paylaşmasına olanak sağlayacak olan proje, mayıs ayında alacağı başvurular ile sektöre yeni yetenekler kazandırma fırsatı sunacak.

Vakıf, kültürel dokuyu koruyan ve gelecek nesillere aktarımı sağlayan sosyal sorumluluk projelerinde “liyakata” odaklanıyor.

Usta-çırak ilişkisiyle uzmanlar gençlere kariyerleri için teknik detayları, geleneksel işçiliği, tarihi dokuyu koruyarak hassas restorasyon becerilerini geliştirmeyi öğretecek.

Proje kapsamında Gürsoy Grup bünyesinde bulunan Güryapı şantiyelerindeki atölyelerde, üniversitelerin restorasyon bölümlerindeki gençlere staj imkanı sunulacak. Atölyelerde staj gören gençler, mesleki becerilerini geliştirirken aynı zamanda staj sonrası iş olanakları ile sektörde yer bulma fırsatı da elde edebilecek.

Hem yurt içi, hem de yurt dışı atölyelerde staj gören gençler farklı iş deneyimleri kazanarak, uluslararası alanda kendilerini geliştirme imkanı bulacak.