Hedef “Büyük Göztepe Tümülüsü’nü” Turizme Kazandırmak

Hedef “Büyük Göztepe Tümülüsü’nü” Turizme Kazandırmak

Yayın: 14.12.2021 19:34
Paylaş:
A+ A-

(İHA) UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde FrigUygarlığı’nın kalıntılarının olduğu Büyük Göztepe Tümülüs’ünde hedef arkeolojik seyir noktasında destinasyon yaparak turizme katkı sağlamak.
Osmanlı’nın yaşantısı, şehir hayatı ve mimarisini yansıtması dolayısıyla “Osmanlı’nın parmak izi”, “Açık hava müzesi”, “Korumanın başkenti”, “Kendini koruyan kent” gibi unvanlarla anılan Safranbolu’da, 7. yüzyıla ait olduğu düşünülen Büyük Göztepe Tümülüs’ü önemli bir turizm destinasyonu olacak. Safranbolu’nun Göbeklitepesi olarak görülen Büyük Göztepe Tümülüsü’nde temizleme ve tıraşlama çalışmaları devam ediyor. Tarihi ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, ölen kişilerin kullandığı ve kendisine hediye edilen çeşitli eşyalar ile mezarların çıkarıldığı tümülüste çalışmalar tamamlandıktan Frig Uygarlığının tarihini yerinde inceleme fırsatı yakalayacak.
İHA muhabirine konuşan Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, “Bu Tümülüs Safranbolu’nun Göbeklitepesi olarak biliniyor. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolumuzda Osmanlı Devleti’nden kalma eserler çok. Burada 3 bin yıl öncesine ait bir FrigUygarlığı’nın kalıntısı” dedi.
Türköz, yağmur ve kar gibi doğal olaylardan korunması amacıyla Büyük Göztepe Tümülüs’ün üzerinin kapatıldığını söyledi.
İl Özel İdaresi tarafından temizlenme ve tıraşlanma çalışmalarının yapıldığını dile getiren Türköz, “Hedefimiz arkeolojik seyir noktasında bir destinasyon yapmak bu bölgeyi. Onun için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Türköz, proje bittiğinde Safranbolu’yu gezen yerli ve yabancı turistlerin buraya gelip FrigUygarlığı’nın tarihini incelemiş olacaklarını aktardı.

Yorumlar

  1. Gönderen

    Bir yanlışlık olmalı. Frigler çok daha eski bir uygarlık değil mi? Haberde Göztepe Tümülüsü’nün 7. yüzyıla ait olduğu söylenmiş. Herhalde başına Milattan Önce ibaresinin konulması unutulmuş. Tümülüste çıkan mezarlarda yatan kişiler hakkında bilgi var mı acaba? Yazılı birşeyler çıktı mı? Yada çıkan eşyalardan bir tahmin yürütüldü mü? Yıllardan beri kazıkıyor, hakkında doğrudürüst bilgi içeren haber yapılmıyor. Çevresinde de yapılar mı? Tümülüsü yapanlar o civarlarda yaşamışlardır muhakkak. Aydan gelip tümülüsü yapıp gitmediler ya. Çevrede inceleme kazısı yapılsa yaşam alanları çıkar muhtemelen. Safranbolu’da başka tepeler de var. Onlar da da kazılacak mı?…

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.