Yılmaztürk;‘İl Genelinde 972 Camimiz Bulunuyor’

Yılmaztürk;‘İl Genelinde 972 Camimiz Bulunuyor’

Yayın: 12.01.2022 22:23
Paylaş:
A+ A-

(Haber Merkezi)Vali Fuat Gürel, kurum denetimleri kapsamında Vali Yardımcısı Ahmet Sami Meram ve İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte Karabük İl Müftülüğünü ziyaret ederek 2021 yılında yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk’ten brifing aldı.

İl Merkezi ve ilçelerimizdeki kadrolu ve sözleşmeli personel durumu hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan İl Müftüsü Yılmaztürk, “Karabük Merkez ve köyleri ilçeler merkez ve köyleri de dâhil olmak üzere il genelinde 972 camiinin bulunduğunu, vatandaşlarımıza usulüne uygun olarak, Kur’an-ı Kerim ve anlamı,  İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarını, namaz sureleri ve dualarını ezberletip, uygulamalı olarak öğretmek amacıyla açılan kuran kurslarında toplam 100 öğretici ile bin 730 kursiyerin yer aldığını ifade etti.

4-6 Yaş Kur’an Kurslarımızda 639 Öğrencimiz Bulunmaktadır.

Eğitim hizmetleri hakkında da bilgiler veren Yılmaztürk, 4-6 yaş grubu Kur’an Kurslarımızda Karabük il genelinde 36 kursta 44 öğreticinin görev yaptığını bu kurslarda 639 öğrencinin eğitim aldığını belirtti.

8 adet Hafızlık Eğitim Kursu bulunduğunu, kurslara 212 öğrencinin devam ettiğini yine bu kurslarda 21 öğreticinin bulunduğunu kaydeden Yılmaztürk, Çevrimiçi Kur’an Kurslarına devam ettiklerini,  8 Kurs ve 8 öğreticinin 87 öğrenciye çevrimiçi olarak hafızlık eğitimi aldığı söyledi.

Camilerde açılan Kur’an Kurslarında 14 öğreticinin toplam 216 öğrenciye kurs verildiğini ifade eden Yılmaztürk, Yaz Kur’an Kurslarına ise 908 öğreticinin katıldığını 8 Bin 730 kişinin kurslardan faydalandığını kaydetti.

2021 yılı içerisinde Kuran Kursu Öğreticileri Eğitim Seminerleri, Hafızlık Tespit Sınavı, İlçe Müftüleri ile İstişare Toplantıları, Personel Toplantıları, önemli gün ve haftalarla gündeme ilişkin mevlit programlarının icra edildiğini kaydeden Yılmaztürk, Safranbolu 125. Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı ile Karabük Organize Sanayi Bölgesi Camilerinin temellerinin atıldığını, Karabük Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanlığı ile Karabük Kent Merkezine Camii Yapım protokolünün imzalandığını söyledi.

Covid-19 tedbirlerine bağlı olarak 2021 yılında Hac ve Umre ziyaretlerinin gerçekleştirilemediğini kaydeden Yılmaztürk, 2021 Kasım ayından itibaren Kudüs Turları Organizasyonu başlatılmış olup, kayıtların alınmasına devem edildiğini sözlerine ekledi.

Gençliğe Değer Projesi hakkında bilgiler veren İl Müftüsü Yılmaztürk, proje kapsamında 7 bin 322 gence ulaşıldığını, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak seminer konferans ve söyleyişiler düzenlediklerini ifade etti.

“Alo 190 Dini Soruları Cevapla Hattı” kurduklarını, vatandaşlarımızdan gelen soruları mesai saati içerisinde cevapladıklarını kaydeden Yılmaztürk, 2021 yılında İl Müftülüğünce 40, İlçe Müftülüklerince 45 nikâh kıyıldığını, yeni evlenecek çiftlere ise “Evliliğe İlk Adım” Seminerleri düzenlediklerini kaydetti.

2021 yılında 2442 kişinin online olarak vekaletle kurban kesimi organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaztürk, 189 hisseli 27 büyükbaş hayvan kesimi gerçekleştirilerek Müftülük personeli ile dağıtımının gerçekleştirildiğini kaydetti.

İdlib’te savaş mağduru aileler için inşa edilen briket ev desteğine 86 Bin ₺ bağışlandığını ve 14 ev yapıldığını, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden 13 öğrenciye ise tablet desteğinin sağlandığını ifade eden Yılmaztürk, Afrika ülkelerinden Zimbabve’de 186 Bin ₺ harcama yaparak bir su kuyusu açıldığını, Kastamonu ve ilçelerinde yaşanan sel felaketinde afetzedelerin yaraların sarılması için bir tır insani yardım malzemesinin bölgeye gönderildiği kaydeden Yılmaztürk, ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileri ile yardıma muhtaç ailelere 49 Bin 290 ₺ nakdi ve gıda yardımı yaptıklarını, 2021 yılı içerisinde 967 Bin 52 ₺ yardım gerçekleştirildiğini belirtti.

İl Müftülüğümüzün ilimiz genelindeki cami ve Kur’an Kurslarının vatandaşlarımızın hizmetine açık tutulması ve bu mekânlarda halkımıza doğru dini bilgi aktarılması için görev yaptığını ifade eden Vali Gürel, “Halkımızın yüce dinimizi en iyi  şekilde öğrenmesi ve uygulaması sosyal hayatımızda çok önemli yer tutmaktadır. Ben yaptıkları çalışmalardan dolayı İl Müftümüz başta olmak üzere Din görevlilerimize ve Türk Diyanet Vakfı çalışanlarına teşekkür ediyorum, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.” dedi.

 

2 kişi görüş bildirdi

  1. asılar koruyorsa

    Son dakika: Kritik Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Bakan Koca Bilim Kurulunda alınan kararları videolu mesajla duyurdu. Bilim Kurulu sonrasında Türkiye’de uygulanan bazı uygulamalarda değişikliğe gidildi. Yeni kararla birlikte aşısı tam olan ve hatırlatma dozlarını eksiksiz yaptırmış kişiler için karantina zorunluluğu kaldırıldı. Bir önemli karar da PCR testleri için alındı. Türkiye’de artık semptom göstermeyen hastalara PCR testi uygulanmayacak. İşte detaylar.

    madem asılar koruyorsa neden sokakta maske takıyor ınsanlar..

  2. camıler luks ve çok maşallah

    camılerımız çok maşallah ama kuran okumayı bılen çok az malesef.çocuklar ıslamın şartını bile bılmıyor.gençlık avrupaya gitmeye çalısıyor.bır an önce ülkeden kaçmak cıkmak ıstıyor ..çamılerın çok olduğukadar din eğitimi de çok olsa ne güzel olurdu..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Güven Hastanesi’nden “Avrupa’nın obezite oranı en yüksek ülkesi Türkiye” değerlendirmesi

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. İbrahim Demirci, 18 Mayıs Avrupa Obezite Günü kapsamında, Dünya Sağlık Örgütü'nün obeziteye ilişkin son verilerini değerlendirerek uyarılarda bulundu.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirci, obezite ve obeziteyle ilişkili hastalıkların her yıl katlanarak arttığını belirtti.

Demirci, özellikle çocuklarda obezite sıklığının erişkinlere göre daha hızlı arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Henüz toplum olarak sağlıklı yaşam için beslenmenin ve egzersizin önemini tam kavrayamadık. Genel olarak, yüksek kalorili besleniyoruz. Yemek yemek bizim için hobi ve eğlence niteliğinde. Arkadaşlarımızla, dostlarımızla buluştuğumuzda planlarımızı yemek üzerine kuruyoruz. Vakit geçirirken, yemek yemeyi seviyoruz. Seçeneklerimiz arasında birlikte yürüyüş yapmak çok fazla tercih edilmiyor. Hala, toplumumuzun bazı kesimlerinde kilolu insanların daha sağlıklı olduğu düşünülmekte. Kültürün, geleneklerin ve adetlerin etkisiyle toplumumuz yemekle arasına mesafe koyamıyor.

– Endokrin bozucu kimyasallar obeziteye yol açıyor

Son zamanlarda tüm dünyada miktarı artan endokrin bozucu kimyasalların da obeziteyi tetiklediğini vurgulayan Demirci, işlenmiş ve hazır gıdalar konusunda uyarılarda bulundu.

Demirci, endokrin bozucu maddeler arasında, solunan hava, içilen su ve yenilen gıdalarla vücuda giren ve biriken, endokrin sistemini olumsuz etkileyen ve bu etkilerini nesilden nesile aktarabilen kimyasal maddeler olduğuna işaret ederek, “Endokrin bozucu kimyasallardan tamamen uzak kalmak mümkün olmasa da sağlıklı ürünler tüketerek ve hayatımızda plastik kullanımını minimuma indirerek en azında bu zararlı kimyasallara maruziyetimizi elimizden geldiğince azaltmamız gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu.

Obezite sıklığının tüm dünyada hızla artığına ve son 20 yıldır obezite artışını durdurabilen bir ülke olmadığına vurgu yapan Demirci, eğer obezite sıklığındaki artış önlemez ise 2035'te dünya nüfusunun yarısından fazlasının kilo fazlalığı ve yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalacağını ifade etti.

– “Obezite artış hızı 5-19 yaş arası çocuk ve gençlerde, erişkinlere göre neredeyse 2 kat daha yüksek”

Demirci, sağlık verilerine bakıldığında durumun iç açıcı olmadığının altını çizerek, “Yıldan yıla daha kötüye doğru gidiyor. Dünya Sağlık Örgütü 2023 verilerine göre tüm dünyada obezite sıklığı yüzde 14 civarında. Bu yüzdeye, kilo fazlalığı olanları da eklediğimizde yüzde 38'e ulaşıyor. Artış hızı durdurulamaz ise 2035'te dünya nüfusunun yarıdan fazlası kilo fazlalığıyla mücadele etmek zorunda olacak. Ayrıca dikkat çekmek istediğimi önemli bir nokta, obezite artış hızı 5-19 yaş arası çocuk ve gençlerde, erişkinlere göre neredeyse 2 kat daha yüksek. Çocukluk çağı obezitesi de günümüzde bir tehlikeli boyuta ulaşmış durumda.”

Türkiye açısından durumun biraz daha ciddi boyutta olduğuna vurgu yapan Demirci, “Türkiye İstatistik Kurumu 2022 verilerine göre ülkemizde kilo fazlalığı yüzde 35.6, obezite sıklığımız ise yüzde 20.2. Verilere göre Avrupa'nın obezite oranı en yüksek ülkesiyiz.” bilgisini paylaştı.

Obeziteye karşı başarılı mücadele etmek için farkındalığın artması gerektiğini belirten Demirci, obeziteyle mücadelenin “ülke politikası” olarak benimsenmesi ve sosyal yaşamın sağlığını ön planda tutacak şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkati çekti.