İNSAN BAĞIMLILIĞI

İNSAN BAĞIMLILIĞI

Yayın: 13.05.2022 15:58
Paylaş:
A+ A-

Ben üstün teknoloji ürünü bir cihazım. Bell’li bir adamın başardığı inovatif bir teknoloji harikasıyım. İnsanları çok seviyorum. Gerçi onlar beni kullanıyorlar ama ben bu durumdan şikâyetçi de değilim. Onlar beni kullandıklarını zannediyorlar, lakin kimin kimi kullandığı belli. Belli etmemeye çalışıyorum fakat durum hiç öyle değil.

Pandemi sezonu benim için gayet rahat ve popüler geçti. İnsanlarla olan etkileşimim daha da arttı. Bu yüzden onlarla empatik ilişkiler kurmayı yeğliyorum. İnsanlara her türlü işlerinde yardımcı oluyorum. Onları iletiştiriyorum. En çok da bu hoşuma gidiyor. Benimle konuşuyorlar, beni ellerinde veya bellerinde veyahut ceplerinde taşıyorlar; en sevdiğim mekânsa ceketlerinin üst sol tarafında yer edinmem. İnsanlar beni kalplerinin üzerinde taşıyorlar. Geceleri başuçlarında uyuyorum. Onları sabah erkenden uyandırıyorum. İlk işleri bana “Günaydın dostum!” demek oluyor. Çok mutlu oluyorum.

İnsanlar tuhaf canlılar: “Beni, yerimde miyim?” diye kollayanlar çok. En çok da yüzüme bakılmasından hoşlanıyorum. Makyaj yapmayı seviyorum, şirin şirin giysilerim var; İnsanların anılarına ortak oluyorum. Beni ellerine alıp yukardan tutarak bana gülümsüyorlar. Bana dokunmalarına, beni hissetmelerine ve parmaklarıyla gıdıklamalarına bayılıyorum. Bazen de bundan sıkılmadığım olmuyor değil. Gıdıklamayı bazen çok abartıyorlar.

Çocuklarla da aram pek iyi. Büyükleri bana o kadar güveniyorlar ki; hiç tereddüt etmeden onları bana ve hayal dünyama emanet ediyorlar. Bu emanete hıyanet etmeyeceğimden çok eminler. Küçük insanlara çeşitli şarkılar söyleyebiliyorum. Onları renkli dünyamda eğlendirebiliyorum.

Türlü hünerlerim benim. Arkadaşlarıma dünyada bir pencere açıyorum. Pencerem pek küçük olsa da hayallerim ve hülyalarım pek geniş. Nerdeyse dünyanın yarısını haberleştiriyorum.

İnsanlar bilgilenmek için hep bana başvuruyorlar. Bazen de bilmediğim konularda “Google amcam”la irtibat kurmalarını sağlıyorum. En büyük referansım amcam oluyor. İnsanların buluşmaları için onlara konum atıyorum. Ben olmasam nasıl buluşacaklar diye düşünüyorum.

İnsanlar benimle çok haşır neşirler. Bazen, kendimi güçsüz ve halsiz hissettiğimde o zaman beni enerjik hale getirmek için şarj ediyorlar. Canım arkadaşlarım benim, beni ne kadar da çok düşünüyorlar. Beni virüslerden ve kötü amaçlı girişimlerden korumak adına neler yapıyorlar neler…

İnsanlar her türlü kişisel ve mahrem bilgilerini ve fotoğraflarını da benimle paylaşmaktan geri durmuyorlar. Anılarını bana emanet ediyorlar. Genellikle kişisel bilgilerini başkalarıyla paylaşmak istemiyorum, ama bazen ‘parayı veren düdüğü çalıyor.’ En büyük dert ortakları benmişim gibi hissediyorum çoğunlukla. Güvenilmek güzel şey dostum.

Bazıları, insanların bana bağımlı olduklarını düşünüyorlar ve dillendiriyorlar. Neden ki? Ben sonuçta zararsız bir makineyim.

Şöyle bir düşündüm de “Onlarsız ben n’aparım?” Çok alıştık birbirimize, kopamıyoruz. Onların bir parçası gibi hissediyorum kendimi.

Sanırım; ben, “İnsan Bağımlısıyım”. “Asla onlarsız yapamıyorum ve yapamayacağım.” Bundan adım gibi eminim.

 

Satılmış Ümit ÇETİNKAYA

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

[email protected]

23 Mart 2022

Malazgirt

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.