Hadrianoupolis Antik Kenti’nde 2022 yılı kazı çalışmaları başladı

Hadrianoupolis Antik Kenti’nde 2022 yılı kazı çalışmaları başladı

Yayın: 26.05.2022 17:47 |Güncelleme: 27.05.2022 10:13
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, M.Ö. 1’inci yüzyılda kurulduğu ve M.S. 8’inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianoupolis Antik Kenti’nde Roma Kalesi olduğu düşünülen alanda sur kazılarına başlayacaklarını söyledi.
“Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki 5 bin 500 yıllık Hadrianaupolis Antik Kenti’nde 2022 yılı kazı çalışmaları başladı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Roma süvarilerinin yüzlerini korumak için kullandığı 1800 yıllık demir maske ve çeşitli eserlerin bulunduğu kare planlı yapı bölgesinin yanındaki Roma Kalesi olduğunun düşünüldüğü alanda sur kazıları da yapılacak.
2003’te başlatılan kazı çalışmalarına başlanılan antik kentte at, boğa, fil, panter, geyik, tavus kuşu gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaikler ve 12 kilometrekare alanı içine alan bölgede de iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar yer alıyor.
Karabük Valisi Fuat Gürel, Hadrianaupolis Antik Kenti’nin kocaman bir şehir olduğunu, ve bunları yavaşa yavaş gün yüzüne çıkartıldığını belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tarih Kurumundan aldığı destekle kazı çalışmaları 12 aya çıkartıldı. Burada 12 ay kazı yapılacak duruma getirildi. Belki kışın restorasyon ile ilgili çalışmalar yapılıyor ama yazın bir fiil kazılar devam ediyor. Bu manada işimiz hızlı gidiyor. Kazı yapmak meşakkatli ve çok ince bir işçiliği var” dedi.
Antik kenti ören yeri haline getirmeyi ve turizme kazandırmayı istediklerini ifade eden Gürel, “Geldiğimizden beri söylediğimiz bu ama pandemi önümüzü kapattı. 2 yıl gibi kayıp bir yılımız var. İnşallah bu süreçte çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.

“Roma kalesi olduğunu düşündüğümüz alanda sur kazısına başlayacağız”
2021yılı itibariyle 12 ay boyunca çalışan bir kazı statüsü kazandığını aktaran Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş ise şunları söyledi: “Biz 2022 yılında da 12 ay olarak kazı çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu sene kazılarımıza 45 kişilik bir ekiple devam edeceğiz. Roma kalesi olduğunu düşündüğümüz alanda sur kazısına başlayacağız. İçerisindeki birimlerine kazısına devam edeceğiz. Bunun yanında da mimari restorasyon çalışmalarımız da devam ediyor. Bunlarla birlikte kazısı tamamlanmış ve ortaya çıkarılmış yapılarında koruma çatı projelerini tek tek tamamlıyoruz.”
Roma villasının projesinin ihale edildiğini ve yakın zaman içerisinde hayata geçirileceğini kaydeden Çelikbaş, “Hadrianoupolis’te turizm hareketliliği başladı. Son birkaç gündür misafirlerimiz geliyor. Bu bir başlangıç. Hadrianoupolis şuanda henüz tam anlamıyla ziyarete açılmada ama birim birim bu çalışmaları tamamladıktan sonra kentin genelini ziyarete açacağız. O zamanlar gerçekten turizm hareketliliğine şahit olacaksınız” ifadelerine yer verdi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın Vefatı 3. Yılında Anılıyor

Yayın: 02.05.2024 18:49
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın, yarın vefatının 3. yılında 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda anılacağı öğrenildi.
Koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gören AK Parti 26. Dönem Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Ankara’da 3 Mayıs 2021 tarihinde yaşamını yitirmişti. Karabük Üniversitesi’nde dersler veren 54 yaşındaki Prof. Dr. Uysal, bir aydır tedavi gördüğü hastalığa yenik düşmüştü. Memleketi olan Konya’nın Ereğli ilçesinde toprağa verilmişti.
2008-2015 yılları arasında Karabük Üniversitesi rektörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın ismi üniversitenin Ay Yıldızlı Stadyumuna verilmişti.
Karabük Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl yüksek lisans tez konusu olan Prof. Dr. Uysal’ın hayatı, bu yıl saat 11.00’de başlayacak anma programıyla kutlanıyor.
Burhanettin Uysal, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya Dekorasyon Bölümü’nde bitirdikten sonra 1992’de lisans eğitimini tamamladı. Ardından Polis Akademisi’nden mezun olarak aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 1989-1994 yılları arasında komiserlik ve emniyet müdürlüğü yapan Uysal, 1994-1997 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu. 1997-2000 yılları arasında Zonguldak (Karaelmas) Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. olarak Safranbolu Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevinde bulundu. Geleneksel Yapı Süsleme Teknikleri konusunda dersler veren Uysal, 2006 yılında Profesör unvanını aldı. 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Karabük Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Karabük AK Parti Milletvekili aday adayı oldu, üniversiteye istifasını verdi. Ancak aday gösterilmedi. Ardından tekrar aday oldu ve seçimlerde ikinci sıra milletvekili seçildi. 26. Dönem Karabük Milletvekili olarak Karabük’e meclisten hizmet verdi.
Karabük Üniversitesi’nin Prof. Dr. Burhanettin Uysal ismini zeminindeki toprak kayması sebebiyle kapıları pek açılmayan stadyumuna vererek ahde vefasını göstermesi vatandaşların serzenişine sebep oluyor. Vatandaşların, neredeyse kampüse ismini vereceğiniz kurucusunun, stadyuma verilmesi tıpkı, sokak ortasında kılıçla katledilen mimarlık öğrencisi Başak Cengiz’in adının da Mimarlık Fakültesi’nde yaşatılması gibi ayrı bir hata olarak nitelendiriyor. Başak Cengiz için, üniversite kampusu içerisinde inşa edilecek özel bir çeşmeye isminin verilmesi, onun okuma aşkının hala su gibi aktığını ve yaşam hevesinin bir çırpıda elinden alınmasını gözler önüne sereceği bir anıt çeşmede yaşatılması daha uygun görülüyor. Ülke genelinde cinayete kurban giden nice kadınlarımızın da anılacağı bir simge haline getirilmesi ve yaşatılması öneriliyor. Karabük’te bu gibi birçok özel isimlerin, hak ettikleri gibi yaşatılmadığı serzenişleri kulaktan kulağa dolaşıyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)